Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος στο φώτο φίνις, «βαρίδι» οι τράπεζες

Μια ανάσα από νέο υψηλό ο Γενικός Δείκτης, με την αρωγή της Coca Cola που συνεχίζει να υπεραποδίδει. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, κέρδη για ΟΠΑΠ, Motor Oil. Ράλι για Intrakat.

Χρηματιστήριο: Ανοδος στο φώτο φίνις, «βαρίδι» οι τράπεζες

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, καθώς προς το τέλος των συναλλαγών εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ο Δείκτης έχασε το σύνολο των αρχικών κερδών και δοκίμασε και οριακά αρνητικό πρόσημο και όλα παίχτηκαν στις τελικές δημοπρασίες, για το πρόσημο ημέρας, όπου τον τελευταίο λόγο, ως συνήθως, τον είχαν οι “buyers”.

Να σημειωθεί ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές συνεχίζουν με θετικό βηματισμό, αλλά έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα αρχικά υψηλά, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ.

Αξίζει υπενθύμισης ότι χθες το βράδυ ο δείκτης – σηματωρός, S&P 500, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, σήμερα το πρωί ο Nikkei έκλεισε σε νέα υψηλά 34 ετών και λιγότερο από 100 μονάδες, από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται DAX και Cac 40.

Ταυτόχρονα, οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 2%, πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 1,6%.

Στο εσωτερικό, μπορεί το ενδιαφέρον να διατηρείται στο ταμπλώ, από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, αλλά η προσοχή των traders είναι επικεντρωμένη στην ομολογιακή έκδοση έως 130 εκατ. της Intralot (21 – 23/2) και πολύ περισσότερο στο αναμενόμενο placement της Πειραιώς.

Επομένως, το επόμενο ζητούμενο είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Εγχώρια Αγορά μετά τις δύο παραπάνω αντλήσεις ρευστότητας και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το Χ.Α. μπορεί να “δει” νέα υψηλά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ ο Οίκος FTSE Russell θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του, με ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων (να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια Μαρτίου, του FTSE25, διαπραγματεύονται με αξιοπρόσεκτο premium) και οι κινήσεις επιμέρους τίτλων, που διατηρούν “ζωντανό” το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ακόμα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που είναι περισσότερο από σίγουρο ότι από εκεί θα προκύψουν οι “νικητές” και του 2024.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ, δεν άφησαν αδιάφορη την Αγορά ομολόγων όπου παρατηρείται αλλαγή σκηνικού και επιστροφή των αποδόσεων σε “βόρεια” κίνηση, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,375% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Παραμένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 θα διενεργηθεί από τον ΟΔΔΗΧ δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 23 Αυγούστου 2024.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1415,00 (+0,82%) και 1401,87 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1401,87 (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1405,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,31%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,08%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 8,68% και ο ΔΤΡ κέρδη 15,49%.

Ο τζίρος στα 101,6 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 101,6 εκατ., τα 79,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τρίτη φορά δοκιμάστηκε το επίπεδο του 1415 χωρίς να μπορέσει να κατοχυρωθεί. Χρειάζεται ένα νέο υψηλό, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κίνηση στο 1430. Η νευρικότητα συνεχίζεται χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και παρά μόνο μία προσπάθεια συντήρησης των επιπέδων, καταγράφεται στην παρούσα”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Βαδίζουμε πλέον στον 4ο συνεχόμενο μήνα ανόδου των μετοχών Παγκοσμίως, όπως υποδηλώνει ο MSCI World Index, με κέρδη άνω του 20%, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί με προβλεπόμενη τροχιά, ενώ η Αγορά εργασίας και η Οικονομία γενικότερα παραμένουν ιδιαίτερα ανθεκτικές. Στο εσωτερικό, η άνοδος τροφοδοτείται από την νέα εισροή χρήματος και την αυξημένη επενδυτική διάθεση, λόγω και της επενδυτικής βαθμίδας. Στο εξής όμως, η άνοδος δεν θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Εισηγμένων και για το λόγο αυτό είμαστε αυστηρά επιλεκτικοί στις όποιες τοποθετήσεις μας”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές, στο εξωτερικό, προσπερνούν τα μικτά οικονομικά στοιχεία και διατηρούν την αισιοδοξία τους ενόψει και της δημοσίευσης του δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος θα διαμορφώσεις τις αποφάσεις της FED στο μέλλον”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Η Αγορά θα επιχειρήσει να κινηθεί υψηλότερα με κύριο άξονα τον Τραπεζικό κλάδο, την Coca Cola και τον ΟΤΕ”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Τα ισχυρά κέρδη στις Ξένες Αγορές μπορεί να στηρίξουν τα επίπεδα, παρέχοντας κίνητρα για επιλεκτικές τοποθετήσεις”, είναι η άποψη της Beta Sec.

Με οριακά κέρδη έκλεισε και αυτή η εβδομάδα για την Αγορά (4η συνεχόμενη ανοδική), ενώ η απόδοση του ΓΔ από την αρχή της χρονιάς είναι στα επίπεδα του 8-9%. Η Αγορά μας δείχνει ότι έχει διάθεση να κρατήσει τα επίπεδα πάνω από τις 1400 μονάδες και ακόμα να κινηθεί και υψηλότερα το επόμενο διάστημα, αφού μια σειρά από θετικές ειδήσεις υποστηρίζουν το αισιόδοξο σενάριο. Πιο συγκεκριμένα τα καλά αποτελέσματα και το ανανεωμένο business plan της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και η πρόθεση της Διοίκησης να επιστρέψει στις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους από το 2024 και έπειτα, προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική στην Αγορά μας. Σημειώνεται ότι και τα αποτελέσματα της Coca-Cola HBC ήταν πολύ ικανοποιητικά, με την Διοίκηση να είναι θετική για την φετινή χρονιά, πάρα τις προκλήσεις που υπάρχουν στην Παγκόσμια Οικονομία. Τέλος, η Κομισιόν προβλέπει συνέχισή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το 2024, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο εσωτερικό, την επόμενη Τρίτη έχει Ε.Γ.Σ. η Entersoft, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ΚΟΔ της Intralot και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα έτους ο ΟΤΕ. Στο εξωτερικό την Πέμπτη 22/2 ανακοινώνεται ο ΔΤΚ (Ιανουαρίου) και PMI (Φεβρουαρίου) της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή 23/2 ανακοινώνεται το ΑΕΠ της Γερμανίας για το 4ο τρίμηνο του 2023”, σημειώνει η Merit Sec.

Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα, από τα αποτελέσματα των Εισηγμένων Εταιρειών του X.A. αναπτέρωσε το ηθικό των εμπλεκομένων οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Coca Cola ικανοποίησαν την Αγορά, δίνοντας παράλληλα και ένα αισιόδοξο τόνο για την συνέχεια της φετινής (και όχι μόνο) χρήσης.

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν και στα μερίσματα, καθώς οι ανακοινώσεις έδειξαν υψηλότερες μερισματικές διανομές από τις εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας έτσι το αφήγημα των καλών επιδόσεων, με παράλληλη επιβράβευση των μετόχων.

Ως τώρα, η εικόνα από τις τρεις Εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, αλλά και όσες έχουν δώσει στοιχεία τζίρου για το 2023, μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις, δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που έχουν καταγραφεί.

Παράλληλα το επιτυχημένο ντεμπούτο του Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α. έχει εντείνει την κινητικότητα των κωδικών, για την συμμετοχή τους στην επόμενη μεγάλη δημόσια προσφορά που αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ και η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου.

Το άνοιγμα και η συμμετοχή νέων κωδικών στις καθημερινές συναλλαγές συμβαδίζει πλέον σαν αριθμητικό μέγεθος με τα πολυετή υψηλά, τάση και συμμετοχή έχουν ευθυγραμμιστεί και ο τζίρος της Αγοράς έχει σταθεροποιηθεί, για 6η συνεχόμενη εβδομάδα, πάνω από το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.

Το αισιόδοξο κλίμα συντηρείται και από τις έντονα ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό, καθώς οι χρηματιστηριακοί βασικοί δείκτες αναφοράς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Κινητήριος μοχλός των τάσεων στο εξωτερικό, είναι οι οικονομικές επιδόσεις των Εταιρειών στο δ’ τρίμηνο. Με τα 2/3 των Εταιρειών του S&P να έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η τάση δείχνει αύξηση κερδών 2,9% για το δ’ τρίμηνο, κάτι που πολύ δύσκολα θα αλλάξει στην συνέχεια, σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.

Αν και τα νέα από τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου δεν ικανοποίησαν και μετακίνησαν την βελόνα των μειώσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, τα δυνατά στοιχεία για την απασχόληση και την κατανάλωση δείχνουν ότι, παρά το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, η Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, σε αντίθεση με τις Ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές Οικονομίες.

Επίσης, η μείωση που καταγράφεται πλέον σε σημαντικές Πρώτες Ύλες και στο Φυσικό Αέριο, δημιουργεί αισιοδοξία για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τάσεων στην συνέχεια της χρονιάς, παρά τις όποιες γεωπολιτικές αναταράξεις.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό συσσώρευσης σε υψηλά 13 ετών και η δυσκολία μιας δυνατής διαφυγής προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση είναι εμφανής, καθώς οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποσβένουν εκατέρωθεν τις αναταράξεις.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης πήρε βοήθειες από ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Μυτιληναίος, Eurobank και της Alpha Bank. Υπάρχει δηλαδή μια μεταφορά ενδιαφέροντος που αντανακλάται στην ισορροπία του Γενικού Δείκτη.

Πέραν του ότι το φαινόμενο αυτό “βγάζει υγεία”, αφού το μοτίβο “όλοι πάνω - όλοι κάτω” έχει αλλάξει, δίνει στην ρευστότητα την δυνατότητα παραμονής στην Αγορά, αναζητώντας την επόμενη ανοδική ιδέα.

Επιπλέον ανακουφίζει την όποια κόπωση αναμενόμενα υπάρχει από το πολύμηνο ράλι, καθώς η Αγορά από τις 9 Οκτωβρίου και τις 1105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση.

Ενδεχομένως η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, το σενάριο μιας τοπικής διορθωτικής κίνησης έχει αποκτήσει προβάδισμα, εκτονώνοντας την υπεραγορασμένη εικόνα της Αγοράς. Σε αυτό το σενάριο, η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1367 μονάδες, ενώ η συναλλακτική δύναμη θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της, προκειμένου να διαπιστωθεί το πέρας της διορθωτικής κίνησης.

Η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο, ύψους 130 εκατ. ευρώ, της Intralot ξεχωρίζει την εβδομάδα που ξεκινάει. Η περίοδος εγγραφών θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Μυτιληναίος έχει την Τετάρτη ενημέρωση των αναλυτών για τις προοπτικές του 2024, ενώ από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης ο ΟΤΕ.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανάγνωση των πρακτικών της FED το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου.

Ανακοινώσεις για τους δείκτες Μεταποίησης σε Ευρώπη και Αμερική θα έχουμε την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιανουαρίου για την Ευρώπη (εκτ. ονομαστικός 2,8% και δομικός 3,3%).

Την ερχόμενη Παρασκευή η Γερμανία θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε η Οικονομία της στο δ’ τρίμηνο του 2023, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν ύφεση 0,3%. Στο μέτωπο των ανακοινώσεων κερδοφορίας δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οι κυριότερες δημοσιεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν τις Walmart, Palo Alto Networks, Home Depot (20/2), NVIDIA (21/2), Moderna (22/2) και Berkshire Hathaway (23/2).

Η Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές (ημέρα του Προέδρου)”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να αφήνει “εκτεθειμένους” τους πρωινούς αγοραστές, την ώρα που οι εν δυνάμει “profit takers”, σε καμία περίπτωση, δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις (Alpha Bank -1,43%, Εθνική -0,14%, Eurobank -0,52%, Πειραιώς -0,15%).

Μεταξύ 1241,25 (+0,70%) και 1218,37 μονάδων (-1,16%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,2 (-1,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1226,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1030 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1013 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+1,31%), ΛΑΜΔΑ (+0,86%), ΜΟΗ (+1,95%), ΟΠΑΠ (+1,68%), ΟΤΕ (+0,82%), ΟΤΟΕΛ (+0,73%), CENER (+0,99%), TITC (+0,40%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΚΟΥΕΣ.

Η μοναδική μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του Σαράντη (-1,77%). Οι στηρίξεις στα 8,43 (ημερήσιο “stop long”) και 8,02 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 9,89 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo (-0,30%). Οι στηρίξεις στα 25,74 (ημερήσιο “stop long”) και 25,60 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στην πρόσφατη κορυφή των 28,08 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών, μετά από πτωτικό τρίο στην μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,68%). Οι στηρίξεις στα 15,64 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 15,50 (ημερήσιο “stop long”) και 15,34 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 16,63 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+109,98%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ΣΑΤΟΚ (+77,97%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+59,19%), ΓΚΜΕΖΖ (+54,58%), ΒΙΟΤ (+50,83%), ΚΟΥΑΛ (+46,38%), ΦΡΙΓΟ (+39,10%), MONTA (+35,08%), ΔΟΜΙΚ (+32,82%) και ΣΠΥΡ (+31,25%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΑΣΤΙΧΑ (+3,57%), ΠΡΔ (+2,29%), ΚΟΡΔΕ (+0,96%), ΑΚΡΙΤ (+8,57%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,04%).

Ανοδικό “πενταρέ” και υψηλά 7μηνου για Βιοτέρ (+9,70%).

Σε υψηλά 14,5 ετών η Ιντρακάτ (+4,08%).

Αν δεν δώσουν νέες κορυφές τα ΜΕΖΖ, κάθε ανοδική αντίδραση μπορεί να αποδειχθεί “bull trap”.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+1,06%), Κέκροπα (+0,96%), Άβακα (+0,67%), Performance (+1,30%), ΑΣΤΑΚ (+2,20%) και Space (+0,82%, είχαν προηγηθεί 7 πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Attica Group (+1,72% και υψηλά διμήνου) και τέσσερις για Sato (+7,14%).

Ξαφνική εμφάνιση “bid” στον Μπήτρο (+6,48%).

Επιστροφή αγοραστών στον Fourli (+2,57%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/2 για Δρομέα (+1,68%).

Νέα ιστορικά υψηλά για Realcons (+0,94%).

Βγήκε μικρό “bid” στη Mevaco (+2,11%).

Με πέντε πτωτικές, στις τελευταίε έξι συνεδριάσεις ο Λούλης (-1,36%).

Μετά την συμφωνία με τους ομολογιούχους και αφού έχει προηγηθεί και Α.Μ.Κ., δεν αποκλείεται να επιστρέψουν παλαιότερα σενάρια στην ΒΙΣ (+9,24%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1267 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1245 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3078 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3026 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες στο Πετρέλαιο, προς το 1,0771 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2020 ο Χρυσός, προς τα $23,40 θέλει να αναρριχηθεί το Ασήμι.

Στα $52250 το Bitcoin, προς τα $2785 διορθώνει το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολική αναμονή για να μειώσει τα επιτόκια, καθώς θα εξακολουθεί να έχει ευελιξία ως προς τον ρυθμό και τον βαθμό χαλάρωσης της πολιτικής μετά την πρώτη της κίνηση”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν ετήσια άνοδο 0,7% τον Ιανουάριο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν κατά 3,4% καταγράφοντας την πιο σημαντική μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2021, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 1,5%.

Η κατασκευή νέων κατοικιών κατέγραψε πτώση τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023. Οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 14,8% τον περασμένο μήνα στο 1,33 εκατ., από 1,56 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,45 εκατ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ενισχύθηκε στις 79,6 μονάδες, από 70 τον Ιανουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 97,9 δισ. ευρώ.

Επιμένει στη σύσταση “buy” για τον ΟΤΕ η Ambrosia Capital. Με νέα έκθεσή της δίνει τιμή - στόχο τα 18,9 ευρώ (από 19,3 ευρώ) και μιλά για έναν “ξεχασμένο πρωταθλητή”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και με το θετικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ.

Ισορροπία δείχνει η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.515 συμβόλαια).

Στα 3.734 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.956 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.530 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 122 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 122 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.619, 1.617 για τον Φεβρουάριο, 1.931 για τον Μάρτιο και 71 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.420), κινήθηκε μεταξύ 3.410 και 3.455,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.241,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 160, 80 για τον Φεβρουάριο, 80 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.501,75), κινήθηκε μεταξύ 5,501,75 και 5.501,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.797), Πειραιώς (11.580), Εθνική (350), ΔΕΗ (716), Alpha Bank (8.163), Ιντρακόμ (410), ΑΔΜΗΕ (394), Ελλάκτωρα (375), Ελ. Πετρέλαια (764), Αεροπορία Αιγαίου (174), ΕΛΧΑ (206), Τέρνα Ενεργειακή (224), Viohalco (239), ΟΤΕ (948), ΓΕΚ (497), Ιντρακάτ (1.728), Lamda Development (145), Μυτιληναίο (213), Άβαξ (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.070, Πειραιώς 84.576, Eurobank 29.635, Εθνική 16.005, ΑΔΜΗΕ 32.698. ΔΕΗ 29.313, Τέρνα Ενεργειακή 19.804, ΕΧΑΕ 10.192, ΓΕΚ 11.491.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.415.546 τεμ., (από 57.518.163 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.972.282 τεμ. (35.103.623), ΟΠΑΠ 1.612.532 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.502.098 τεμ. (14.502.098), ΟΤΕ 1.558.230 τεμ. (1.558.230), Πειραιώς 897.265 τεμ. (897.265), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer             NSP        Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v