Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Stock picking» σε στενό εύρος κίνησης

Στη σκιά της ολοκλήρωσης του placement για το 27% της Πειραιώς η συνεδρίαση. Μεικτή εικόνα στον FTSE 25 με κερδισμένους ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ, Eurobank και ΔΕΗ. Πωλήσεις σε Elvalhalcor, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: «Stock picking» σε στενό εύρος κίνησης

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημα, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε ένα ημερήσιο εύρος λίγο μεγαλύτερο των επτά μονάδων.

Τα παραπάνω ασφαλώς και δείχνουν την στάση αναμονής που τήρησαν οι αντισυμβαλλόμενες πλευρές και έτσι, το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), αλλά και το γεγονός ότι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, κράτησαν την πρωτοπορία στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, για να χάσουν την πρώτη θέση στο τέλος.

Είναι πασιφανές ότι οι ενεργοί traders “μούδιασαν” κάπως από την χθεσινοβραδινή υποχώρηση της Wall Street και αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Εισηγμένες στις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και τα τελικά στοιχεία από το placement της Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάνω εύρος των 4,00 ευρώ κλείνει, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία διάθεσης του 27% των μετοχών της Πειραιώς. Το ΤΧΣ έδωσε εντολή στους Διαχειριστές να ενημερώσουν τους επενδυτές ότι, πιθανότατα, προσφορές κάτω από τα 4,00 ευρώ δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία κατανομής.

Από την άλλη και όσον αφορά τα προγραμματισμένα αποτελέσματα των Εισηγμένων, σήμερα μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η Cenergy, αύριο το πρωί η Alpha Bank, ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank, Viohalco και Autohellas (στις 12 του μηνός ανακοινώνει η Εθνική).

Αύριο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023.

Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο, ενώ ακολουθούν οι Moody’s (15/3), S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Με μικρά κέρδη και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναμένει ότι θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα το 2024”, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι “η πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού δεν είναι εξασφαλισμένη”.

Αύριο οι δηλώσεις Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που ίσως δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας και για τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, τα οποία θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Fed (ανακοινώνει επιτοκιακή πολιτική στις 20/3).

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,53% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,275% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,73% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις αρχές Δεκεμβρίου, η απόδοση ήταν στο 3,70%.

Μεταξύ 1427,08 (-0,27%) και 1434,54 μονάδων (+0,25%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1431,95 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1433,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος στα 119 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ, OPTIMA, ΚΟΥΕΣ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ), ενώ ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 119 εκατ., τα 113,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί στο Χ.Α., με την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Optima Bank να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima bank.

Μετά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street και μέχρι νεωτέρας, περιμένουμε οι επενδυτές να διατηρήσουν την επιφυλακτική τους στάση”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Securities.

Οι αρνητικές ‘δονήσεις’ από το εξωτερικό μπορεί να επηρεάσουν και οι επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν τα μηνύματα από τη ρητορική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και οι βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και οι Τράπεζες και οι μεγάλες Επιχειρήσεις που ανακοινώνουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, εκτιμά η Beta Sec.

Απόλυτα φυσιολογική η διορθωτική πορεία του ΓΔ, αλλά και απαραίτητη για την αφομοίωση των τιμών και την αποφόρτιση των ταλαντωτών. Παραμένει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, στο βαθμό που δεν παραβιαστεί η στήριξη των 1415 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό, η ΕΛΧΑ ανακοίνωσε αποτελέσματα με το Δ΄ τρίμηνο να εμφανίζεται σταθεροποιητικό, καθώς τα προσαρμοσμένα EBITDA του εν λόγω τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ, έναντι 41 εκατ. ευρώ πέρυσι. Προς την σωστή κατεύθυνση η σημαντική μείωση του δανεισμού κατά 142 εκατ. ευρώ (από 31.12.2022) απόρροια και των υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών του έτους”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των Εισηγμένων απασχολούν τους επενδυτές, τόσο για τις επιδόσεις τους, αλλά κυρίως για το ύψος των μερισμάτων που θα προτείνουν οι Διοικήσεις. Επίσης εν αναμονή της ολοκλήρωσης του placement της Τράπεζας Πειραιώς, με τη ζήτηση να ‘σπάει όλα τα κοντέρ’, η Εγχώρια Αγορά διατηρείται στα υψηλά 13ων σχεδόν ετών. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα επηρεαστούν και από τα μηνύματα που θα περάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η έναρξη μείωσης των επιτοκίων φαίνεται ότι θα μετατεθεί για το 2ο τρίμηνο του 2024. Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS για την Ελληνική Οικονομία που την έχει τοποθετήσει στο ‘BBB (low)’ με σταθερό trend, χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση, ενώ την επόμενη Παρασκευή στις 15 Μαρτίου αναμένεται η, πιθανή, αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, τον τελευταίο Οίκο που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα”, όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά 13 ετών και έκλεισε τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών, το ενδιαφέρον πέρασε αυτή την εβδομάδα από τις Δεικτοβαρείς μετοχές στις Εταιρείες Πληροφορικής.

Η αφορμή δόθηκε από την πώληση της ΕΝΤΕΡ στα 8 ευρώ, με απόδοση από την αρχή του έτους 26% και από τη φημολογία για πώληση της ACS από την ΚΟΥΕΣ με απόδοση πάνω από 15% τον τελευταίο μήνα.

Ξεχωρίζουν επίσης, η ΠΕΡΦ με νέο υψηλό 52 εβδομάδων και η ΠΡΟΦ με 13% εβδομαδιαία απόδοση.

Σίγουρα, το γεγονός της εβδομάδας είναι το placement της Τράπεζας Πειραιώς και η πλήρης αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα με υψηλή ζήτηση και στα 5 δισ. κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μικρή διακύμανση πλέον του EUR/USD στα μάκρο σε συνδυασμό με την θετική ανταπόκριση των δεικτών στις καλές ειδήσεις.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αναλυτές έχουν σχεδόν καταλήξει, όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων φέτος”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,7), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,6), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, έδωσαν αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και η τελική εικόνα δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +1,65%, ΕΤΕ +0,94%, ΕΥΡΩΒ +1,73%, ΠΕΙΡ +0,24%).

Μεταξύ 1249,45 (-0,26%) και 1268,36 μονάδων (+1,25%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1266,13 (+1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1267,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,20%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1212 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1052 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1041 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+0,79%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,21%), ΔΕΗ (+0,77%), ΤΕΝΕΡΓ (+3,33%) και ΕΥΔΑΠ (+1,24%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ.

Για την ΕΛΧΑ, στη χρήση 2023 τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 28,5 εκατ. ευρώ, από 159,2 εκατ. ευρώ το 2022 (ήταν μία χρονιά που δύσκολα επαναλαμβάνεται), ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έφερε ζημιές στην Εισηγμένη (στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη ήταν στα 33,3 εκατ.). Οι τόκοι ανήλθαν στα 52,6 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας μεγάλο μέρος των κερδών. Το μέρισμα μειωμένο, από 0,06 ευρώ πέρυσι, στα 0,04 ευρώ φέτος. Να σημειωθεί ότι κατά το 2023 η Εταιρεία είχε ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και μπόρεσε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό 813 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-5,83%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 2,08 ευρώ (-6,73%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,32 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 1,992 – 1,975 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Cenergy (-0,92%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις χθες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι στηρίξεις στα 6,67 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,44 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,42 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση στα 7,65 ευρώ.

Επέστρεψαν τα γνωστά σενάρια για μετοχικές εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+3,33%) και ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οι στηρίξεις στα 16,47 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 16,30 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,97 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 17,50 ευρώ. Η μετοχή σε υψηλά επταμήνου.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+80,77%) ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+76,01%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΚΟΥΑΛ (+66,12%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,6%), ΓΚΜΕΖΖ (+50,2%), ΕΒΡΟΦ (+45,93%), REALCONS (+43,73%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+3,25%), MED (+3,11%), ΝΑΥΠ (+0,88%), ΚΛΜ (+0,93%), ΒΙΟΚΑ (+0,69%), ΕΛΒΕ (+6%), ΛΕΒΚ (+7,10%), ΙΝΤΕΤ (+0,37%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+4,35%), ΕΛΤΟΝ (+1,02%), ΜΑΘΙΟ (+9,65%) και ΛΕΒΠ (+4,52%).

Προς έκπληξη των πάντων, χθες η Entersoft (0%) ανακοίνωσε πως ενεργοποιεί πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών, με ισχύ μέχρι τις 20/2/2026, με ανώτατο όριο τις 600000 μετοχές και με εύρος τιμών αγοράς από 2 ευρώ, έως 12 ευρώ ανά μετοχή (όταν οι βασικοί μέτοχοι πουλάνε στα 8 ευρώ). Σήμερα η Εισηγμένη ανακοίνωσε πως “με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αναστέλλεται η έναρξη εφαρμογή του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών”.

Ξαφνικά, βγήκε αξιοσημείωτο “bid” στην Foodlink (0%).

Επιστροφή αγοραστών σε Εβροφάρμα (+6,71%), Έλαστρον (+2,77%) και ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,48%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+3,46%), “καρέ” ανόδου για Epsilon Net (+1,90%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ίλυδα (+1,26% και υψηλά 6μηνου).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/2 για Ευρωσυμβούλους (+2,61%) και στις 28/2 για ACAG (+4%).

Σε νέα υψηλά 26 μηνών η Performance (+0,87%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Realcons (+1,34%).

Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για ικανοποιητικά αποτελέσματα και αξιόλογη μερισματική απόδοση στην Optima (+2,46%).

Μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 4,57 ευρώ “αλλάζει πίστα” η ΕΚΤΕΡ (+0,97%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1319, 1285 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1267 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3363, 3200, 3180, 3121 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3078 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες ανοδικά η Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης από τους δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0909 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2150 και προς νέα ιστορικά υψηλά, ο Χρυσός, προς τα $24,40 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $66750 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3795 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο Pan Gongsheng, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι “υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των απαιτήσεων των Τραπεζών για αποθεματικά” και δεσμεύτηκε “να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει ήπια τις τιμές καταναλωτή”.

“Το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά φέτος”, ανέφερε το think tank IfW Kiel μειώνοντας τις οικονομικές προβλέψεις του για το 2024. Σε έκθεσή του, το Γερμανικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,9%.

Το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 22,2 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Destatis.

Το Λιανικό Εμπόριο στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησε κατά 1% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, ενώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 0,6%, όπως προκύπτει από την έκθεση της Eurostat. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι νέες θέσεις εργασίας στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ADP, κατά 140000 τον περασμένο μήνα, από 111000 τον Ιανουάριο και κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 150000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 99,4 δισ. ευρώ.

H Moody’s εκτιμά ότι “στις Ελληνικές Τράπεζες θα συνεχιστεί η διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων, τα οποία θα στηρίξουν την κερδοφορία των Τραπεζών και την πιστωτική ισχύ”.

Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής για το 2024, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ δίνει η ΑΧΙΑ, την οποία περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή - στόχο στα 24,8 ευρώ/μτχ. (από 21,20 ευρώ/μτχ. προηγουμένως) καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει στην αποτίμησή της και την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ σκιαγραφεί την πορεία για να γίνει η Εταιρεία κορυφαίος ολοκληρωμένος Προμηθευτής πράσινης Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για την Επιχείρηση, στην οποία δίνει τιμή - στόχο τα 17,5 ευρώ (από 13 ευρώ), με σύσταση “buy” (ο τίτλος περιλαμβάνεται στα top picks).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΑΡΑΙΓ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.906 συμβόλαια).

Στα 4.576 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.556 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.495 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.495 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 591, 361 για τον Μάρτιο και 230 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.483,5), κινήθηκε μεταξύ 3.458 και 3.484 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 57, 17 για τον Μάρτιο και 40 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.266), κινήθηκε μεταξύ 1.253,5 και 1.266 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.552,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.354), Πειραιώς (17.297), Εθνική (855), ΔΕΗ (1.540), Alpha Bank (10.357), Ιντρακόμ (236), Ελ. Πετρέλαια (265), Τέρνα Ενεργειακή (10.176), ΕΧΑΕ (274), ΕΛΧΑ (556), ΑΔΜΗΕ (503), ΓΕΚ (908), Μυτιληναίο (228), Cenergy (225), Viohalco (162), Ελλάκτωρα (108), Ιντρακάτ (100), ΟΠΑΠ (104), ΟΤΕ (198).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.705, Πειραιώς 72.446, Eurobank 34.339, Εθνική 14.334, ΑΔΜΗΕ 29.626. ΔΕΗ 29.042, Τέρνα Ενεργειακή 23.774, ΕΧΑΕ 11.037, ΓΕΚ 10.225, ΟΤΕ 10.039.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.086.320 τεμ. (35.009.982), ΟΠΑΠ 1.617.545 τεμ. (1.617.545), Εθνική 14.095.296 τεμ. (14.189.080), ΟΤΕ 1.800.231 τεμ. (1.799.396), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer              NSP             Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v