Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλάδοι και μετοχές που βγαίνουν στο προσκήνιο

Στα υψηλά 13 ετών οι «πρωταγωνιστές» της εγχώριας αγοράς αλλάζουν. Τα τεχνικά δεδομένα και τα ορόσημα των επόμενων συνεδριάσεων. Η πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς και η έκπληξη της Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Κλάδοι και μετοχές που βγαίνουν στο προσκήνιο

Με οριακές μεταβολές η προηγούμενη εβδομάδα, καθοριστική η ερχόμενη. Με αφορμή την ανακοίνωση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ η διόρθωση για τον S&P 500 στις 5.005,57 (-0,48%) την Παρασκευή και κατά 0,42% στην εβδομάδα.

Από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed -βράδυ Τετάρτης- και τα εταιρικά αποτελέσματα θα εξαρτηθεί η κατ' αρχήν στάση των επενδυτών. Συνδυαστικά με την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Ευρώπη την Πέμπτη θα αποσαφηνισθεί η τάση για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου.

Ξεκινώντας από την αυριανή αργία στην Wall Street (President's Day) για το Χρηματιστήριο Αθηνών μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) η ανοδική φορά που -έστω και οριακά- συντηρήθηκε για ακόμη έναν κύκλο πέντε συνεδριάσεων. Στις 1.405,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -με συν 0,31%- οριακά, όπως και για τον FTSE 25 στις 3.414,72 (0,20%) και τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.226,08 (0,08%).

Στα 115,7 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, που δείχνει να σταθεροποιείται σε τζίρους των 100 plus εκατ. ευρώ. Σταθερές οι εισροές για ακόμη μία εβδομάδα, αν και σε πολύ λιγότερες μετοχές -με την Coca Cola HBC σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα 28,71 ευρώ η μετοχή με εβδομαδιαία μεταβολή 11,41% -από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών- λειτουργώντας σαν το απόλυτο «χαρτί» των long. Τάση που υποστηρίχθηκε από λιγότερους τίτλους, συγκεκριμένα κυρίως Πειραιώς (3,95 ευρώ) και λιγότερο Εθνική από τους τραπεζικούς, ElvalHalcor (2.29), HelleniQ Energy (7,89), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,67), ΟΤΕ (13,46) από τα blue chips.

Σε υψηλά 13 ετών το ΧΑ, στα 98 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων πολύ χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου με γνώμονα τον Buffett Indicator -σχέση αποτίμησης/ΑΕΠ- και με το πρώτο δείγμα γραφής μεγεθών 2023 (Coca Cola HBC, Πειραιώς) παραπάνω από ενθαρρυντικό. Προφανώς «μέτρησαν» ως προς την προτεραιοποίηση από τους επενδυτές, για αυτό και η προσοχή στρέφεται την Τετάρτη στην ενημέρωση των αναλυτών από την διοίκηση του Mytilineos Group για τις προοπτικές του 2024 και μία μέρα αργότερα στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Κλάδος αιχμής ωστόσο παραμένει ο τραπεζικός, με την Πειραιώς σηματωρό. Το business plan αλλάζει (και τεχνικά) τα δεδομένα, σημείωνε την Παρασκευή ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με άνοδο 23,44% από την αρχή του έτους η αποτίμηση αγγίζει τα 5 δισ. (4,938 δισ. ευρώ) με τις τελευταίες εκτιμήσεις να συντείνουν πως το ΤΧΣ θα αποεπενδυθεί συνολικά για το 27% της συμμετοχής του. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις (σχετική αναφορά στον ΕΚΗ των 14 και 15/2) που θα συμβάλουν στην αποσαφήνιση του τι «μέλλει γενέσθαι» τελικά.

Με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα η «τιμολόγηση» των εισηγμένων, ο Στέφανος Κοτζαμάνης μας προϊδέασε για 10 μετοχές με p/e που... βγάζει μάτι, ενδεικτικές περιπτώσεις μίας αγοράς που έχει αρκετά «φθηνά χαρτιά»-συνακόλουθα περιθώρια μεγαλύτερων αποτιμήσεων.

Με θετικό πρόσημο η προηγούμενη εβδομάδα για τον τίτλο του ΟΤΕ- ξεχασμένο πρωταθλητή τον χαρακτηρίζει η Ambrosia Capital που δίνει τιμή-στόχο τα 18,9 ευρώ. Στα 5,626 δισ. η αποτίμηση, για έναν από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του 2023, μένει να φανεί εάν το fund του Τάσου Αστυφίδη θα επιβεβαιωθεί όπως στις περιπτώσεις των Lavipharm (0,8860), Intralot (1,216).

Μεταξύ 21-23 Φεβρουαρίου το 3ήμερο εγγραφών για το εταιρικό ομόλογο-ύψους 130 εκατ.- της Intralot, με 15,15% η μεταβολή για τη μετοχή από την αρχή του έτους. Intralot και Intrakat οι δυο συμμετοχές στον MSCI Small Cap, αναβάθμιση που δικαιολογεί και τα πακέτα για το 2,68% του μ.κ της δεύτερης με την είσοδο τριών ξένων funds.

Πέραν του τραπεζικού και ενεργειακού κλάδου, αρκετά υψηλά στην εστίαση των επενδυτών παραμένουν κατασκευαστικός και πληροφορική. Το επόμενο διάστημα οι υπογραφές για την Εγνατία Οδό, σε εκκρεμότητα η αποζημίωση για την Αττική Οδό σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα αλλά και διαψεύσεις επί διαψεύσεων από τις μεσαίου μεγέθους του κλάδου (Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΟΤΕΡ) αλλά με τη μόχλευση να επιμένει με διαδοχικά 9άρια (ΒΙΟΤΕΡ) ανεβάζοντας αποτιμήσεις και παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Bonus σε μεγάλες επιχειρήσεις από τράπεζες-Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος αναφερόμενος στο πως εισηγμένες όπως Motor Oil, OTE, ΔΕΗ, Autohellas μειώνουν τα κόστη χρήματος/δανεισμού-χρηματοδότησης. Σε μία περίοδο που άμεση μείωση από τις κεντρικές τράπεζες δεν διαφαίνεται το ανωτέρω ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, διατηρεί την τάση ενίσχυσης των μεγεθών τους.

Συγκριτικό πλεονέκτημα που θα αξιοποιήσουν και άλλες εισηγμένες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης «... ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό συσσώρευσης σε υψηλά 13 ετών και η δυσκολία μιας δυνατής διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι εμφανής καθώς οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποσβένουν εκατέρωθεν τις αναταράξεις. Ενδεχομένως η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, το σενάριο μιας τοπικής διορθωτικής κίνησης έχει αποκτήσει προβάδισμα εκτονώνοντας την υπεραγορασμένη εικόνα της αγοράς. Σε αυτό το σενάριο η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες ενώ η συναλλακτική δύναμη θα εξεταστεί ως προς τηνδυναμική της προκειμένου να διαπιστωθεί το πέρας της διορθωτικής κίνησης...».

Στο μέτωπο της ανακοίνωσης μεγεθών τέταρτου 3μηνου στην Wall Street (*) ΗΠΑ οι κυριότερες δημοσιεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν τις Walmart, Palo Alto Networks, Home Depot (20/2), NVIDIA (21/2), Moderna (22/2) και Berkshire Hathaway (23/2).

(*) ξανά σημειώνω την αυριανή αργία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v