Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις, κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες

Μικρή άνοδος για τον ΓΔ, καθώς η άνοδος των Coca Cola, Titan και ΟΤΕ «κρύβει» τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Αρνητικό γύρισμα για Motor Oil, Ελλάκτωρ. Ξεχωρίζει η ΤΕΝΕΡΓ.

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις, κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες

Μικτές τάσεις, οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από 0,30% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στις 5.004 μονάδες, στην ανακοίνωση των πρακτικών της Fed -αύριο βράδυ- η εστίαση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη. Στις 17.060 (-0,19%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο επίκεντρο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό/ΑΕΠ σε Ευρώπη και Γερμανία.

Σε αυτό το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, στο ΧΑ οι επενδυτές ακολουθούν μάλλον τακτική επιλεκτικών κινήσεων -είτε κλειδώνοντας μέρος θέσεών τους είτε ενισχύοντας υφιστάμενες-, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 1.418-1.425 μονάδων.

Με μικρό πλεονέκτημα των πωλητών στις τραπεζικές μετοχές και στοχευμένο σε συγκεκριμένα blue chips οι αγοραστές, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών κυμαίνεται στο εύρος των 1.228-1.237, ο δε FTSE25 μεταξύ 3.447-3.465 μονάδων. Εντός φυσιολογιών ορίων -χαμηλού/υψηλού-, με την αξία συναλλαγών λίγο μεγαλύτερη των 50 εκατ. να παραπέμπει σε τελικό τζίρο κατά τι περισσότερο της χθεσινής συνεδρίασης. Συνεκτιμώντας το ότι σήμερα λειτουργεί η Wall Street, θα λέγαμε πως ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς τις εισροές δεν καταγράφεται μέχρι τώρα. Πρακτικά σημαντικό «νέο χρήμα» δεν εισέρχεται προσώρας, σε ένα διάστημα της συνεδρίασης (14:30) που συνήθως ενεργούν διαχειριστές ξένων funds.

Σταθερή η ροή στη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ -από την πρώτη κιόλας εντολή, απόρροια της ανακοίνωσης συνοπτικών μεγεθών μεγαλύτερων των εκτιμήσεων-, συνέχεια στις εισροές στον τίτλο του ΟΤΕ -σε αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2023-, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με την πρώτη να καταγράφει άνοδο άνω του 4%), ΔΕΗ και Helleniq Energy από τον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο, αγορές για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή της Coca Cola HBC.

Από την πλευρά των αγοραστών κυρίως αυτές οι περιπτώσεις, γιατί σε περισσότερες είναι εμφανής η μερική κατοχύρωση θέσεων. Ειδικότερα στις 4 τραπεζικές, με μόνη την Alpha Bank να έχει γυρίσει θετικά, από το 1,70 στο 1,73 ευρώ. Με απώλειες για Εθνική (7,146), Πειραιώς (3,964) και Eurobank (1,9055), αλλά με την προσφορά να απορροφάται σε τιμές όχι χαμηλότερα του 1,50%.

Αρνητικό γύρισμα για Motor Oil στα 27,26 (-2,64%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,745 (-0,90%), με χρηματιστές να το αποδίδουν σε πωλήσεις traders που είχαν επενδύσει σε ενδεχόμενες εξελίξεις -άμεσα- για την ΗΛΕΚΤΩΡ.

Με αρνητικό πρόσημο για ακόμη μία συνεδρίαση «ομιλικές» μετοχές των AEGEAN (12,40), Autohellas (13,62), αλλά και ElvalHalcor (2,265), Cenergy Holdings (7,08).

Ανατροπή στη σχέση μετοχών με άνοδο/διόρθωση, στις 51/60 νωρίτερα, από την αρχική 44/35 στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Στα 35,04 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών (σε Intrakat, Alpha Βank, Autohellas, OTE), νέα υψηλά για ΤΙΤΑΝ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Epsilon Net, Intracom Properties/ΚΛΜ, Real Cons., Intracom Holdings.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v