Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πειραιώς και αποτελέσματα εισηγμένων στο επίκεντρο

Τα επόμενα βήματα μετά τη μερική κατοχύρωση θέσεων σε υψηλά 13ετίας και την κεφαλαιοποίηση στα €100 δισ. Τα στοιχήματα για placement Πειραιώς και εταιρικά κέρδη.

Χρηματιστήριο: Πειραιώς και αποτελέσματα εισηγμένων στο επίκεντρο

Σήμερα ο Τζ. Πάουελ, αύριο η Κρ. Λαγκάρντ αποσαφηνίζουν πως η μη επίσπευση της μείωσης επιτοκίων είναι το κύριο ενδεχόμενο με το οποίο θα προχωρήσουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να περιμένει τη Fed, που σημαίνει ότι με το θετικό σενάριο, η πρώτη μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, με πολύ πιθανό να περιοριστεί στις 25 μ.β.
όπως έχει εκτιμήσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρακτικά, η Ευρώπη πηγαίνει προς τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) με κόστη χρήματος υπέρβαρα και υπό σταθερή ποσοτική σύσφιξη.

Απαραίτητη η αναφορά καθώς οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχουν να διαχειριστούν αυτή τη στενάχωρη κατάσταση, προκειμένου το ΧΑ να συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών.

Mε μικρές απώλειες η χθεσινή συνεδρίαση, στις 1.430,94 (-0,27%) ο Γενικός Δείκτης, μεγαλύτερες για τον τραπεζικό κλάδο (στις 1.252,66 μείον 1,11%) έναντι των blue chips (στις 3.468,60 μείον 0,64%).

Διαφοροποιήθηκαν τα mid caps, με τον FTSEM με άνοδο 0,15% να διαμορφώνεται στις 2.452,40 μονάδες.
Με τζίρο 123,9 εκατ. -τα 32,6 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών και σε Εθνική, Πειραιώς να πραγματοποιούνται σχεδόν 50 εκατ.-, η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης είναι σαφής.

Μερική κατοχύρωση θέσεων σε υψηλά 13ετίας, με την αποτίμηση των εισηγμένων οριακά στα 100 δισ. και τη διαδικασία διάθεσης του 27% της Πειραιώς να μονοπωλεί το ενδιαφέρον traders, επενδυτών.

Δεύτερη σερί συνεδρίαση με το σύνολο των εντολών υψηλότερα του άνω ορίου του εύρους 3,7-4 ευρώ, προϊδεάζοντας για την τιμή διάθεσης που θα αποφασισθεί από το ΤΧΣ. Συναλλαγές 3,63 εκατ. τμχ. μεταξύ 4,146-4,21, θυμίζοντας το υψηλό της Δευτέρας στα 4,22 ευρώ.

Προσφορές 9 δισ. τη δεύτερη μέρα της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, με την κοινότητα να υπολογίζει ακόμη και το 4άρι ως πιθανή τιμή, καθώς είναι ένα εύλογο discount σε σχέση με τα 4,22 (4/3) και 4,21 (5/3).

Σε κάθε περίπτωση, μικρή σημασία έχει το ακριβές τίμημα, όταν η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με την Πειραιώς να αποτιμάται στα 5,194 δισ. (έχοντας ανέβει στην 6η θέση της κατάταξης), όπερ το 27% θα τιμολογηθεί στα 1,35-1,4 δισ., δηλαδή σε μέγεθος που (κατ' ελάχιστον) εκτιμούσαν παρόντες στο road show της JPMC, στη Νέα Υόρκη. Για τους ίδιους, το επόμενο κριτικό μέγεθος υπολογίζεται ότι θα έλθει από το 18,39% της Εθνικής.

Και σε ρυθμό οικονομικών αποτελεσμάτων, εξελίξεων στο επιχειρηματικό πεδίο, οι κινήσεις των επενδυτών. Εχθές έγιναν γνωστά τα μεγέθη 2023 της ElvalHalcor, σήμερα είναι η σειρά της Optima Bank, ακολουθούν Alpha Bank-Eurobank και Autohellas -αύριο-, από εβδομάδα Εθνική, ΟΠΑΠ κ.α., επηρεάζοντας λιγότερο ή περισσότερο την τακτική των επενδυτών.

Κλάδος επικαιρότητας η πληροφορική, με την Πέννυ Κούτρα να έχει αναλύσει τις λεπτομέρειες της εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού πακέτου της Entersoft από το fund Imker Capital-Olympia Group και τον Στέφανο Κοτζαμάνη για τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται για τις άλλες εισηγμένες.

Θεαματικά, ομολογουμένως, τα αποτελέσματα στη χθεσινή συνεδρίαση -Qual, ΙΛΥΔΑ, CPI, Logismos, Quest, Performance, Profile, όλος ο κλάδος αναδιατάχθηκε και επενδυτικά υψηλότερα.

Προς το ΧΑ η Noval Property -σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα, μέχρι το Πάσχα-, με επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. έως το 2030.

Υπόθεση Αίνος: Ο «Δαυίδ» που τα έβαλε με τον Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Γκίτση, ζήτημα που αφορά έμμεσα και το χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v