Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβληματισμός εντός και εκτός συνόρων

Τα νέα δεδομένα μετά τις τελευταίες πτωτικές κινήσεις στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς, στη σκιά του πληθωρισμού και φόβων για «φούσκα». Ποιους άσους έχουν οι long για άμυνα.

Χρηματιστήριο: Προβληματισμός εντός και εκτός συνόρων

Ισχυρή διόρθωση στη Wall Street μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στο 3,1% ο δείκτης τιμών καταναλωτή -μείωση μικρότερη απ' αυτήν που περίμεναν οι αναλυτές- και μίνι «ξεπούλημα» στο ταμπλό,
ενδεικτικό το μείον 1,37% του S&P500 στις 4.953 μονάδες.

Μετατίθεται η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, για τα μέσα του έτους είχε κάνει λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Δεδομένου ότι μείωση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 19-20 Μαρτίου, το ερώτημα των επενδυτών εύλογα είναι εάν θα μπορούσε να είναι κάποια από τις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, 11-12 Ιουνίου (μετά φτάνει 30-31 Ιουλίου). Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει πλέον και για την ΕΚΤ, παράμετρος που θα προσμετρηθεί σήμερα στα ευρωπαϊκά.

Δεν είναι και το καλύτερο κλίμα στη Φρανκφούρτη, που εκτός των άλλων είναι και η κρίση στην αγορά εμπορικών ακινήτων που απασχολεί το Βερολίνο. Από τις 16.880 μετά από απώλειες 0,92% για τον DAX η εκκίνηση.

Με αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι short είναι που έχουν το πλεονέκτημα, ωστόσο η μέχρι τώρα διαχείριση των έξωθεν πιέσεων είναι ικανοποιητική. Μικρότερες απώλειες για το ΧΑ έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, αποφέρει -ακόμη- σε όσους έχουν τοποθετηθεί σε τιμές αρχών 2024 θετικές αποδόσεις.

Στο 7,14% η μεταβολή για τον ΓΔ -από την αρχή του έτους- παρά τη χθεσινή διόρθωση 0,62% στις 1.385,47 μονάδες.

Σε ανάλογη τάση ο FTSE25 στις 3.369,90 με απώλειες 0,76%, ο Δείκτης Τραπεζών στις 1.212,21 κατά 0,39% χαμηλότερα.

Μένει να φανεί εάν διαχειριστές με θετική απόδοση στο ΧΑ αλλά απώλειες από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους. Τακτική που ξεκίνησε από την «κορυφή» της προηγούμενης Τετάρτης -με αφορμή την παρέμβαση της Κομισιόν για τη ΔΕΗ-, για να ακολουθήσουν προσεκτικές ρευστοποιήσεις σε ευρύ φάσμα μετοχών του δείκτη. Με κυκλικότητα, μεταξύ τραπεζικών - blue chips καθώς πωλητές - αγοραστές δεν έχουν λόγο να ακυρωθεί η long φορά της αγοράς, μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση η κλίση τραπεζικών και blue chips είναι διακριτή.

Πλεονέκτημα για το ΧΑ η «ρηχότητα» της αγοράς συνδυαστικά με τη δεσπόζουσα συμμετοχή των funds, χρηματιστές εκτιμούν πως θα «παίξουν άμυνα» για όσο μπορούν, μένει να το δούμε σήμερα-Παρασκευή. Τέλος της εβδομάδας λήγει η σειρά Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, αυξημένα τα Συμβόλαια στα 2.485 με discount 0,80% και 2.639 επίσης χαμηλότερα 0,85% στη σειρά Μαρτίου. Ενισχυμένος δανεισμός και στα τραπεζικά Συμβόλαια, θέλει λίγη προσοχή η διαχείριση.

Εχουν «άσους» οι long για την άμυνα, εκτιμούν χρηματιστές. Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, πρόκριμα τα μεγέθη της Coca Cola HBC ενδεχομένως να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Στα 25,95 με οριακή άνοδο εχθές, συν τα καλύτερα των προβλέψεων μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος TCCC. Τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς στο επίκεντρο καθώς μετά τη συνεδρίαση θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Συν τα νεότερα που αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου για το κλιμάκιο του SSM που βρίσκεται από εχθές στην Αθήνα. Σήμερα οι συναντήσεις με τις διοικήσεις Eurobank και Εθνικής, σύμφωνα με την Αναστασία: σε πρώτο πλάνο μερίσματα και business plan.

Αρκούν αυτά για την επιβεβαίωση των κοντινών βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων; Οι 1.380 μονάδες για τον ΓΔ είναι σε απόσταση βολής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το 3ήμερο, ξεκινώντας από σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v