Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε τράπεζες και... Φρανκφούρτη

Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο της συνεδρίασης, δίνουν τάση Πειραιώς και Alpha Bank, εν αναμονή του χρησμού Λαγκάρντ. Το κλίμα στις αγορές και οι κινήσεις των «παικτών» στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε τράπεζες και... Φρανκφούρτη

Αυξημένη μεταβλητότητα στη Wall Street, με θετικό πρόσημο τελικά ο S&P500 στις 5.104 (0,51%).

«Τρενάκι του τρόμου» η μετοχή της NY Community Corp, υπενθυμίζοντας/προειδοποιώντας την αγορά πως ένα χρόνο μετά την κρίση, στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ το πρόβλημα παραμένει ενεργό. Μήνυμα και προς την Ευρώπη, ειδικότερα όσον αφορά στη στεγαστική πίστη, με την ΕΚΤ να συνεδριάζει σήμερα και η αγορά περιμένει σήματα από τη Λαγκάρντ.

Από το συγκεκριμένο θέμα η ουσία είναι στην κοινή εκτίμηση πως «... οι προσδοκίες της αγοράς για την πρώτη μείωση επιτοκιών έχουν μετατοπιστεί για τον Ιούνιο...». Θέση που έχει διατυπώσει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για μείωση 25 μ.β. -αντί των 50 μ.β των αυξήσεων-, με ό,τι αυτά μπορεί να σημαίνουν στον δρόμο προς την ευρωκάλπη της 6-9 Ιουνίου.

Στις 17.716 (0,10%) ο DAX, στις 7.679 (0,43%) ο FTSE100 και από 0,30% χαμηλότερα τα futures του S&P500 νωρίτερα. Διαδοχικά υψηλά για την τιμή του χρυσού σε περίοδο ιστορικά υπέρβαρου δημοσίου/κρατικού χρέους διεθνώς.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders, επενδυτές ζουν τη δική τους... άνοιξη, με επίκεντρο το placement για το 27% του μ.κ. της Πειραιώς.

Στα 14 δισ. οι προσφορές, «μάχη» για την κατανομή, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, άξιον αναφοράς πως το σύνολο της προσφοράς αντιστοιχεί στο 14% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (!). Στο 1,35 δισ. τα έσοδα, οι πρωτιές της διάθεσης του 27% σύμφωνα με το ΤΧΣ, με ενδιαφέρον το ότι είναι το μόνο ευρωπαϊκά που ολοκληρώθηκε με premium. Οντως, και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που στο 3ήμερο το σύνολο των εντολών πραγματοποιούνταν από τα 4,08 έως τα 4,22 ευρώ, πρακτικά οι πιεστικοί συμμετέχοντες «εκβίαζαν» για τη διαμόρφωση της τιμής, προσβλέποντας κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα και σε δεύτερο χρόνο σε υπεραπόδοση. Κοινή εκτίμηση πως σήμερα-αύριο η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχη, συνεκτιμώντας δε το ότι οι νέες μετοχές θα πιστωθούν τη Δευτέρα, προϊδεάζει για 2ήμερο έντονων συγκινήσεων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Πειραιώς καθώς η Alpha Bank ανακοίνωσε μεγέθη 2023, με σημαντικό για την κοινότητα την πρόταση Ψάλτη για επανέναρξη καταβολής μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Δέλεαρ για τα funds η προοπτική χρηματικής διανομής, κάτι ανάλογο περιμένουν και από την πλευρά της Eurobank που ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2023, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ακολουθεί η Εθνική την προσεχή Τρίτη (12/3).

Στις 1.267,72 μονάδες ο ΔΤΡ με άνοδο 1,20% στη χθεσινή συνεδρίαση και τις μετοχές των Eurobank, Alpha Βank με άνοδο 1,73% (1,9375) και 1,65% (1,783) με συναλλαγές 7,27 εκατ. τμχ. και 4,20 εκατ. τμχ. αντίστοιχα να συμβάλλουν στη διεύρυνση του premium για τον ΔΤΡ έναντι των FTSE25 και ΓΔ.

Στις 8.526 τα Συμβόλαια (Μαρτίου) στη μετοχή της Alpha Βank με premium 1,70%, στις 1.831 τα ΣΜΕ (Απριλίου), επίσης με premium 1,69%.

Και μια ο λόγος για ΣΜΕ και Παράγωγα, δεν περνά απαρατήρητη η χθεσινή παράλληλη αντίδραση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με 2,21% στα 14,80 ευρώ και 3,33% στα 17,05, με συναλλαγές 205 χιλ. τμχ. και 209 χιλ. τμχ. αντίστοιχα. Οπως επίσης ο αυξημένος αριθμός ΣΜΕ των 2 μετοχών με premium έως 3,20% υψηλότερα.

Στις 3.474,79 μονάδες ο FTSE25, με θετικό πρόσημο (0,18%) και κύριες long δυνάμεις -πέραν των τραπεζικών- τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, σε μία συνεδρίαση που οι πωλητές είχαν μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην πλειονότητα των blue chips.

Τι θα κρίνει την επίσπευση της δεύτερης φάσης των επενδύσεων στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωνε η Εύα Δ. Οικονομάκη.

Και σε ρυθμό ανακοίνωσης μεγεθών 2023 η κοινότητα, ElvalHalcor, Cenergy Holdings εχθές, Autohellas σήμερα. Και έπεται συνέχεια, από Δευτέρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v