Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατήρηση κεκτημένων, ράλι Τitan και ΤΕΝΕΡΓ

Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη με blue chips και τράπεζες να έχουν μεικτή εικόνα. Ποια είναι τα δεδομένα στην μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στα 116,6 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Διατήρηση κεκτημένων, ράλι Τitan και ΤΕΝΕΡΓ

Σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε, τουλάχιστον μέχρι τις 15.00, από τις εναλλαγές προσήμων, στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών οι “long” έδειξαν “συνεπείς στο ραντεβού τους” και παίρνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη, αλλά και το κλείσιμο σε νέα υψηλά 13 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 2/5/2011 και στις 1429,12 μονάδες)

Όπως έχει τονίσει η στήλη, “το ‘reality check’ στο Χ.Α. αναμένεται μετά το placement της Πειραιώς. Μέχρι τότε η Αγορά θα συνεχίσει να ‘προσέχεται’, ενώ το συνεχιζόμενο ‘rotation’ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα βοηθά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και αν σε αυτή την κίνηση το Χ.Α. δεν βρίσκει “συμμάχους” τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Μένοντας στις τελευταίες, αυτές δείχνουν να επιλέγουν την επιφυλακτική κίνηση και τις ήπιες μεταβολές, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι μόλις χθες ο EuroStoxx 600, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλό δύο ετών και άνω.

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά σημαντικά δεδομένα μέχρι την Πέμπτη, οπότε και οι Αγορές θα πληροφορηθούν τους δείκτες PMI, για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωζώνη.

Από εκεί και πέρα, “καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αναβάθμιση του Χ.Α. θα ανακοινωθεί εντός του 2024 και θα πραγματοποιηθεί το 2025”, τόνισε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στα χαρακτηριστικά της, σε αυτά θα πρέπει να αναφερθούν η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η περιστροφική κίνηση των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών, πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και η έλλειψη διάθεσης για επιθετικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό το τελευταίο, είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, παρά το γεγονός ότι οι “πράσινοι” τίτλοι μείωσαν κάπως την διαφορά προς το τέλος.

Ασφαλώς και μεταξύ των “θαυμαστών” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων υπάρχει σχετική νευρικότητα, της οποίας αποδέκτης γίνεται και ο γράφων την στήλη, καθώς δεν ξέρουν αν πρέπει να ακολουθήσουν του τίτλους που κινούνται επιθετικά προς υψηλότερες αποτιμήσεις, ανεξάρτητα των θεμελιωδών των Εταιρειών που αντιπροσωπεύουν, ή να πάρουν θέσεις σε Εισηγμένες που παραμένουν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη του δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιλογή είναι θέμα του επενδυτικού προφίλ κάθε επενδυτή ξεχωριστά και της διάθεσης για τον επενδυτικό κίνδυνο που θέλει να αναλάβει.

Η στήλη από την πλευρά της, τηρώντας αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, θα συνεχίσει να ενημερώνει για ότι κινείται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα πέφτει στην αντίληψή της.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1418,14 (-0,30%) και 1426,93 μονάδων (+0,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1423,61 (+0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1424,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 116,4 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, ΟΤΟΕΛ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 20% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 116,4 εκατ., τα 94,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μπορεί να κούρασε με την συσσώρευση η ΓΕΚ, μετά την διάσπαση, αλλά πλέον βγάζει την κίνηση που εικάζαμε. Θυμίζουμε ότι ο μεγάλος στόχος μας είναι τα 17 ευρώ. Η παράλληλη κίνηση με την ΤΕΝΕΡΓ δείχνει ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις. Ακόμα ένας τίτλος ο οποίος λίγοι τον ακουμπούν, λόγω τιμής, είναι η Κρι Κρι. Είναι μετοχή όπου αρκετοί Θεσμικοί θα έπαιρναν θέση, αν ο μεγαλομέτοχος αποφάσιζε να δώσει κομμάτια. ΟΤΕ και TITC, όπως σχολιάσαμε μερικές μέρες πριν, ‘δείχνουν τα δόντια τους’. Το ΚΛΜ σαφώς μαζεμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνεχίζει την κίνησή του. Φαίνεται ότι η Ιντρακόμ έχει ανάγκη για αποτιμήσεις και λογιστικά κέρδη. Στο Χ.Α., η ανατροφοδότηση της κίνησης σε όλο της το μεγαλείο. Πολλά κεφάλαια ψάχνουν μετοχές που δεν έχουν κινηθεί είτε στην μεγάλη, είτε και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτό θα δημιουργήσει σίγουρα ανωμαλία στην ανοδική κίνηση της Αγοράς αλλά καλώς, ή κακώς έτσι λειτουργούν οι Χρηματαγορές. Στο παρελθόν είχαμε σχολιάσει ότι μπορεί να δούμε ένα ‘mini 99’ και σιγά σιγά το σενάριο παίρνει σάρκα και οστά”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η εκτίμηση της Επενδυτικής Κοινότητας περί κόπωσης του ΓΔ διαψεύστηκε, προσώρας τουλάχιστον! Με οδηγούς επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, καταγράφεται μια εντυπωσιακή ‘contrarian’ κίνηση, εν μέσω επιφυλακτικού σκηνικού των Ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς οι προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή Οικονομία δεν είναι ευοίωνες. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η διάθεση για αύξηση ρίσκου, στις Διεθνείς Αγορές, εξασθενεί, με τους επενδυτές να υιοθετούν μια πιο μετρημένη προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής σύσφιξης”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Θα περιμέναμε η Αγορά να διατηρήσει το θετικό της σημάδι, με το ενδιαφέρον να είναι στις Τράπεζες, τον ΟΤΕ, την TITC, την Jumbo και τον ΟΠΑΠ”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Οι κινήσεις ‘rotation’ είναι σε ισχύ και αναμένεται να απορροφήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα νέα υψηλά 13 ετών και την άνοδο 10% του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους. Τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα, θα μπορούσαν να μειώσουν το momentum”, εκτιμά η Beta Sec.

Νέα ανοδική εκτόνωση επιχείρησε χθες ο ΓΔΧΑ με χαμηλό όγκο συναλλαγών, αλλά και νέους πρωταγωνιστές. Από την άλλη, το κλίμα διεθνώς δεν παρουσιάζει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κίνα υπήρξε νέα προσπάθεια τόνωσης της Αγοράς κατοικίας από την Κυβέρνηση, με την μείωση του 5ετους στεγαστικού επιτοκίου αναφοράς, παρά ταύτα οι Αγορές δεν επέδειξαν ενθουσιασμό, τουλάχιστον την 1η μέρα. Ελλείψει σημαντικών ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων, οι Αγορές θα επικεντρωθούν σε εταιρικά αποτελέσματα. Στο εσωτερικό, περιμένουμε η μεταβλητότητα να παραμείνει αυξημένη, με τις απότομές διορθώσεις τιμών να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες πιθανότητες”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η Τράπεζα Πειραιώς εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς κατέγραψε συνδυαστικά θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας της, δραστική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, υψηλή κεφαλαιακή θωράκιση και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση και αύξηση του προμηθειακού εισοδήματος, με συνέχιση της περιστολής των λειτουργικών εξόδων. Είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει και πολιτική διανομής μερίσματος, που εφόσον συμφωνήσει ο SSM θα ξεκινήσει φέτος από το 10% των διανεμόμενων κερδών για να αυξηθεί τα επόμενα έτη, οπότε εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα συνεχίσει με ρυθμό αύξησης ως 4% κατά τη JP Morgan, που αναβάθμισε την τιμή - στόχο στα 5,35 ευρώ, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αγορά προϊδεάζεται για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία μεταβίβασης ποσοστού από το ΤΧΣ, το 27%, ή κάτι λιγότερο στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με τη δημόσια εγγραφή να περιλαμβάνει βιβλίο επενδυτών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες η Intralot ολοκληρώνει τη διαδικασία άντλησης 130 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολογιακού δανείου, με την Εταιρεία να επιδιώκει την ολική επαναφορά της σε πορεία προς την κερδοφορία, με την καθοδήγηση του Σωκράτη Κόκκαλη που είναι ξανά ενεργός στα εταιρικά δρώμενα.

Την ίδια ώρα, Eurobank, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Viohalco συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή των 60 συνολικά Εταιρειών που συνοδεύουν το Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, που επισκέπτεται την Ινδία, την πολυπληθέστερη Χώρα του Πλανήτη που, κατά την Goldman Sachs, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3% φέτος.

Παράλληλα, οι μετοχές της TITC στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και των Epsilon Net και Ιντρακάτ ενσωματώνονται στους δείκτες FTSE Russell, με την τιμή - στόχο της TITC να αναβαθμίζεται στα 33,9 ευρώ από την Optima, ενώ σύντομα αναμένονται ανάλογες ανακοινώσεις για το Δ.Α.Α. που δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες όσων προέβλεπαν την ανοδική πορεία της μετοχής, μετά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός υποχωρεί τον Ιανουάριο στο 3,1%, με τα Τρόφιμα ωστόσο να συνεχίζουν τη δική τους ανοδική πορεία και το δείκτη να τρέχει με 8,9%, ενώ τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα καταγράφουν τον Ιανουάριο επιδόσεις με υπέρβαση, σε σχέση με το στόχο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΓΔ κινείται με τη φόρα ενός “ασταμάτητου τραίνου” διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι απαιτείται εύλογος χρόνος για να “χωνευτούν” οι καταιγιστικές εξελίξεις, πριν ξεκινήσει η κίνηση πάνω από τις 1400 μονάδες.

Η εναλλαγή σε ρόλο πρωταγωνιστή των κορυφαίων Δεικτοβαρών τίτλων όπως της ΕΕΕ, με τα θεαματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, του κατά την Ambrosia Capital “ξεχασμένου πρωταθλητή” ΟΤΕ, της υπερκινητικής Motor Oil που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, της Helleniq Energy που σύντομα είναι πιθανό να είναι και Εταιρεία με ίδια κοιτάσματα, αν τελεσφορήσουν οι γεωτρήσεις στην ΝΔ Κρήτη και άλλων τίτλων από κοινού με τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, οδηγούν το ΓΔ στη καταγραφή διαδοχικών υψηλών επιδόσεων των τελευταίων 13 ετών!

Μια κίνηση συγχρονιζόμενη με τους δείκτες της Wall Street, καθώς η Αμερικανική Οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, αλλά και των Ευρωπαϊκών Αγορών παρά τις προβλέψεις της Κομισιόν που βλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα καταγράψει μεγέθυνση μόλις 0,8% στο τρέχον έτος, εν μέσω των πολλαπλών αντιξοοτήτων που προκαλούνται από το ταραγμένο εξωτερικό περιβάλλον. Με τον Βόλφγκανγκ Μινχάου των FT να εκτιμά ότι “έρχεται λιτότητα στην Ευρώπη, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακός μετασχηματισμός, δημογραφικό σοκ κ.α.)”.

Ενόψει των παραπάνω, η αυτόνομη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την αύξηση σε επίπεδο ΓΔ να αγγίζει ήδη το 10%, στο τρέχον έτος, αποτελεί ένα “στοίχημα” που απαιτεί τη συνέχιση θετικών στοιχείων, μακροοικονομικών και εταιρικών, για να διατηρείται!

Με ταυτόχρονη ελεγχόμενη έκβαση των διαταρακτικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς είναι οι ροές από τους Επενδυτές εξωτερικού εκείνες που κατά κύριο λόγο συντηρούν το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που για 4ο συνεχόμενο έτος κινείται ανοδικά”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των ΑΛΦΑ (+0,61%), ΕΤΕ (0%) και ΠΕΙΡ (+0,05%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-0,16%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1228,72 μονάδες (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1237,44 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό γύρισμα, στο υψηλό ημέρας και στις 1241,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1034 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1018 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, που και σήμερα επιβεβαίωσε ότι οι “buyers” συνεχίζουν να διαθέτουν “εφεδρείες” και που διακρίθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+0,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%), ΔΕΗ (+0,67%), ΜΠΕΛΑ (+0,07%), ΟΤΕ (+1,65%), ΣΑΡ (+0,21%), ΤΕΝΕΡΓ (+4,70%) και TITC (+3,41%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC και τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, ο Όμιλος θα καταγράψει ιστορικό υψηλό κερδοφορίας το 2023. 

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο των παραπάνω ανακοινώσεων, ο τίτλος της TITC (+3,41%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Κλείσιμο στα 25,8 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 25,90 ευρώ (+3,81%). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική αντίσταση εντοπίζεται στα 26,58 ευρώ και παραπέμπει σε τιμές Μαϊου 2008.

Σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων καταγράφει ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,38%) που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά εννεαμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 29,91 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 26,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,08 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΤΕΝΕΡΓ, που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, τραβώντας ψηλότερα και την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%). Οι φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην πρώτη πάνε κι έρχονται και ανάλογα κινείται και ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+4,70% και υψηλά 5μηνου). Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 15,18 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 16,64 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αξίζει υποσημείωσης η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα του συμβολαίου της ΤΕΝΕΡΓ, λήξης Μαρτίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+106,78%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+96,82%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+90,66%), ΒΙΟΤ (+81,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,22%), ΚΟΥΑΛ (+51,64%), ΓΚΜΕΖΖ (+50,8%), ΦΡΙΓΟ (+45,86%), MONTA (+36,13%), ΜΠΤΚ (+32,69%), ΔΟΜΙΚ (+31,9%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΣΤΑΚ (+0,99%), ΜΟΝΤΑ (+4%), ΣΠΙ (+1,82%), ΔΟΜΙΚ (+0,47%), ΦΡΙΓΟ (+2,11%), ΑΤΕΚ (+8,18%), ΚΟΡΔΕ (+1,30%), ΧΑΙΔΕ (+2,56%), ΝΑΚΑΣ (+1,43%), ΚΥΡΙΟ (+2,96%) και ΕΠΙΛΚ (+3,45%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μπήτρο (+9,52%).

Μεταξύ 6% και 6,4% ορίστηκε το εύρος επιτοκίου για το πενταετές ομόλογο έως 130 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Intralot (-2,77%). Η διάθεση του τίτλου ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “μετά τη δρομολογούμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους €130 εκατ., θέμα χρόνου είναι η έκδοση νέου κοινοπρακτικού δανείου, που θα καλύψουν Τράπεζες ύψους €100 εκατ.”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “κύκλο εργασιών αυξημένο κατά περίπου 20%, κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση, σημείωσε πέρυσι η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (+3,37%), επιτυγχάνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, την ώρα που η διεθνής τιμή του Χάλυβα σημείωσε μεγάλη πτώση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κερδοφορία του 2023 δεν θα εμφανιστεί ιδιαίτερα διαφοροποιημένη από αυτή του 2022, με την έντονη αύξηση του όγκου των εργασιών να καλύπτει τις επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους που προήλθαν λόγω της υποχώρησης της διεθνούς τιμής Χάλυβα. Να σημειωθεί ο μηδενισμός των Τραπεζικών υποχρεώσεων της Εταιρείας. Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, η τρέχουσα τιμή του Χάλυβα έχει ως ένα βαθμό ανακάμψει, σε σύγκριση με πέρυσι, χωρίς φυσικά να έχει προσεγγίσει τα πολύ υψηλά επίπεδα του παρελθόντος (πρώτο τετράμηνο του 2022)”.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για ΟΛΠ (-1,61%), με σχετική αύξηση των συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco Shipping Ports, “η διακίνηση containers στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά κατέγραψε μείωση 12,7% τον Ιανουάριο του 2024. Διακινήθηκαν μέσω του Πειραιά 281,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (teu), έναντι 322,8 χιλιάδων τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ η μείωση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη για τον Φεβρουάριο”.

Σε νέα υψηλά 14,5 ετών η Ιντρακάτ (+0,96%), σε νέα ιστορικά υψηλά Entersoft (+2,07%) και Realcons (+1,23%).

Σε υψηλά 23,5 ετών η Mevaco (+3,45%). Τα χαρτοφυλάκια που επιβιβάζονται, δεν είναι βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Πλαγιοανοδικά από τα 2,91 ευρώ (κλείσιμο 9/2) η Μοτοδυναμική (+1,69%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, ισχνή η ανοδική αντίδραση του ΔΑΑ (+0,05%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 7μηνου στην Profile (+3,18%).

Ανοδικό “εξαρέ” για Sato (+8,93%) και υψηλά 12 μηνών.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/2 και υψηλά 5μηνου για Epsilon Net (+5,93%).

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σε υψηλά 22 μηνών η Βιοτέρ (+9,55%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/2 για την ΒΙΣ (+9,92%). Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή, αν συνεχιστεί η κινητικότητα ειδήσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1270 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1249 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3095, 3086 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3034 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, προς το 1,0818 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2040 ο Χρυσός, προς τα $23,00 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $51700 το Bitcoin, προς τα $2930 ανεβαίνει το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο 5ετους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,95%, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο μονοετούς δανεισμού στο 3,45%. Η μείωση του πενταετούς επιτοκίου ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες για μείωση μεταξύ πέντε και 15 μονάδων βάσης, σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,8% τον Δεκέμβριο, ανέφερε η Eurostat στην προκαταρκτική έκθεσή της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 1,3%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 1,9% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ.

“Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην επιχειρηματική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν τη χρονιά με σημαντικές περικοπές προσωπικού. Οι Αμερικανικές Εταιρείες τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν σχέδια για να καταργήσουν 82.307 θέσεις εργασίας, κατά 136% περισσότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ιστορικά, ο Ιανουάριος του 2024 είναι ο μήνας με τις δεύτερες υψηλότερες περικοπές από την χρηματοοικονομική κρίση του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray, and Christmas. Ανάμεσα στους λόγους που οδηγούν στις περικοπές, οι οποίες συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, είναι αφενός ότι οι Επιχειρήσεις αναθεωρούν τη στρατηγική τους μετά τις μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου ότι περιορίζουν κάποιες δραστηριότητές τους για να επενδύσουν σε άλλες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη”, αναφέρει το Bloomberg.

“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα υπερβαίνουν πλέον τα αποθεματικά για ζημίες δανείων στις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, προκαλώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από μια περαιτέρω επιδείνωση στο εμπορικό real estate.

Οι έξι μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες, οι JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν πλέον 90 σεντς στην άκρη για κάθε δολάριο ‘κόκκινου’ χρέους στο Εμπορικό real estate. Στο ευρύτερο Τραπεζικό Σύστημα των ΗΠΑ, τα καθυστερούμενα δάνεια που συνδέονται με γραφεία, Εμπορικά Κέντρα και διαμερίσματα υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα $24,3 δισ., από $11,2 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα”, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 98,9 δισ. ευρώ.

Με σύσταση “equalweight” και τιμή - στόχο στα 6,5 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Ελληνικά Χρηματιστήρια η Euroxx Sec.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών απωλειών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.757 συμβόλαια).

Στα 4.550 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.543 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.533 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.530 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 122 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 868, 863 για τον Μάρτιο και 5 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.465), κινήθηκε μεταξύ 3.452,5 και 3.473,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.249).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.570,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.708), Πειραιώς (2.870), Εθνική (250), ΔΕΗ (1.436), Alpha Bank (8.378), Ιντρακόμ (747), ΑΔΜΗΕ (426), Ελλάκτωρα (141), Ελ. Πετρέλαια (293), Αεροπορία Αιγαίου (133), Τέρνα Ενεργειακή (1.818), Viohalco (268), ΟΤΕ (885), ΕΧΑΕ (725), Ιντρακάτ (109), Μυτιληναίο (210), ΓΕΚ (691), ΕΛΧΑ (134), Lamda Development (147).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.035, Πειραιώς 80.384, Eurobank 28.732, Εθνική 16.081, ΑΔΜΗΕ 32.525. ΔΕΗ 29.638, Τέρνα Ενεργειακή 20.260, ΕΧΑΕ 10.310, ΓΕΚ 11.515.

Ας σημειωθούν τα 1.000 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξης Μαρτίου 2024, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.300.898 τεμ., (από 57.306.428 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.873.598 τεμ. (34.972.282), ΟΠΑΠ 1.612.219 τεμ. (1.612.532), Εθνική 14.408.680 τεμ. (14.545.725), ΟΤΕ 1.558.230 τεμ. (1.558.230), Πειραιώς 895.291 τεμ. (897.265), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                           Name of Issuer               NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v