Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προς νέα κορυφή ο Γενικός Δείκτης

Συνέχεια στη θετική διαφοροποίηση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών επιζητούν οι παίκτες στο ΧΑ. Τα σινιάλα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και οι μετοχές που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Προς νέα κορυφή ο Γενικός Δείκτης

Αίθριος και επενδυτικά ο καιρός, καθώς οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκαν θετικά έναντι των ομολόγων τους σε πολλά ευρωπαϊκά, για ακόμη μία συνεδρίαση.

Σε νέο υψηλό, των 1.422,85 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, μετά από μία συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών -δεδομένης της αργίας στην Wall Street. Τα συνολικά 86,2 εκατ., με τα 66,9 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μετοχές με άνοδο, επιβεβαιώνουν τον αγοραστικό χαρακτήρα της Δευτέρας.

Κατανεμημένος τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips, με ενδεικτική τη σημαντική άνοδο 11 μετοχών με ποσοστό μεγαλύτερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη υπερίσχυαν οι πωλητές, και λόγω των προβλέψεων για ύφεση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο 3μηνο του 2024, στην Αθήνα οι αγοραστές «σάρωναν» σε ευρύ μέρος του ταμπλό. Κυρίως στις 4 τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους των Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AEGEAN, HelleniQ Energy, Mytilineos κ.α., με εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις να ενεργούν παράλληλα σε mid caps των Intrakat, Intracom Holdings, ΑΔΜΗΕ, Intralot, IDEAL Holdings, Profile, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft, Epsilon Net, σε μία μεστή -σε γενικές γραμμές- συνεδρίαση, με διακριτό το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων διαχειριστών, θεσμικών.

Στις 1.240,55 (1,18%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.462,47 (1,40%) ο FTSE25, σε απόσταση βολής αμφότεροι οι δείκτες για νέα υψηλά.

Θετικό το χθεσινό δείγμα γραφής, θα απαιτηθούν τουλάχιστον ακόμη 2-3 με τζίρο μεγαλύτερο της Δευτέρας για να ισχυροποιηθεί (και) η εβδομαδιαία long τάση, να προσελκυσθούν νέοι επενδυτές. Η τεχνική ανάλυση είναι με το μέρος των αγοραστών, οι εξελίξεις -κυρίως στο παρασκήνιο- σε νευραλγικούς κλάδους με χρηματιστηριακή βαρύτητα προϊδεάζουν για συμφωνίες και επιχειρηματικές συνεργασίες, μένει να επιβεβαιωθούν. Συνδυαστικά με όσα «τρέχουν» στον τραπεζικό κλάδο-μοχλό της ανοδικής τάσης από την αρχή του έτους.

Ο ενεργειακός -ευρύτερα εννοούμενος- είναι ο έτερος κλάδος αιχμής μετά τον τραπεζικό, με έμμεση σύνδεση με τον τηλεπικοινωνιακό.

United-NOVA και CVC Capital-ΔEΗ το ένα πεδίο ενδιαφέροντος, σύμφωνα και με το χθεσινό ρεπορτάζ του ΧΑΜαιλέοντα. ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Motor Oil επίσης με αναφορά του ΧΑΜ ένα άλλο, ΗΛΕΚΤΩΡ η θυγατρική που ενδιαφέρει τον ένα από τους δύο μετόχους του ομίλου αλλά και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να φέρεται να μην αφήνει αδιάφορο ισχυροποιούμενο παίκτη του κατασκευαστικού κλάδου. Παράλληλα οι νέες αγορές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η προοπτική συμφωνίας είναι ενεργή.

Εάν σε αυτά συνεκτιμηθούν οι επιχειρηματικές ενέργειες είτε με έκδοση εταιρικού ομολόγου (Intralot -από αύριο μέχρι Παρασκευή), την ένταξη σε διεθνείς δείκτες (Intrakat), την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 (ΟΤΕ), την ενημέρωση των αναλυτών για τις προοπτικές 2024 (Mytilineos) αλλά και σε επιμέρους, λ.χ. ΚΡΙ-ΚΡΙ νέο ιστορικό υψηλό, Intracom Properties/ΚΛΜ, ΒΙΟΤΕΡ, Qual, IDEAL Holdings, Entersoft κ.α., προοιωνίζονται μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v