Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε rebalancing και Πειραιώς

Τέταρτος συνεχόμενος μήνας με θετικό «ταμείο» για την εγχώρια αγορά. Στην Τράπεζα Πειραιώς η προσοχή, εν αναμονή rebalancing λόγω MSCI. Ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε rebalancing και Πειραιώς

Πτώση στη Wall Street, με την προσοχή στον πληθωρισμό. Τελευταία συνεδρίαση Φεβρουαρίου, με θετικό ταμείο από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 5.081 μονάδες τα futures του S&P500, στις 17.601 ο DAX και στις 1.407,74 ο Γενικός Δείκτης.

Το 4 στα 4 για τον Γενικό Δείκτη καθώς ολοκληρώνεται ο 4ος σερί μήνας με θετικό πρόσημο για το ΧΑ.

Ωστόσο, τελευταία συνεδρίαση με αρκετούς θεσμικούς να κλείνουν 2μηνο, με άλλους να «κλειδώνουν» ρευστότητα ενόψει της Πειραιώς, νέες είσοδοι στον MSCI Small Cap οι Intrakat, Intralot, μετά τη συνεδρίαση τα οικονομικά αποτελέσματα της HelleniQ Energy.

Με άνοδο 4,20% για τον ΓΔ, όπως για FTSE25 κατά 4,15% και με 7,50% για τον ΔΤΡ. Η υπεραπόδοση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, τάση που συνεχίστηκε για δεύτερο σερί μήνα, αποτελεί το «κλειδί» των επενδυτών για τη συνέχεια. Μήνας μεστός εξελίξεων ο Μάρτιος, που ξεκινά αύριο και χαρακτηρίζεται από τη διάθεση του 20%+7% της Πειραιώς, την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's -στην προοπτική του πρώτου 15νθημέρου.

Γεγονός των ημερών η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς, στην τελική ευθεία η διαδικασία καθορισμού του πλαισίου διάθεσης του επίμαχου ποσοστού, με την κοινότητα να εστιάζει στην τιμή διάθεσης, στην κατανομή και όρους συμμετοχής ξένων και εγχώριων διαχειριστών.

Στα 3,868 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, μέσα στο ΣΚ θα «τρέξουν» οι τελικές εξελίξεις, πρωί Δευτέρας θα «ανοίξουν» τα δύο βιβλία -για ξένους και εγχώριους θεσμικούς- με άγνωστη ακόμη τη στάση του ισχυρού μετόχου μειοψηφίας (John Alfred Paulson) και την ενδεχόμενη υπέρ των μικρομετόχων κατανομή.

Στα 3,79 εκατ. τμχ. οι συναλλαγές στη μετοχή, εχθές, στο μείον 2,57% η αρνητική μεταβολή στην εβδομάδα, αλλά με 10,83% σε διάστημα μηνός και 20,88% από την αρχή του έτους. Προφανές πως η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα «απελευθερώσει» εκτός από κεφάλαια και traders που ενεργούν βραχυπρόθεσμα αυτή την περίοδο.

Στο επίκεντρο μεν ο τραπεζικός κλάδος, στο προσκήνιο ωστόσο κλάδοι αιχμής όπως ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός, ο κατασκευαστικός/υποδομών, σε μία συγκυρία που σε διάφορους κλάδους κυοφορούνται εξελίξεις, συμφωνίες, διαφαινόμενες πωλήσεις θυγατρικών.

Μετά τη συνεδρίαση η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 της HelleniQ Energy. Στα 8,10 ευρώ η μετοχή, «κλειδί» για την κοινότητα η «τιμολόγηση» των αποθεμάτων, ζητούμενη και η συνολική χρηματική διανομή.

Στο τέλος της συνεδρίασης το rebalancing για τους δείκτες MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αποφάσισε την ένταξη των μετοχών Intrakat και Intralot στον δείκτη Small Cap. Δεν υπήρξαν αλλαγές στον κύριο δείκτη (MSCI Standard), στον οποίο μετέχουν OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. 

Σε ρυθμό και των οικονομικών μεγεθών 2023, μία μέρα μετά για IDEAL Holdings, Lavipharm, μένει να φανεί εάν και πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η στάση των επενδυτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v