Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με τραπεζική «εξαέρωση» στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.420 μονάδες υποχωρεί με μέτριο τζίρο ο Γενικός Δείκτης. Πού αποδίδονται οι τραπεζικές πιέσεις που διαχέονται στο ταμπλό. Επιμένουν σε νέα υψηλά Κρι Kρι - Entersoft.

Πτώση με τραπεζική «εξαέρωση» στο Χρηματιστήριο

Με προβάδισμα αγοραστών στα ευρωπαϊκά, με πλεονέκτημα πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 17.142 (0,44%) ο DAX, στις 1.418 (-0,43%) ο Γενικός Δείκτης, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει πάνω από 1% σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης.

Με πτωτικό χάσμα οι πρώτες εντολές από την πλευρά των πωλητών και στις 4 τραπεζικές μετοχές, τάση που συνεχίστηκε και παραμένει σε ισχύ μέχρι πριν λίγο και δίχως να διαφαίνεται αναστροφή -κατ' αρχήν για σήμερα.

Αρχικά οι εντολές αποδόθηκαν σε μερικό «κλείδωμα» θέσεων από εγχώριους θεσμικούς ενόψει του επικείμενου placement του ΤΧΣ για το 27% της Πειραιώς. Σταθεροί οι πωλητές, σε μάλλον ήπιο ρυθμό, με χαρακτηριστικά τα δύο πακέτα στη μετοχή της Eurobank που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο ημίωρο, συνολικής αξίας 26,1 εκατ., πακέτα" που αποδόθηκαν σε εγχώριους διαχειριστές.

Σε στενό εύρος, μόλις 10 μονάδων, οι εντολές στα τραπεζικά χαρτιά με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν σημασία -αλλά δευτερεύουσα-  στην παράμετρο που θίγει ο Χρήστος Κίτσιος. Για «φρένο» SSM στις υπερβολικές προσδοκίες για μέρισμα κάνει λόγο ο Χρήστος, καθώς το «αγκάθι» της DTC παραμένει δυσεπίλυτο, πλην όμως κοινή εκτίμηση και προεξόφληση της πλειονότητας των επενδυτών ότι έστω μία συμβολικού χαρακτήρα χρηματική διανομή θα επιτραπεί από τη Φρανκφούρτη.

Οπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος «... ο SSM προσμετρώντας την ικανοποιητική βελτίωση κερδοφορίας, κεφαλαίων των τραπεζών καθώς και τα ευχερή, συγκριτικά, δημοσιονομικά περιθώρια, πιέζει για άμεση επίλυση χρόνιων ζητημάτων, όπως αυτό των απλήρωτων κρατικών εγγυήσεων...», προσέγγιση που ερμηνεύεται περισσότερο ως προειδοποίηση προς το εγχώριο σύστημα παρά ως stop στη διανομή μερίσματος.

Αλλωστε αυτό συνάγεται από τις επαφές με τη νέα επικεφαλής του Μηχανισμού, για αυτό και η κοινότητα έχει θέσει χαμηλά τον πήχη, για ένα 10%, στην καλύτερη 15% των κερδών 2023, υπολογίζει. Πιθανότατα η στάση του Επόπτη θα είναι σαφής μετά τη διάθεση του 27% της Πειραιώς -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου-, συνδυαστικά με την ανακοίνωση των μεγεθών 2023 στις 7 Μαρτίου από Alpha Bank, Eurobank και 12 από Εθνική. Παράγοντες της αγοράς παραπέμπουν και στην αξιολόγηση από τη Moody's στις 15 Μαρτίου αλλά και το road show της Morgan Stanley 12-14 του ιδίου μηνός. Πολύ δύσκολα, εκτιμούν, πως οι επικεφαλής των συστημικών θα παρουσιάσουν την προοπτική των ομίλων δίχως να υπάρχει -συμβολικό έστω- δέλεαρ για μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Προσώρας η τακτική των επαγγελματιών εξελίσσεται σε δύο φάσεις, με την πρώτη να έχει ως ορόσημο την Παρασκευή 1 Μαρτίου -οπότε εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το placement της Πειραιώς και τη Δευτέρα 4, πρώτη ημέρα «τιμολόγησης» των διαθέσεων των ξένων.

Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τις 1.200 μονάδες θεωρούμενη στήριξη, μέχρι και σε «κλείσιμο» Παρασκευής.

Σε Eurobank (1,884), Πειραιώς (3,946), Alpha Βank (1,703) οι κύριες συναλλαγές, ακολουθούν Mytilineos (36,56), Εθνική (7,142), ΟΤΕ (13,97), ΔΕΗ (11,89) σε όλες με ρευστοποιήσεις και σταθερές πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών για θεσμικό πωλητή.

Εμφανές το πλεονέκτημα των πωλητών, τόσο σε σύνθεση συναλλαγών (μόλις 8,9 εκατ. σε μετοχές με άνοδο) όσο σε απόλυτο αριθμό μετοχών (37/62) καθώς τακτική ανάλογη με των blue chips ακολουθούν παίκτες των mid caps.

Πέραν του τίτλου της ΚΡΙ ΚΡΙ και των Profile, Entersoft υπερισχύουν οι πωλητές. Για τη μεν πρώτη το νέο ιστορικό υψηλό στα 10,50 (3,96%) αποδίδεται στην ανάλυση της Eurobank Equities. Τιμή-στόχος τα 13,6 ευρώ και σύσταση για «αγορά» από τη χρηματιστηριακή.

Για Profile (4,32), Entersoft (7,06) παραμένει σε ισχύ η long τάση των τελευταίων ημερών για μετοχές του κλάδου.

Νέα ιστορικά υψηλά για ΚΡΙ-ΚΡΙ και Entersoft, «κορυφές» και για RealCons (3,31), Μπήτρος (0,755), Mevaco (4,26), ΒΙΟΤΕΡ (0,426), Αστικά Ακίνητα (10,20).

Αξία συναλλαγών στα 31,4 εκατ. συν τα 26,1 εκατ. των δύο πακέτων στη μετοχή της Eurobank, σημαντικά χαμηλότερη του μέσου όρου αυτής της περιόδου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v