Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα τραβούν οι τράπεζες το Χρηματιστήριο

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, «βαρύς» με ισχυρή διαμόρφωση της συνολικότερης τάσης, στη σκιά του επικείμενου placement της Πειραιώς. Πού ενεργούν αγοραστές.

Χαμηλότερα τραβούν οι τράπεζες το Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, επιμένουν χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλητές στον τραπεζικό κλάδο προκαλούν τη διόρθωση προς τις 1.415 μονάδες.

Από την προσυνεδρίαση διαφάνηκε η πρόθεση για ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων, με τις πρώτες εντολές να περνούν στο σύστημα από τις 1.229 μονάδες, δηλαδή με πτωτικό χάσμα. Προϊδεάζοντας για τη συνέχεια, με τον ΔΤΡ να διορθώνει έως τις 1.223 μονάδες.

Προσυμφωνημένες εντολές στη μετοχή της Eurobank συνολικής αξίας 26,1 εκατ. ευρώ. Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός -«βαρύς» ο ΔΤΡ με ισχυρή διαμόρφωση της συνολικότερης τάσης-, με συνέπεια το έως μείον 1,43% να «ρίχνει» τον ΓΔ προς τις 1.417 μονάδες.

Ενδεικτικό το γεγονός πως από την πρώτη κιόλας εντολή μέχρι νωρίτερα (*) οι πρώτες τέσσερις μετοχές στην κατάταξη βάσει συναλλαγών ήταν οι τραπεζικές, με εναλλασσόμενη σειρά. Πωλητές σε Eurobank (1,8855), Εθνική (7,10), Πειραιώς (3,938) και Alpha Bank (1,705).

Xρηματιστές συσχετίζουν τις πωλήσεις με το επικείμενο placement της Πειραιώς, που σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου θα αφορά -πιθανότατα- το 27% που έχει το ΤΧΣ. Εύλογα κυρίως εγχώριοι θεσμικοί να σπεύδουν να «κλειδώσουν» ρευστότητα, απαραίτητη για τη σχετική διαδικασία, δεδομένου ότι η κατανομή φέρεται πως θα ευνοήσει περισσότερο τους ξένους. Παράμετρος που θα «μετρά» στην κοινότητα για το επόμενο διάστημα, συνεκτιμώντας ότι η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τη μεταπροσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου. Διάστημα 7+ σημερινή συνεδριάσεων, που ακριβώς για αυτό τον λόγο θα απαιτηθεί διαχείριση τόσο από τους πωλητές όσο από τους αγοραστές.

Θα ακολουθήσει μερικό «κλείδωμα» και σε blue chips, πιθανόν σε κάποια από αυτά που υπεραποδίδουν το τελευταίο διάστημα; Πιθανόν, εκτιμούν χρηματιστές, παραπέμποντας στις πωλήσεις λ.χ. στη μετοχή του ΟΤΕ.

Σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στη συνέχεια της συνεδρίασης, καθώς στον αντίποδα ενεργούν αγοραστές σε τίτλους των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,28), Helleniq Energy (7,97), ΟΠΑΠ (16,30), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,60), με τον FTSE25 να διορθώνει έως τις 3.439 μονάδες.

Τεχνικά, στο όριο της πρώτης/κοντινής στήριξης ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αρκετά κοντά και ο τραπεζικός, που πρακτικά σημαίνει ότι στη συνέχεια της συνεδρίασης θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν αγορές σε 2-3 «βαριά» χαρτιά, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η βραχυπρόθεσμα/εβδομαδιαία long φορά της αγοράς.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης τα δύο μεγάλα πακέτα στη μετοχή της Eurobank, για 3 εκατ. τμχ. στο 1,90 ευρώ (στις 10:42) και για 10,73 εκατ. επίσης στο 1,90 (10:58), συνολικής αξίας 26,09 εκατ. -στο πρώτο ημίωρο.

(*) «καθαρός» τζίρος (δίχως τις συναλλαγές στη Eurobank) στα μόλις 4,5 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v