Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό συσσώρευσης το Χρηματιστήριο

Γιατί είναι πιθανή η στάση, εν μέσω αναδιάταξης θέσεων από τους επενδυτές. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, σηματωρός η Πειραιώς. Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Αργία σήμερα στη Wall.

Σε κλοιό συσσώρευσης το Χρηματιστήριο

Αργία σήμερα στη Wall Street -President's Day-, σε αναμονή στοιχείων πληθωρισμού, ΑΕΠ στην Ευρώπη, με διαδοχικές ανακοινώσεις μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Στο επίκεντρο η Φρανκφούρτη, καθώς την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ύφεση (0,3%). Θα έχει προηγηθεί βράδυ Τετάρτης η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, με τους επενδυτές να εξοικειώνονται με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων κάποια στιγμή, πιθανόν από Μάιο-Ιούνιο.

Από τις 17.117,44 μονάδες ο DAX, μετά από άνοδο 1,13% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θετικό μεν το κλίμα αλλά σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάταξης θέσεων στην ευρύτερη περιοχή των 1.400 μονάδων, λίγο ως πολύ αναμενόμενη στην «κορυφή» 13ετίας.

Από τις 1.405,32 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 3.414,72 για τον FTSE25, τις 1.226,08 για τον Δείκτη Τραπεζών και τις 2.403,57 για τον FTSEMidCap.

Με θετικό πρόσημο και οι 4 κύριοι δείκτες, αλλά με μεταβολή όχι μεγαλύτερη του 0,31%, που συνδυαστικά με τον μέσο ημερήσιο τζίρο των 115 εκατ. ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών για συσσώρευση-αναδιάρθρωση στα πέριξ των 1.400 μονάδων.

Κλάδος-μοχλός, και λόγω βαρύτητας στάθμισης, ο τραπεζικός, η Πειραιώς σηματωρός, με την κοινότητα να επιχειρεί να προεξοφλήσει τόσο το ποσοστό που θα διαθέσει τελικά το ΤΧΣ όσο και την τιμολόγησή του. Σημαντικό, καθώς με βάση την πιθανολογούμενη τιμή διάθεσης του όποιου ποσοστού διαμορφώνεται η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό. Εως τα 4,008 ευρώ -υψηλά την Παρασκευή-, με σταθερά αυξημένες συναλλαγές, απόρροια εισροών από αρκετά χαμηλότερα, εδώ και 3-4 εβδομάδες. Χρηματιστές υπολογίζουν πως αρκετοί διαχειριστές funds τοποθετούνται από τα μέσα Ιανουαρίου και από τιμές των 3 plus και σταδιακά υψηλότερα. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η προσέγγιση αυτή και με ποιους όρους θα γίνει η διάθεση του ποσοστού.

Κλάδοι προτεραιότητας-ενδιαφέροντος ο ενεργειακός, ο κατασκευαστικός/υποδομών με διακριτές τις διεργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά, με την κοινότητα σε αναμονή για πιθανές ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Κινητικότητα όμως σε ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, και με εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Intralot), ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (ΟΤΕ), παρουσίαση σε αναλυτές (Mytilineos), δημοπρασία εντόκων (ΟΔΔΗΧ), δικαιολογώντας την αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών σε περισσότερα των 100 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένος -και σε απόλυτο αριθμό- ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και συγκεκριμένων 3-4 των mid caps.

Κοινή εκτίμηση πως «ζεσταίνεται» η κατάσταση, ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον ακόμη και ιδιωτών επενδυτών, εξέλιξη που αποτυπώνεται στην ενεργότερη συμμετοχή των επαγγελματιών της αγοράς. Στην 11άδα των μετοχών που επιλέγουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενθαρρυντικό πως Eurobank Equities, Optima Bank, NBG Securities στοχοθετούν υψηλότερα τίτλους εταιρειών με θετικά οικονομικά αποτελέσματα και προοπτικές για το 2024 (2025). Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση των προοπτικών της Mytilineos για το 2024 σε αναλυτές την Τετάρτη, όπως και η ανακοίνωση των μεγεθών 2023 του ΟΤΕ μία μέρα αργότερα.

Τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής -σε αυτή τη φάση της αγοράς- οι 3.436 μονάδες του FTSE25 -για τους long- όπως και οι 1.249 για τον ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v