Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάρτι για Πειραιώς, ΟΤΕ και Helleniq Energy

Ανέβηκαν τζίροι και ανοδικό τέμπο με το rebalancing. Ισχυρά κέρδη και για Intralot και Elvalhalcor. Πωλητές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Σαράντη. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Πάρτι για Πειραιώς, ΟΤΕ και Helleniq Energy

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού διμήνου, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες και από τις “πινελιές” “window dressing” που σημειώθηκαν κατά τις σημερινές συναλλαγές.

Να σημειωθεί η επιστροφή των αγοραστών στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, που ανέβασε στροφές μετά τις 13.00, με το +1,88% του Τραπεζικού δείκτη να επιβεβαιώνει τον κλάδο που ηγήθηκε της σημερινής αντίδρασης.

Με μικτές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μάκρο που ανακοινώνονται και να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι ανόδου 2,6% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις.

Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την Ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ειδικών συνθηκών”, όχι μόνο λόγω των μικρών “δόσεων” από “window dressing”, αλλά και λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα κατά τις τελικές δημοπρασίες, λόγω MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές δεν ανακοινώθηκαν στον Standard Greece (τον απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo), ωστόσο, αποφασίστηκε η ένταξη της Ιντρακάτ και της Intralot στον Small Cap. Άρα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις αλλαγές σταθμίσεων.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 91,7 εκατ., ο τίτλος της Ιντρακάτ στα 5,44 ευρώ (+0,74% με συναλλαγές 425959 τεμ.) και της Intralot στα 1,23 ευρώ (+5,31% με 3194608 τεμ.) και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα 5,50 ευρώ (+1,85% με συναλλαγές 1675337 τεμ.) και 1,25 ευρώ (+7,02% και συναλλαγές 10495400 τεμ.), αντίστοιχα.

Ανεξάρτητα των παραπάνω, είναι διάχυτη η άποψη στα χρηματιστηριακά γραφεία πως η απουσία βραχυπρόθεσμου καταλύτη μπορεί να διατηρήσει την Εγχώρια Αγορά σε συσσώρευση, ενώ τα ικανοποιητικά αποτελέσματα περιορίζουν το περιθώριο υποχώρησης.

Η Αγορά θα ξαναβρεί τάση, με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς και την πύκνωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2023, ενώ το προς τα που θα κατευθυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση, εφόσον δεν μεταβληθεί το διεθνές περιβάλλον αυξημένης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Μένοντας στην Πειραιώς και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με στόχο τη διάθεση του συνόλου των μετοχών Πειραιώς Financial Holdings, ιδιοκτησίας ΤΧΣ, και άγνωστο ‘Χ’ ακόμη το εύρος τιμής διάθεσης, θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου η συνδυασμένη προσφορά μετοχών της Τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Απομένει η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ το Σάββατο, καθώς εκ του νόμου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι υπεύθυνο να καθορίσει το ποσοστό και το εύρος τιμής διάθεσης, βάσει των στοιχείων της διαδικασίας του wall crossing”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η Εγχώρια Αγορά βγάζει εικόνα κούρασης, αλλά το συνεχιζόμενο “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης “απαγορεύει” μία πιο ουσιαστική διόρθωση στον Γενικό Δείκτη, την ώρα που σημαντικός αριθμός μετοχών έχει ξεκινήσει να διορθώνει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, αν εξαιρεθεί το σημερινό διάλειμμα αντίδρασης.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που επιμένουν πως “χρειάζονται κάποια deals που θα επιβεβαιώσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις και θα ανατροφοδοτήσουν την ανοδική τάση”. Για κάποια εξ αυτών υπάρχει έντονο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, όμως αυτό απέχει πολύ από τις φήμες που θέλουν “όλοι να μιλάνε με όλους”.

Εν τω μεταξύ, μένει να φανεί αν μέσα στο τρέχον έτος, το Χ.Α. μπει σε watch list, για πιθανή αναβάθμιση στις Αναπτυγμένες Αγορές από έναν, ή περισσότερους Οίκους (δεν αποκλείεται μέσα στον Απρίλιο να υπάρξει μία πρώτη κίνηση).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., ανακοινώνουν τα μεγέθη του 2023 τα Ελ. Πετρέλαια.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, αλλά και σε τίτλους που είχαν πιεστεί αρκετά, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,66% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,392% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1422,58 μονάδες (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,93 (+0,87%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1424,79 (+1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1424,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,21%.

Ο τζίρος στα 191,4 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΟΥΕΣ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΠΕΙΡ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 21% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 191,4 εκατ., τα 158,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού διμήνου, με τον Φεβρουάριο να αποδεικνύεται τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 4,19%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,54%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,18% και ο ΔΤΡ κέρδη 17,52%

Μετοχή του χρηματιστηριακού διμήνου η Sato, με απόδοση 98,31%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αν και δεν το συνηθίζει, το τελευταίο διάστημα η ΒΙΟ έχει πολύ καθαρό διάγραμμα. Η ανοδική αντίδραση από τα 5,7 επιβεβαιώνει την αξία της τάσης και ενδεχόμενη διάσπαση αυτής θα πρέπει να λειτουργήσει ως αυστηρό ‘stop’. Αντιθέτως, η κατοχύρωση των 6,00 ευρώ που αφορούν σε κοντινή αντίσταση, αφήνει τη μετοχή να τρέξει και πάλι ανοδικά. Μπορεί η ‘μαμά’ ΒΙΟ να είναι πιο διάσημη, η ‘κόρη’ όμως ΕΛΧΑ έχει την χάρη. Το 2,32 επίπεδο είναι όλη η ιστορία της τεχνικά, μιας και αν καταφέρει να το αφήσει πίσω, το 3,20 είναι πολύ κοντά. Άλλωστε στόχος είναι το 1 Billion πλέον για να μπει στα ‘μεγάλα σαλόνια’. H ΕΥΔΑΠ και πάλι στην ζώνη 5,50 που συνηθίζει να συντηρεί δυνάμεις. Το 5,80 – 5,90 κοντινή αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση, αν θέλει να δοκιμάσει το κύριο 6,20 – 6,40”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τη βραχυπρόθεσμη στάση τους, αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Το rebalancing του MSCI κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η επιλεκτική στάση, ενόψει του placement της Πειραιώς την επόμενη εβδομάδα, θα διατηρήσει τη διάθεση συσσώρευσης στην Εγχώρια Αγορά”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ο ΓΔ πραγματοποίησε ριμπάουντ από τα χθεσινά χαμηλά, με την απορρόφηση των προσφερόμενων τίτλων. Παραμένει έτσι η βραχυπρόθεσμη τάση διασώζοντας, επί του παρόντος, τις προσδοκίες για πιθανή άμεση ανοδική κίνηση”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδοσυνεδριακή διόρθωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Χ.Α., αλλά ο ΓΔΧΑ εν τέλει έκλεισε ελαφρώς αρνητικά. Παρόμοια ήταν και η εικόνα στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα μεγέθη του πληθωρισμού, που συνδέεται με την προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ και τα οποία θα επηρεάσουν τις Αγορές. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Hellenic Energy με τα EBITDA Δ΄ τριμήνου να εκτιμώνται στα 190 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, η τεχνική εικόνα του ΓΔΧΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί, ενώ η πρώτη περιοχή στήριξης εντοπίζεται στις 1390 - 1380”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Ενόψει και του placement της Τράπεζας Πειραιώς, ο ΓΔ διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε ‘bull’ τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

"Κλειδί" και με θετικές προοπτικές για τη συνέχεια ο Τραπεζικός κλάδος, λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Ως γνωστόν, Γερμανικός DAX και Γαλλικός CAC "χτύπησαν" νέα ιστορικά υψηλά αυτές τις μέρες.

Με “θλίψη” βλέπουμε τον Ελληνικό Δείκτη να κινείται 5000 μονάδες περίπου κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το 1999, όντας σε δικό του "παράλληλο σύμπαν", καθώς "πληρώνει" και τη "χαμένη" δεύτερη χρηματιστηριακή δεκαετία του αιώνα που ζούμε.

Φανταστείτε να κινούνταν τώρα το Χ.Α. σε επίπεδα αντίστοιχα των άλλων Χωρών της Ευρωζώνης... Εκτιμούμε, βέβαια, το τρέχον “bull market” της Λεωφόρου Αθηνών, που σπεύδει να καλύψει μέρος από το "χαμένο έδαφος", "εκμεταλλευόμενη" και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Καθώς "η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες", όλο και περισσότεροι Διαχειριστές επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει Παγκόσμιο ράλι.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Wall Street αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς επιδιώκουν να "καλύψουν το χαμένο έδαφος" σε σχέση με τις "Υπέροχες 7" (Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta και Tesla).

Σήμερα οι επενδυτές αναλύουν τα στοιχεία προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, του "αγαπημένου" δηλαδή δείκτη οικονομικής ανάλυσης της Fed.

Πλέον, πιθανότερος μήνας έναρξης του "κύκλου" μείωσης των επιτοκίων της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας θεωρείται ο Ιούνιος.

Η κρίσιμη μηνιαία ανακοίνωση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ‘τα φώτα θα πέσουν’ στις Κεντρικές Τράπεζες Ευρωζώνης και ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής τους”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών – IFTA - και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (5,1), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς (+5,22%, άλλαξαν οι εκτιμήσεις για την τιμή διάθεσης των μετοχών από το ΤΧΣ), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,16%), Εθνική (+1,26%) και Eurobank (+1,24%).

Μεταξύ 1220,22 (-0,36%) και 1249,29 μονάδων (+2,02%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1241,46 (+1,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1247,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,88%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1047 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1033 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,28%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,29%), ΕΥΔΑΠ (-1,25%), ΛΑΜΔΑ (-0,07%), ΟΤΟΕΛ (-0,30%) και ΣΑΡ (-2,13%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΚΟΥΕΣ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, αν συνυπολογιστεί και το προς διανομή μέρισμα, σύμφωνα με τη νέα τιμή - στόχο που δίνει η Citi στα 23 ευρώ ανά μετοχή, από 21 ευρώ προγενέστερα, με σύσταση “buy”. Στο πιο θετικό σενάριο της Citi, η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή και στο χειρότερο σενάριό της, στα 15 ευρώ.

Στον απόηχο της παραπάνω έκθεσης, ο τίτλος του ΟΤΕ (+3,25%) κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Οι στηρίξεις στα 13,72 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,61 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 14,17 ευρώ.

Η μοναδική μετοχή, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του Ελλάκτωρα (-1,29%). Το ημερήσιο “stop long” στα 2,67 ευρώ και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2,34 – 2,32 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη αντίσταση στα 2,84 ευρώ.

Απέφυγε τις έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Motor Oil (+0,76%), καθώς με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 28,00 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 24,92 ευρώ.

Τα Ελ. Πετρέλαια (+3,83%) ανακοίνωσαν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε €1.237 εκατ. και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε €606 εκατ. Μέσα στο 2023, η πτώση στις τιμές Αργού και προϊόντων επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση αποθεμάτων και στην κερδοφορία, περιορίζοντας τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα €478 εκατ. Το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,60 ανά μετοχή. Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα €0,90 ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα €0,30 ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί. Ο τίτλος σε υψηλά 12μηνου.

Σε νέα υψηλά 19 ετών η μετοχή της TITC (+1,55%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+98,31%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+86,26%), ΦΒΜΕΖΖ (+83,38%), ΒΙΟΤ (+65,83%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%), ΓΚΜΕΖΖ (+48,8%), ΔΟΜΙΚ (+40,49%), ΕΒΡΟΦ (+39,17%), ΚΟΥΑΛ (+36,51%), MONTA (+36,13%), ΑΣΤΑΚ (+35,99%), ΜΠΤΚ (+30,77%), ΕΠΙΛΚ (+30,43%) και ΜΙΝ (+30,19%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΡΔ (+5,13%), ΙΛΥΔΑ (+1,52%), ΦΙΕΡ (+1,76%), ΟΛΘ (+0,46%), ΙΑΤΡ (+1,69%), ΜΙΓ (+2,33%), ΠΑΙΡ (+2,33%), ΜΕΡΚΟ (+2,63%), ΚΤΗΛΑ (+4,73%) και ΜΟΝΤΑ (+0,78%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+7,02%, είχαν προηγηθεί έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις προηγούμενες επτά) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 71 μηνών, λόγω και του rebalancing που προαναφέρθηκε. Θετικά επέδρασε και η είδηση για αγορές από τον βασικό μέτοχο.

Θα ανεβαίνει με “πλατύσκαλα” ο ΚΥΡΙΟ (-3,23%);

Βγήκε μικρό “bid” στην Μινέρβα (+6,15%).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε η Frigoglass (+6,15%).

Επιστροφή αγοραστών που θέλει επιβεβαίωση και στις επόμενες συνεδριάσεις για Κέκροπα (+4,37%), Δρομέα (+3,36%), Centric (+2,16%), Ιντρακόμ (+2,84%), Τζιρακιάν (+2,10%), Attica Group (+0,88%), Reds (+4,87%), Έλαστρον (+3,20%), Performance (+1,89%), Αλουμύλ (+1,49%), Άβαξ (+1,95%), ΣΙΔΜΑ (+3,30%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ευρωσύμβουλοι (+1,39%) και ΞΥΛΚ (+1,58%).

Σε υψηλά 23 ετών η Δομική Κρήτης (+1,78%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+5,43%).

Σε υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+0,44%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1280 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1260 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στις 1431 και 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3110 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3062 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0807 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2055 ο Χρυσός, προς τα $22,80 αντιδρά το Ασήμι.

Πέρασε τα $62800 το Bitcoin, προς τα $3425 ανηφορίζει το Ethereum.

Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα και σε ταύτιση με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 11000, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, στα 2,713 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 7000.

“Ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4% τον Ιανουάριο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο”, ανέφερε η Destatis. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, ο λιανικός κύκλος εργασιών σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 0,4%.

Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Οι καθαρές εγκρίσεις στεγαστικών δανείων για αγορές κατοικιών αυξήθηκαν από 51500 τον Δεκέμβριο, σε 55200 τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις 52000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι “το ‘πραγματικό’ επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 5,19% τον Ιανουάριο”.

Ο εναρμονισμένος με τα πρότυπα της ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανική Οικονομία έτρεξε τον Φεβρουάριο με 2,7% ετησίως, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιβραδύνοντας αισθητά από το 3,1% του περασμένου μήνα.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 215000, από 202000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 210000.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψε μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 4,9%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο στις 74,3 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ. ευρώ, στα 99,1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Cenergy, TITC και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικούς τίτλους, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.171 συμβόλαια).

Στα 4.388 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.358 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.080, 963 για τον Μάρτιο και 117 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.469), κινήθηκε μεταξύ 3.426 και 3.478,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.233,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.470,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.796 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.363), Πειραιώς (13.463), Εθνική (1.142), ΔΕΗ (595), Alpha Bank (14.526), Ιντρακόμ (523), Ελ. Πετρέλαια (620), Τέρνα Ενεργειακή (902), Viohalco (161), ΟΠΑΠ (125), ΕΧΑΕ (362), ΕΛΧΑ (152), Μυτιληναίο (249), ΑΔΜΗΕ (1.539), Αεροπορία Αιγαίου (176), ΕΛΧΑ (291), Ελλάκτωρα (115), ΑΔΜΗΕ (264), ΓΕΚ (166), ΟΤΕ (800), Μυτιληναίο (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.307, Πειραιώς 72.991, Eurobank 29.874, Εθνική 13.769, ΑΔΜΗΕ 30.110. ΔΕΗ 28.884, Τέρνα Ενεργειακή 23.118, ΕΧΑΕ 11.210, ΓΕΚ 11.734, ΟΤΕ 10.075.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 59.600.826 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.594.422 τεμ. (34.582.744), ΟΠΑΠ 1.615.745 τεμ. (1.613.252), Εθνική 14.171.776 τεμ. (14.274.408), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.217.898 τεμ. (6.217.898)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                 NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v