Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αντέχουν» οι στηρίξεις, πιέσεις για Πειραιώς

Οριακές απώλειες για τον ΓΔ, με ισχνό τζίρο αλλά και επιβεβαίωση της στήριξης στις 1.420 μονάδες. Διορθώνει πριν το placement η Πειραιώς, πιέσεις για ΟΤΕ, Coca Cola, σε νέα υψηλά ο ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: «Αντέχουν» οι στηρίξεις, πιέσεις για Πειραιώς

Συντηρητικές οι κινήσεις των επενδυτών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο αλλά οριακά πάνω από την εκτίμηση για 2,5%, εξέλιξη που θα επηρεάσει τα μέλη της ΕΚΤ ως προς την επιτοκιακή της πολιτική.

Προσώρας το πιθανότερο ενδεχόμενο παραμένει αυτό της μείωσης στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, με τον κεντρικό μας τραπεζίτη να την έχει εκτιμήσει στις 25 μ.β. Λίγο ως πολύ αναμενόμενα τα νέα, εξοικειωμένοι με το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων-ποσοτικής σύσφιξης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α., οι επενδυτές εστιάζουν -μάλλον- περισσότερο στα εταιρικά αποτελέσματα, στις χρηματικές διανομές των τραπεζών, παρά σε μία έκπληξη από την πλευρά της Λαγκάρντ.

Στις 17.759 (0,49%) ο DAX σε «ιστορικά υψηλά» νωρίτερα, στις 7.924 (-0,04%) ο CAC, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές έχουν μικρό πλεονέκτημα σε μία υποτονική συνεδρίαση. Ο χαμηλός τζίρος (*) ενδεικτικός -και αν όχι σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, όσο με τον μέσο όρο εβδομάδας των περίπου 115 εκατ. ευρώ.

Πρώτη συνεδρίαση Μαρτίου, μετά το θετικό ταμείο Φεβρουαρίου -και το σερί των 4 μηνών σε long φορά-, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται στη διάθεση του 27% της Πειραιώς -από το ΤΧΣ- και επιλεκτικά επιμέρους για συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές.

Σε στενό εύρος διακύμανσης, μόλις 5 μονάδων, οι εντολές των επενδυτών με τη στήριξη των 1.420 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνεται, μέχρι τώρα. Σε αυτά τα επίπεδα διατηρείται η -έστω- οριακή θετική εβδομαδιαία μεταβολή, χρήσιμη «βάση» για τη συνέχεια που ακολουθεί. Κατ' αρχάς για την επόμενη εβδομάδα και δη το 3ήμερο του placement της Πειραιώς.

Κύριος κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός, με την Πειραιώς στο επίκεντρο και τους επενδυτές να πιθανολογούν την τιμή διάθεσης. Στα 3,988-4,098 οι εντολές, μένει να φανεί σε «κλείσιμο» ποια τιμή προκρίνεται -συνεκτιμώντας ένα discount 5%-10%. Με τη σχετική διαδικασία να γίνεται γνωστή και στην τελευταία της λεπτομέρεια το πρωί της Δευτέρας, η μέχρι τώρα τακτική των traders θεωρείται λογική.

Σε διόρθωση -1,15% η μετοχή της Πειραιώς, με απώλειες για Alpha Bank (1,726), ETE (7,204), διαφοροποιείται μόνον η Eurobank (1,9135).

Στην περιοχή των 1.240 (-0,42%) ο ΔΤΡ.

Στις 3.456 (-0,16) ο FTSE25, με μικρότερες απώλειες καθώς σε «βαριά» χαρτιά του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές.

Παρά τη διόρθωση των Coca Cola HBC (28,58), HelleniQ Energy (8,28%), ΔΕΗ (11,94), εν μέρει αντισταθμίζεται από την άνοδο μετοχών όπως Mytilineos (36,44), Jumbo (27,18), ΟΠΑΠ (16,96) σε νέο υψηλό κ.α.

Στις 1,4/1 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα 36,2 εκατ. ο τζίρος στις 14:10 (*).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v