Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς... Πειραιώς η συνεδρίαση

Σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις με το placement της Πειραιώς παραπέμπει η εικόνα της αγοράς. Το κλείδωμα θέσεων, η κοντινή στήριξη και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς... Πειραιώς η συνεδρίαση

Οριακές απώλειες στη Wall Street από τα ιστορικά υψηλά, σε αναμονή της μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη οι επενδυτές.

Είχε προηγηθεί μερική κατοχύρωση κερδών μετά τα νέα υψηλά στα ευρωπαϊκά, με καθίζηση τζίρου η σταθεροποίηση για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.415 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Νωρίτερα, σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ασία, από χαμηλότερα επίπεδα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Εύλογη η στάση των επενδυτών, καθώς έχουν να διαχειριστούν τα νέα υψηλά, το μερικό κλείδωμα υπεραξιών, τη στάση των κεντρικών τραπεζιτών συν την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών.

Στο ΧΑ η στασιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και μάλιστα η αξία συναλλαγών 70 εκατ. επιβεβαιώνει την αναμονή traders, επενδυτών για το placement της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς.

Από τα 115 εκατ. μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων, στα 70 εκατ., με τα 18 εκατ. σε μόλις δύο μετοχές, των Πειραιώς και Alpha Bank, αποτυπώνουν την κατάσταση της αγοράς. Προσφορά ιδιαίτερη δεν υπήρξε εχθές, ωστόσο στη μετοχή της Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν 2,68 εκατ. τμχ. σε εύρος τιμών 3,842-3,918 ευρώ, με τη χαμηλή τιμή στην πρώτη ώρα και την προσφορά να μαζεύεται σταδιακά στη συνέχεια.

Σύμφωνα με χρηματιστές, αυτό οφείλεται στο ότι η κοινότητα δεν γνωρίζει δύο σημαντικές παραμέτρους της διάθεσης: τιμή και κατανομή σε ξένους και Έλληνες διαχειριστές. Οντως, στην περίπτωση της Εθνικής λειτούργησε υπέρ των δεύτερων αλλά για τον ΔΑΑ επ' ωφελεία των ξένων. Μένει να αποσαφηνισθούν αμφότερες, που πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα-αύριο θα συνεχιστούν οι κινήσεις προεξόφλησής τους.

Το γεγονός των μόλις 70 εκατ. είναι ενθαρρυντικό από την άποψη πως η προσφορά με σκοπό την άντληση επιπλέον ρευστότητας ειδικά για την Πειραιώς μειώθηκε. Πιθανότατα σήμερα να σταθεροποιηθεί.

Παράλληλα, μέρος επενδυτών συνέχισε τις στοχευμένες κινήσεις με γνώμονα είτε τα οικονομικά αποτελέσματα είτε τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο. Προς τούτο η άνοδος μετοχών όπως των ΟΠΑΠ (16,55), ΤΙΤΑΝ (25,95), HelleniQ Energy (8,27), Quest (5,22), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,47) κ.α.

Ειδικότερα, για τον ΟΠΑΠ έχει προηγηθεί η αύξηση της τιμής της στήλης σε κάποια παιχνίδια, ακολουθεί το EuroJackpot, για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ προεξοφλείται η τιμολόγηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, για τη HelleniQ Energy λειτουργούν συνδυαστικά η ανάλυση της Optima Bank που ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 10,7 από τα 9,2 ευρώ και οι εξελίξεις όσον αφορά στα πετρελαϊκά με την ExxonMobil στα ΝΔ της Κρήτης, για την Quest είναι το παζάρι Φέσσα για την ACS στο οποίο αναφέρεται ο ΧΑΜαιλέων, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η προσδοκία μέρους της κοινότητας για την επίτευξη συμφωνίας κ.ο.κ.

Κοινή εκτίμηση πως αυτά και αρκετά άλλα επιμέρους που αφορούν σε λιγότερο ή περισσότερο βάσιμες φήμες, σενάρια κ.λπ. συντηρούν το όποιο ενδιαφέρον αυτό το διάστημα, που κύριο θέμα είναι το placement της Πειραιώς.

Εν μέσω αναλύσεων και φημών τα νέα υψηλά για την ΚΡΙ-ΚΡΙ (με αφορμή την κάλυψη από τη Eurobank Equities με τιμή στόχο τα 13,6 ευρώ), το «τρέξιμο» για τη μετοχή της Entersoft (7,04), ή τα νέα τοπικά υψηλά για τη Lavipharm (0,95), με αφορμή όσα ανέφερε ο Στέφανος Κοτζαμάνης για το δυνατό ντεμπούτο στη φαρμακευτική κάνναβη.

Τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές, οι κύριοι τρεις κλάδοι όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενδεικτική η περίπτωση του ομίλου Motor Oil για τα 2+1 projects μετάβασης στα εναλλακτικά καύσιμα που αναλύει ο Δημήτρης Αβαρλής. Παράλληλα με την πάγια πολιτική πιο συντηρητικών επενδυτών που επιλέγουν «μερισματοφόρες» εισηγμένες, με αιχμή τις 7 που αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Τεχνικά, τα σημεία αναφοράς μας δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.
Στις 1.410 μονάδες η κοντινή στήριξη για τον ΓΔ, στις 1.444 η αντίσταση, με ενδιάμεση στις 1.425 μονάδες.

Στις 1.227 η κοντινή στήριξη για τον ΔΤΡ -που μετά την απώλειά της εχθές (1.224,96) είναι σημείο αναφοράς για σήμερα, ειδάλλως θα δοκιμασθούν και οι 1.201 μονάδες. Λόγω Πειραιώς η μεταβλητότητα και για τα τέσσερα χαρτιά του κλάδου, το πιθανότερο να συνεχιστεί για τις επόμενες συνεδριάσεις, με χρηματιστές να θεωρούν καταληκτικό το 2ήμερο 7-8 Μαρτίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v