Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάσεις επιβεβαίωσης κορυφών 13ετίας στο Χρηματιστήριο

Πώς ανακατεύεται το μείγμα καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Γιατί είναι ζητούμενο τζίρος μεγαλύτερος των €100 εκατ. Οι κλάδοι αιχμής και η αφύπνιση τίτλων του FTSEMidCap.

Τάσεις επιβεβαίωσης κορυφών 13ετίας στο Χρηματιστήριο

Σε μερική κατοχύρωση θέσεων προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street. Σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και πρακτικών της Fed τα futures του S&P500 κλίνουν χαμηλότερα των 5.000 μονάδων.

Από λίγο χαμηλότερα επίπεδα η εκκίνηση στα ευρωπαϊκά, από τις 14.068 (-0,14%) ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ήπια άνοδο 0,14%, στις 1.424,35 για τον Γενικό Δείκτη.

Με τζίρο 116,4 εκατ. η συνεδρίαση -τα 5,6 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 23 εκατ. να πραγματοποιούνται σε Εθνική και ΟΤΕ- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακόμη ένα προσεκτικό βήμα των long στη λογική της επιβεβαίωσης των νέων κορυφών 13ετίας.

Η αυξημένη αξία συναλλαγών σε σχέση με τα 87,1 εκατ. της Δευτέρας αποτυπώνει την εισροή ρευστότητας από funds που ενεργούν από Νέα Υόρκη, με δεύτερο κέντρο το Λονδίνο. Για αυτό ζητούμενος είναι και για σήμερα ένας τζίρος μεγαλύτερος των 100-110 εκατ., καθώς λόγοι συντρέχουν αρκετοί και ουσιαστικοί.

Με οριακή άνοδο 0,05% στις 3.464,26 ο FTSE25, επίσης για τον Δείκτη Τραπεζών με 0,10% στις 1.241,74 μονάδες.

Ωστόσο, ενδιαφέρον το γεγονός πως κόντρα στη μερική κατοχύρωση θέσεων σε αρκετά blue chips, υπεραπέδωσαν μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 16,25 ευρώ με 4,70% και συναλλαγές 578 χιλ. τμχ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14,58 με 0,97% και 352 χιλ. τμχ., αλλά και ΤΙΤΑΝ Cement International στα 25,80 με 3,41% (και συναλλαγές 70 χιλ. τμχ.), ΟΤΕ στα 14,16 με 1,65% (739 χιλ. τμχ.), παραπέμποντας σε «σάρωμα» από «ισχυρά χέρια».

Ευρύτερης έκτασης αγορές είχαν καταγραφεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας, κατά γενική εκτίμηση με ισχυρή προεξοφλητική λογική.

Είθισται το «ταμπλό να μιλάει» και τα «ισχυρά χέρια» να προδιαθέτουν για την κατάληξη εξελίξεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εάν και εφόσον επαληθευτούν, η αγορά θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη (ανοδική) δυναμική.

Κλάδος-μοχλός σταθερά ο τραπεζικός, σηματωρός η Πειραιώς, με άκρως ενδιαφέρον το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου σύμφωνα με το οποίο «κλειδώνει» η διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ.

On block το 27% της Πειραιώς, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζει η στήλη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαμόρφωση της τιμής του placement.

Κλάδος αιχμής ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός, στο επίκεντρο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, με την κατακόρυφη αύξηση των ΣΜΕ στα Παράγωγα να κάνει αίσθηση. Ειδικότερα, τα 1.880 ΣΜΕ στην ΤΕΝΕΡΓ και με premium 4,54% δεν έγιναν από τη «μαρίδα».

Το γιατί έβαλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο «μάτι» την επέκταση στην κεντρική Ευρώπη και δη τη Γερμανία αναλύει ο ΧΑΜαιλέων. Θα σταθώ στο ενδεχόμενο εξαγοράς, ενισχυτική της διεθνοποιημένης παρουσίας του group Mytilineos.

Επαναφορά πάνω από τα 12 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, με αυξημένες συναλλαγές -ξανά long η τάση μετά τη... φωτοβολίδα της Κομισιόν-, άνοδος 1,65% στα 14,16 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, που φθάνει -πλέον- το συν 9,77% από την αρχή του έτους. Η προεξόφληση της ανακοίνωσης μεγαλύτερου μερίσματος έχει προσελκύσει και «γρήγορο χρήμα», θυμίζοντας και την τιμή-στόχο των 18,9 ευρώ από την Ambrosia Capital.

Εξαέρωση σε Motor Oil - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναμενόμενη μετά την παράλληλη διάψευση αλλά με μεθοδικό μάζεμα της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας των 2,705 στη μετοχή του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους πιο προσεκτικούς.

Με μεταβολή 20,28% από την αρχή του έτους για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝ Cement International -σε νέα πολυετή υψηλά- και αποτίμηση μεγαλύτερη των 2 δισ., έγκυρες πηγές αποδίδουν και σε «δεύτερες εξελίξεις» την υπεραπόδοση -πέραν της ένταξης στον δείκτη Large Cap.

Aφύπνιση των πληροφορικάριων του FTSEMidCap με θεαματικό 5,93% της Epsilon Net στα 10,72 ευρώ, αλλά και των Profile (4,22), Entersoft (6,90), καθώς συντηρείται η μόχλευση σε συγκεκριμένο τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα μέχρι και Παρασκευή οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο, ο Στέφανος Κοτζαμάνης είχε τις λεπτομέρειες από εχθές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v