Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

Στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς η συνεδρίαση. Οι εισροές κεφαλαίων στις τράπεζες και η αυξημένη στάθμιση σε δείκτες. Ποιες εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

Διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, σε Fed και Τραμπ, η προσοχή των επενδυτών, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί σημαντικά μετά το πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

Η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, δεδομένου ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ράφαελ Μπόστιτς. Μόλις λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ -μεθαύριο Πέμπτη- και το μήνυμα δεν θα πρέπει να έφτασε θετικά στη Φρανκφούρτη. Στις 19-20 Μαρτίου η συνεδρίαση των μελών του δ.σ. της Fed και τα ζητήματα επιτοκίων - ποσοτικής σύσφιξης είναι στην ατζέντα,
σε μία συγκυρία που στην Ευρώπη μόνο στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι εκδόσεις χρέους ξεπερνούν το μισό τρισ.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός η αποεπένδυση του ΤΧΣ και από την Πειραιώς είναι το θέμα αιχμής, με τη χθεσινή πρώτη ημέρα της σχετικής διαδικασίας να δικαιώνει όσους εξαρχής είχαν υπεραμυνθεί της on block διάθεσης του 27% και να επιβεβαιώνει τους παράγοντες οι οποίοι στο πλαίσιο του road show της JPMC στη Νέα Υόρκη επέμεναν στην ανάγκη δημιουργίας μεγέθους ικανού να προσελκύσει και «πολύ μεγάλα πορτοφόλια».

Στα 5,274 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς, πάνω από 1,4 δισ. το διατιθέμενο ποσοστό, στα 4,08-4,22 ευρώ όλες οι χθεσινές συναλλαγές, δηλαδή υψηλότερα από το άνω όριο του εύρους 3,7-4 ευρώ που είχε οριστεί.

Προφανές πως με διευρυμένο το free float επιπλέον κατά 27% ακολουθούν άλλες (βαρύτερες) σταθμίσεις στους δείκτες FTSE/Russell, MSCI, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Παράλληλα με την Πειραιώς και οι εισροές -κυρίως- σε Alpha Bank (1,774) αλλά και Eurobank (1,934), Εθνική (7,27), με αποτέλεσμα την καταγραφή νέων υψηλών για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.266,75 μονάδες, με μεταβολή 19,32% από την αρχή του έτους.

Σημαντικές εισροές όμως και σε blue chips των ΟΠΑΠ (17,31), Mytilineos (36,76), Motor Oil (27,40), ΔΑΑ (8,715), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,40) κ.α., με τον FTSE25 με άνοδο 1,05% στις 3.490,83 μονάδες.

Τοποθετήσεις από τα χαμηλά των 8,70 στη μετοχή του ΔΑΑ -με ένα πακέτο για 270.000 τμχ. στα 8,70 ευρώ να περνά σε ξένο fund-, κυρίως από συντηρητικά χαρτοφυλάκια, συνεκτιμώντας τη μερισματική πολιτική της διοίκησης.

Αθόρυβες οι εισροές, εδώ και δύο εβδομάδες, στη μετοχή του ΟΠΑΠ -με τη Μαρία Μόσχου να έχει τις λεπτομέρειες για το νέο παιχνίδι που φέρνει ο Οργανισμός και την πρώτη κλήρωση του EuroJackpot να γίνεται την Παρασκευή. Την προσεχή εβδομάδα (13/3) ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα 2023, από τις μετοχές-στοιχήματα των ημερών ο ΟΠΑΠ.

Στον ρυθμό ανακοίνωσης μεγεθών 2023 και για ElvalHalcor, Autohellas, ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank, το πιθανότερο να επηρεάσουν τη στάση των επενδυτών.

Μόχλευση στην πληροφορική, μετά τη συμφωνία Entersoft - εταιρείας συμφερόντων Πάνου Γερμανού, deal που πυροδότησε αφενός ράλι προσαρμογής των άλλων εισηγμένων του κλάδου, αφετέρου πολλά και εύλογα ερωτήματα ως προς την ορθότητα των χειρισμών της διοίκησης.

Ενδεικτικά και μόνον όσα αναφέρει από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων σχετικά και με την Κεφαλαιαγορά, ενώ κομβική θεωρείται η στάση ενός-δύο funds με ισχυρά μειοψηφικά ποσοστά που θεωρούν εύλογο το τίμημα στα 10 και όχι στα 8 ευρώ. Barca Capital LLC και Αxxion SA εμφανίζονται με ποσοστά 7,89% και 7,841% αντίστοιχα. Πάντως το 9,29% στο 1,47 ευρώ της Ιλυδας, το 7,29% στα 3,68 ευρώ της Real Cons, το 6,21% στα 4,62 ευρώ της Profile κ.α. καταδεικνύουν τη σχετική μόχλευση που προκλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Από 0,27% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, σε αναμονή και για την ομιλία Πάουελ στο Κογκρέσο, στο παιχνίδι και το θέμα Τραμπ μετά τη δικαστική απόφαση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v