Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικά βήματα εμπρός στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές των Πειραιώς και Helleniq Energy να δίνουν τον θετικό τόνο. Τζίρος στην Intralot. Οι αποδόσεις Φεβρουαρίου και τα σενάρια για window dressing.

Προσεκτικά βήματα εμπρός στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στα ευρωπαϊκά, με την προσοχή στην ανακοίνωση κύριων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Σήμερα στις ΗΠΑ, αύριο στην Ευρωζώνη, στο μεταίχμιο κλεισίματος 2μήνου -με θετικό ταμείο για την πλειονότητα των χρηματιστηρίων.

Από 0,29% χαμηλότερα στις 5.069 μονάδες τα futures του S&P500, στις 17.625 (0,17%) ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές, με εντολές σε συγκεκριμένα χαρτιά του δείκτη.

Σε εύρος 4 μονάδων, 1.408-1.412 ο Γενικός Δείκτης, σε Πειραιώς, Mytilineos, Intralot, HelleniQ Energy και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι κύριες 5 επιλογές με γνώμονα εξελίξεις σε επιχειρηματικό πεδίο, ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών και αναδιάρθρωση στη σύνθεση δεικτών MSCI.

Υπεραπόδοση για τον FTSE25 έναντι του ΔΤΡ, μικρή μεν, διακριτή δε, απόρροια εισροών από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης σε μετοχές με αυξημένο βάρος.

Στις 3.426 ο FTSE25, στις 1.224 ο ΔΤΡ, με τη HelleniQ Energy στο επίκεντρο από τα blue chips και την Πειραιώς από τα τραπεζικά.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εστίαση των επενδυτών, λόγω ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 2023 από την πρώτη και με αφορμή τη διάθεση του 27% του μ.κ. της δεύτερης. Επιπλέον για την Πειραιώς, όπως σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων, για την κοινότητα μετράει και το θέμα της διανομής μερίσματος. Εστω ένα ελάχιστο 10% των κερδών χρήσης 2023, πλην όμως ουσιαστικό καθώς θα πρόκειται για την επαναφορά σε όρους επενδυσιμότητας 12ετίας. Στα 3,894 ευρώ νωρίτερα η μετοχή.

Στα 8,16 ευρώ η μετοχή της HelleniQ Energy, με «κλειδί» και το μέρισμα.

Κυρίως αγοραστές οι επενδυτές στους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης -διαφορετική η εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στη χθεσινή συνεδρίαση-, με χρηματιστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός window dressing από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Ούτως ή άλλως, με θετικό πρόσημο «κλειδώνουν» αποδόσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για τους μεριδιούχους-πελάτες του, λογικό το να επιδιώκεται η διαμόρφωση της βέλτιστης απόδοσης.

Με αυξημένες συναλλαγές από την πρώτη κιόλας εντολή στη μετοχή της Intralot, με αποτέλεσμα στο ημίωρο να είναι πολύ υψηλά στη σχετική κατάταξη μετά τις Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Στα 1,182-1,208 ευρώ οι εντολές, μία μέρα μετά την εισαγωγή/διαπραγμάτευση των ομολογιών της εισηγμένης και τις επιθετικές αγορές μετοχών στην υποκείμενη αγορά από τον βασικό μέτοχο -Σωκράτη Κόκκαλη- σύμφωνα με αναφορά του ΧΑΜαιλέοντα.

Στα 36,04 η μετοχή της Mytilineos, στα 13,72 του ΟΤΕ, στα 27,12 της Jumbo.

Mε δύο προσυμφωνημένες εντολές για 8.397 μτχ. της Jumbo στα 27,12 ευρώ και για 78.210 μτχ. της Εθνικής στα 7,152 ευρώ, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 6,25 εκατ. στις 11:00. Στο 3/1 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v