Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, δια χειρός της βαρύτερης μετοχής στο ταμπλό, που βλέπει άνοδο άνω του 7%. Αγορές και σε τράπεζες και blue chips. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Σε ήπια ανοδικό ρυθμό συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά, με χορηγία Coca Cola HBC το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε αντίδραση, μετά το χθεσινό μίνι ξεπούλημα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα.

Με τη μετοχή της Coca Cola HBC στο 7,55% και τα 27,91 ευρώ, το θετικό πρόσημο 0,29% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.389 μονάδες.

Στρεβλή ωστόσο η εικόνα στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης για την ευρύτερη αγορά, έτσι όπως αποτυπώνεται σε απόλυτους αριθμούς. Συγκεκριμένα 34 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί σε μετοχές με διόρθωση έναντι 19 εκατ. σε μετοχές με άνοδο. Σε σύνολο 122 μετοχών, με αρνητικό πρόσημο για 75 έναντι 34 με θετικό (χωρίς μεταβολή οι υπόλοιπες).

Ροή εντολών και αξία συναλλαγών σε μάλλον μέτρια επίπεδα -προσώρας-, αν και χρηματιστές επιφυλάσσονται για τη στάση διαχειριστών ξένων funds που συνήθως ενεργούν από τις 14:00-14:30 και μετά. Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον αναμένεται το διάστημα 17:00-17:15 και δη στη διαδικασία των δημοπρασιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, επίσης ενδιαφέρον είναι το «γύρισμα» της αγοράς Παραγώγων -καθώς τα ΣΜΕ με discount έχουν δώσει σειρά σε ΣΜΕ με premium. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η αναντιστοιχία υποκείμενης αγοράς και ΧΠΑ, ενώ λήγει η σειρά (Φεβρουαρίου) μεθαύριο Παρασκευή; Υπό προϋποθέσεις, (δυνητική) αναστροφή τάσης.

Στο εύρος των 1.399,65-1.384,02 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με το υψηλό ημέρας -στις 11:15- και σταθερές ρευστοποιήσεις στη συνέχεια, με συνέπεια το σύντομο αρνητικό πέρασμα προς την περιοχή στήριξης (1.380 μον.).

Στις 1.208 (-0,42%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.379 (0,25%) ο FTSE25, θετική διαφοροποίηση για τον δείκτη έναντι των τραπεζικών, λόγω -κυρίως- της... εκτόξευσης της μετοχής της Coca Cola HBC.

Με «πλάτη» τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 και τη θετική υποδοχή τους από τους ξένους οίκους, ο τίτλος της Πειραιώς ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο.

Αυξημένες συναλλαγές -πρώτη στη σχετική κατάταξη- με εντολές στα 3,808-3,898 ευρώ και τέσσερις οίκους να καταγράφουν τις θετικές εκπλήξεις των αποτελεσμάτων της Πειραιώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, το συν της μετοχής θεωρείται φυσιολογικό παρά το γενικότερο πωλητικό κλίμα.

Coca Cola HBC, Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, HelleniQ Energy, Sarantis, OTE οι μετοχές -contrarian- στη διόρθωση.

Απόρροια κυρίως του ρευστού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συνδυαστικά με το θετικό ταμείο που εγγράφουν από την αρχή του έτους οι θεσμικοί στην πλειονότητά τους.

ΟΛΠ, Alumil, Ideal Holdings και Epsilon Νet οι μόλις 4 από τις 20 μετοχές του FTSEMidCap με θετικό πρόσημο λίγο μετά τις 14:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v