Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος με λάμψη Alpha, Metlen, Κύπρου

Ράλι για Alpha Bank (με 54% του συνολικού τζίρου) και διόρθωση για τις τρεις συστημικές τράπεζες. Ισχυρά κέρδη για δεικτοβαρή blue chips και εκτίναξη συναλλαγών στα 350 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ανοδος με λάμψη Alpha, Metlen, Κύπρου

Πιθανή μείωση επιτοκίων στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο (16 - 17/9), υπέδειξε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί, στο ετήσιο Συνέδριο της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ. Αναγνώρισε ότι οι υφεσιακοί κίνδυνοι αυξάνονται. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι δασμοί δημιουργούν κινδύνους επανεμφάνισης του πληθωρισμού, ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού που η Fed επιθυμεί να αποφύγει.

Να σημειωθεί ότι στις συναλλαγές της Παρασκευής, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι FTSE 100 και Dow Jones.

Ερχόμενοι στα δικά μας, στον δείκτη Large Cap του FTSE Russell προστέθηκε η μετοχή της BOCHGR (+2,86% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οίκος και οι Ελληνικές μετοχές που είναι στον FTSE All World από 28 έγιναν 30, ενώ η ΕΛΧΑ (+3,42% και κλείσιμο σε υψηλά 210 μηνών) προστέθηκε στον δείκτη Mid Cap και η μετοχή της ΠΕΤΡΟ (+1,08%) στον Micro Cap. Αφαιρέθηκαν από τον Micro Cap οι μετοχές των: AEM, ACAG, ΑΛΜΥ, ΑΒΑΞ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, DIMAND, EVR, NOVAL, ΛΑΒΙ, ΠΡΟΦ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 19ης Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος FTSE Russell έχει θέσει σε “watch list” για το επόμενο review, τον Σεπτέμβριο 2025, το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναβαθμιστεί σε Ανεπτυγμένη Αγορά.

Αύριο θα προηγηθεί το rebalancing του MSCI. Υπενθυμίζεται πως δεν υπήρξε κάποια προσθήκη στο δείκτη, αλλά οι αναλυτές αναμένουν υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Στις 5/11/2025, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 25η Νοεμβρίου 2025 ημέρα Τρίτη, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους μία ημέρα νωρίτερα (rebalancing).

Από εκεί και πέρα, καθαρά ανοδική ήταν η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχωρώντας σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+6,21% και κλείσιμο σε υψηλά 117 μηνών), απέσπασε την “μερίδα του λέοντος” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, καθώς απασχόλησε το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με παράγοντες της Αγοράς να αποδίδουν τον σημερινό “συνωστισμό” τοποθετήσεων στην είδηση σύμφωνα με την οποία “η UniCredit αύξησε το μετοχικό της ποσοστό στην Commerzbank, περίπου, στο 26%, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της ως μεγαλύτερος Μέτοχος του Γερμανικού Τραπεζικού Ομίλου. Ο Ιταλικός Τραπεζικός Όμιλος επαναβεβαίωσε το σχέδιό του να συνεχίσει τη μετατροπή της ‘συνθετικής θέσης’ του στην Commerzbank σε φυσικές μετοχές, με στόχο την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου στο περίπου 29%, εν ευθέτω χρόνω, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του”, αλλά και σε εκτιμήσεις για σημαντικές εισροές στον τίτλο, στο αυριανό rebalancing των δεικτών MSCI.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και η ευδιάκριτη αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (η υψηλότερη του τελευταίο τριμήνου, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 30/5 με 618,1 εκατ.).

Από την άλλη και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, “παρά την ‘φιλότιμη προσπάθεια’ της Περιφέρειας, παραμένει η ψαλίδα απόδοσης, μεταξύ των πολύ εμπορεύσιμων τίτλων του Χ.Α. και της υπόλοιπης Αγοράς, χωρίς να λείπουν και οι θετικές εξαιρέσεις από την ανάδειξη τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, άλλη μια ένδειξη ότι τα συνεχιζόμενα flows σχετίζονται με τις προσδοκίες επανόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές. Με δεδομένο ότι η ανοδική κίνηση, συνήθως, προηγείται της ένταξης, είναι πιθανό από Σεπτέμβριο να δούμε διαθέσεις μετοχών (placements) από βασικούς μετόχους, ή μετόχους με μεγάλες θέσεις”.

Σύμφωνα με την Beta Sec.,πλέον οι μετοχές που είναι χαμηλότερα από την τιμή που ξεκίνησαν το 2025 είναι λιγότερες από 20, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς. Το γεγονός αυτό αποτελεί και δείγμα γραφής της επαναδραστηριοποίησης εγχώριων κωδικών με διαφορετικούς ορίζοντες διακράτησης και είναι ένα αρχικό σημάδι έντασης της κορύφωσης του ανοδικού κύκλου. Παρόλα αυτά φαινόμενα ακραίας αισιοδοξίας δεν έχουν αποτυπωθεί στο ταμπλώ, καθώς τα θεμελιώδη δεδομένα, όπως προκύπτουν από την ως τώρα δημοσίευση των αποτελεσμάτων, μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για τις περισσότερες περιπτώσεις, περιορίζοντας έτσι και το δυνητικό περιθώριο μιας ενδεχόμενης διόρθωσης. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων το απόγευμα της Τετάρτης η Motor Oil ανακοινώνει μεγέθη εξαμήνου, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Πέμπτη. Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η ACAG. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Ελινόιλ και Intralot”.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα και του χρηματιστηριακού οκταμήνου.

Οι επόμενες αξιολογήσεις των Ελληνικού αξιόχρεου, μέσα στο 2025, είναι προγραμματισμένες κατά σειρά: DBRS 5 Σεπτεμβρίου, Moody’s 19 Σεπτεμβρίου, Standard & Poor’s 17 Οκτωβρίου, Scope Ratings 7 Νοεμβρίου, Fitch Ratings 14 Νοεμβρίου.

Με ελεγχόμενες διορθωτικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν η ανακοίνωση της δεύτερης εκτίμησης για το ΑΕΠ β’ τριμήνου για το 2025 στις ΗΠΑ (28/8), καθώς και τα αποτελέσματα της Nvidia μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,71% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,449% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 2126,99 μονάδες (+1,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2115,92 (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2116,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.

Ο τζίρος στα 350,3 εκατ., από τα οποία τα 91,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (AKTR, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΑΣΚΟ), με τους ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 350,3 εκατ., τα 330 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+6,21%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-0,16%), ΕΥΡΩΒ (-1,27%) και ΠΕΙΡ (-1,04%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 2344,11 μονάδες (+1,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2326,84 (+0,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2325,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2075 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 2400 - 2415 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2237, 2075, 1951, 1912, 1780, 1758 - 1750, 1732 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1632 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η πορεία των τιτλοποιήσεων που έγιναν μέσω του μηχανισμού ‘Ηρακλής’ και συγκεκριμένα τα έσοδα για την εξυπηρέτηση των Κρατικών εγγυήσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν αύριο στην Τράπεζα της Ελλάδος οι: Γιάννης Στουρνάρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Φλωρίδης, οι επικεφαλής των servicers, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Credia Bank), η γενική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής εποπτείας της ΤτΕ Γιάννης Τσικριπής”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+2,6%), ΒΙΟ (+1,50%), BOCHGR (+2,86%), MTLN (+3,30%), OPTIMA (+1,01%), CENER (-1,42%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,21%), ΕΛΧΑ (+3,42%), ΛΑΜΔΑ (+2,87%), ΣΑΡ (+2,46%), ΜΠΕΛΑ (-1,22%), ΟΠΑΠ (-2,28%).

Από σήμερα και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “MTLN” (+3,30%) για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της “ΜΥΤΙΛ”, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ και BOCHGR.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΒΙΟ (+1,50%). Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “αφού πέταξε εκτός όσους την καλόβλεπαν είναι έτοιμη να αλλάξει επίπεδο. Αν κατοχυρώσει το 6,80 ανοίγει πανιά η ΒΙΟ. Το ημερήσιο “stop long” στο 6,44”.

Η προσοχή και στην ζώνη στήριξης 5,86 – 5,73 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Την έχουν δεδομένη την εξαγορά της ΕΧΑΕ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και να τελεσφορήσει, δεν θα είναι ‘περίπατος στο δάσος’. Η μετοχή είναι εν δυνάμει εξαγορά και το free float σημαντικά μεγάλο. Η πρόταση δεν είναι όσο καλή πιστεύουν οι περισσότεροι, ή προσπαθούν να μας περάσουν. Σίγουρα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν funds, ή μεγάλοι Παίκτες που πιάνουν θέσεις, περιμένοντας να ανέβει η προσφορά. Αν το Euronext το θέλει τόσο πολύ, θα πρέπει να ‘βάλει το χέρι στην τσέπη’. Οι Αρχές από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσουν αρκετές λεπτομέρειες πριν γίνει το deal. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και το 67% είναι δύσκολη υπόθεση. Οι πωλητές στο Χ.Α. βγαίνουν με το σταγονόμετρο και οι περισσότεροι δεν παίρνουν ρευστότητα, απλά αλλάζουν θέσεις. Η αυτοτροφοδότηση σε όλο της το μεγαλείο. Η Περιφέρεια έχει την τιμητική της, μιας και η πλεονάζουσα ρευστότητα ψάχνει για αποδόσεις. Τα σενάρια πλέον έχουν πάει σε άλλη ‘στρατόσφαιρα’, με το χρήμα και όχι την λογική να έχει το πάνω χέρι. Μέχρις ότου η Αγορά φοβίσει η κατάσταση θα συνεχίζεται. Να ξέρουμε πάντως ότι και στην μεγαλύτερη ‘bull market’, πάντα έρχονται ευκαιρίες και συνήθως έρχονται όταν οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι η Αγορά θα πηγαίνει μόνιμα ‘βόρεια”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές αφομοιώνουν τις διαλλακτικές δηλώσεις του προέδρου της FED και αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η τρέχουσα εβδομάδα: ΑΔΜΗΕ και Πλαστικά Κρήτης διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα σήμερα, η Motor Oil δημοσιεύει αποτελέσματα την Τετάρτη και θα γίνει ενημέρωση αναλυτών την Πέμπτη και την ίδια μέρα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Intralot. Την Παρασκευή δημοσιεύει αποτελέσματα η Intralot. Περιμένουμε το θετικό momentum της Αγοράς να συνεχιστεί”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η ρητορική Πάουελ προϊδέασε για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal στις 17/9, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει νέο ρεκόρ”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό, θα επικεντρωθούμε σταδιακά στα εταιρικά αποτελέσματα με την ΜΟΗ να ανακοινώνει την Τετάρτη (μσ) και την ACAG την Πέμπτη (μσ). Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών στους δείκτες της MSCI ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη. Η Αγορά του Λονδίνου παρέμεινε σήμερα κλειστή, λόγω Τραπεζικής αργίας”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Παρά τη διόρθωση που κατέγραψε η Αγορά την τελευταία εβδομάδα, η αίσθηση που επικράτησε ήταν σχεδόν… εορταστική. Η ρευστότητα μετακινήθηκε έντονα προς τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μειώθηκε το ενδιαφέρον για τους τίτλους του FTSE25, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Με τον Αύγουστο να μπαίνει στην τελική του ευθεία, είναι ξεκάθαρο ότι καταγράφει μία από τις υψηλότερες “επενδυτικές θερμοκρασίες” της τελευταίας 25ετιας.

Οι νέοι κωδικοί εισόδου στο Χρηματιστήριο αυξάνονται με γοργό ρυθμό και “φρέσκο χρήμα” εισρέει καθημερινά στην Αγορά.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές πολλών “βαριών χαρτιών”, οδηγούν ένα μέρος του κεφαλαίου σε τίτλους με χαμηλότερες αποτιμήσεις, με την προσδοκία ταχύτερων αποδόσεων. Πολλές μετοχές της Περιφέρειας παραμένουν τεχνικά “μαζεμένες” και συσσωρευμένες, γεγονός που αφήνει περιθώριο για έντονες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Ακόμη και στις πιο έντονες “bull markets”, εμφανίζονται ευκαιρίες και διορθώσεις, αρκεί οι επενδυτές να είναι έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούν.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η ουσία βρίσκεται στους επιμέρους τίτλους και όχι στον Γενικό Δείκτη, αν επιδιώκουμε ουσιαστικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου.

Μέχρι πρόσφατα, η Ελληνική Αγορά θεωρούνταν υποτιμημένη σε σχέση με Άλλες. Σήμερα, αρκετές αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε απαιτητικά επίπεδα, και πλέον απαιτείται ισχυρή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για να δικαιολογηθούν.

Πολλές Εταιρείες, πάντως, αναζητούν νέες ευκαιρίες και συμφωνίες, με την όρεξη για ανάπτυξη να είναι εμφανής.

Από την άλλη πλευρά, η εισροή νέων κεφαλαίων, ενισχυμένη από την ψυχολογία και την τάση, είναι βέβαιο ότι θα φέρει υπερβολές, όπως συνέβη και στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η επαναφορά της Ελλάδας στις Ανεπτυγμένες Αγορές είναι πλέον θέμα χρόνου. Ήδη αρκετά funds παίρνουν θέση, γνωρίζοντας ότι με την ένταξη θα ακολουθήσουν οι παθητικοί επενδυτές (passive funds), οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε Ελληνικά assets ανεξαρτήτως αποτιμήσεων.

Οι Διεθνείς Αγορές βοηθούν το κλίμα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο αποδόσεων, ανακτώντας σιγά - σιγά την παλιά του αίγλη και μετατρεπόμενο σε πόλο έλξης για νέα κεφάλαια.

Η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση απολαμβάνουν αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς προσφέρουν προοπτικές αποδόσεων με χαμηλότερο, σχετικά, ρίσκο, ακόμη κι αν τα τρέχοντα οικονομικά τους μεγέθη, δεν δικαιολογούν πλήρως την αύξηση των αποτιμήσεων. Οι Αγορές, άλλωστε, “βλέπουν μπροστά”.

Η έντονη ρευστότητα, σε συνδυασμό με την ανεβασμένη επενδυτική ψυχολογία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αντικατοπτρίζεται στις οθόνες των χρηματιστών.

Τέτοια θερμοκρασία Αυγούστου έχει να εμφανιστεί πολλά χρόνια.

Στον ορίζοντα βρίσκεται και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, από την οποία η Αγορά προσδοκά ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης της Οικονομίας.

Τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών και οι ταχύτατες αποπληρωμές χρέους σχεδόν μηδενίζουν το “country risk”, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την “πόρτα” σε Ξένα κεφάλαια.

Όταν τα έντοκα δανεισμού αποδίδουν μόλις 1,7% και τα εταιρικά ομόλογα κυμαίνονται στο 2,8% – 4%, η Ελληνική Αγορά μετοχών μοιάζει, υπό προϋποθέσεις, ως η πιο ελκυστική διέξοδος.

Άλλωστε, τίποτα δεν “πειράζει” την επενδυτική ψυχολογία, από το να βλέπεις τους δίπλα σου να κερδίζουν.

Τεχνικά, η Αγορά βρίσκεται σε φάση έξαρσης, με τις ημερήσιες ενδείξεις να εμφανίζουν πρώτες αποκλίσεις. Σε ευρύτερη εικόνα, ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα.

Μια υγιής διόρθωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ιδανική ευκαιρία εισόδου.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο, πλέον, είναι η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου, ειδικά σε τίτλους που μέχρι πρότινος είχαν χαμηλούς όγκους συναλλαγών και μπορεί σύντομα να προσελκύσουν έντονο ενδιαφέρον”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (16,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (12,5), ΕΤΕ (11,7), ΠΕΙΡ (8,8), ΑΛΦΑ (8,7), ΟΠΑΠ (7,1), MTLN (7,1), ΟΤΕ (6,5), ΔΕΗ (5,4), ΜΠΕΛΑ (4,1), ΔΑΑ (3,4), BOCHGR (3,4), TITC (3), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), CENER (2,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,4), CREDIA (2,4), OPTIMA (1,8), BIO (1,7), AKTR (1,6), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΡΑΙΓ (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΟΛΠ (1,1), ΕΛΧΑ (1), ΣΑΡ (1), ΚΑΡΕΛ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+169,26%), ΦΡΙΓΟ (+168,87%), ΑΤΕΚ (+161,9%), ΠΡΔ (+139,29%), ΑΛΦΑ (+133,7%), ΚΥΡΙΟ (+125,49%), CREDIA (+118,84%), ΦΟΥΝΤΛ (99,09%), ΟΝΥΧ (+98,28%), ΟΠΤΡΟΝ (+94,59%), ΠΕΙΡ (+93,33%), ΒΙΝΤΑ (+92,98%), ΒΙΟΣΚ (+90,6%), ΑΑΑΚ (+88,62%), OPTIMA (+86,48%), ΚΕΚΡ (+77,5%), ΛΑΝΑΚ (+74,44%), ΟΛΘ (+73,21%), ΜΑΘΙΟ (+72,13%), BOCHGR (71,74%), ΑΒΑΞ (+71,59%), ΕΤΕ (66,84%).

“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25

Από σήμερα, οι μετοχές της “ΠΛΑΚΡ” (-4,12%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,52 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,494 ανά μετοχή) και της “ΑΔΜΗΕ” (-1,56%) χωρίς το ποσό €0,0624253270 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0593040607 ανά μετοχή), ενώ οι μετοχές της “ΒΙΟΚΑ” (-1%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,00 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών (προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,0000).

Έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της “ΚΕΠΕΝ”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+3,23%), SOFTWEB (+1,98%), ΛΑΝΑΚ (+0,64%), ΝΑΚΑΣ (+3,70%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+2,96%), ΒΟΣΥΣ (+2,44%), ΣΙΔΜΑ (+4,62%).

Το προσωρινό μέρισμα των 0,12 ευρώ ανά μετοχή θα αποκοπεί στις 24 Σεπτεμβρίου για ΑΔΜΗΕ (-1,56%).

Για όσους αναγνώστες ρωτούν για ΙΝΤΕΤ (-0,95%), το έναυσμα για την επόμενη ανοδική κίνηση θα το δώσει ο m/m και κανείς άλλος. Οι βιαστικοί ας αποχωρήσουν παίρνοντας τα κέρδη τους. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η γ.σ. στις 2/9. Τεχνικά, σημείο – κλειδί η πειστική υπέρβαση των 1,70 – 1,72 ευρώ.

Αναμενόμενο “profit taking” για Κρι Κρι (-5,45%), μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Σε υψηλά 15 μηνών η ΙΝΤΚΑ (+0,68%), 18 μηνών η ΟΛΥΜΠ (+3,32%), 47 μηνών η ΔΡΟΜΕ (+3,06%), 49 μηνών η ΒΙΝΤΑ (+2,04%), 189 μηνών η ΑΒΑΞ (+2,15%) και σε υψηλά 214 μηνών η ΑΛΜΥ (+8,17%).

Σε υψηλά 25ετιας οι ΑΣΚΟ (+1,73%), ΕΚΤΕΡ (+1,91%) και ΛΟΥΛΗ (+1,92%).

Αύξησε συναλλαγές η ΑΑΑΚ (+14,97%).

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης (10.31) και με “market” εντολή αγοράς 150 τεμ. ο ΚΑΡΕΛ (+2,89%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 360 ευρώ (+4,05%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια. Λιγότερο πειστικό το “bid” των αγοραστών σήμερα.

Επιστροφή αγοραστών σε ΜΑΘΙΟ (+10,53%), CREDIA (+2,03%), ΚΕΚΡ (+2,40%), ΦΡΙΓΟ (+1,79%), ΠΡΔ (+0,75%), ΧΑΙΔΕ (+5,26%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο ΟΛΘ (+4,58%). Αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 38,20 ευρώ, είναι θέμα χρόνου να βάλει το “4” μπροστά. Θα ακολουθήσει κίνηση ανάλογα με την ειδησεογραφία.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1938 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2133 και 2164 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2075, 2000, 1938, 1880, 1855, 1840 – 1818, 1777, 1748 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1690 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 4886 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5390 και 5458 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 5256 – 5233, 5160, 4886, 4732, 4432, 4411, 4341 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4179 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πτωτικές οι διαθέσεις στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,167 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $3420 θέλει να αντιδράσει ο Χρυσός, (συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2025), προς τα $38,8 το Ασήμι (συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2025).

Στα $112250 υποχωρεί το Bitcoin, στα $4615 το Ethereum.

Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ανέβηκε στο 89 τον Αύγουστο, από 88,6 τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του περασμένου έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει στο 88,6.

“Η επιβολή δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά $4 τρισ. την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση Δημοσιονομικού Ελεγκτικού Σώματος του Κογκρέσου, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανησυχιών ότι η φορολογική μεταρρύθμιση του Προέδρου θα επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της Χώρας”, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), “οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής φέτος, θα μειώσουν το πρωτογενές έλλειμμα κατά $3,3 τρισ. έως το 2035, ενώ οι πληρωμές τόκων θα μειωθούν κατά $700 δισ. επιπλέον”.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “η Intel συμφώνησε να παραχωρήσει στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ μερίδιο 10%. Η συμφωνία θα αναζωογονήσει την Εταιρεία, καθώς η Intel έχει μείνει πίσω, σε σύγκριση με τους Ανταγωνιστές στον κλάδο”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διαμόρφωσε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 141,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι AKTR, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, BOCHGR, MTLN, OPTIMA. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι CENER, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ.

Θετική η τελική εικόνα με 81 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

-----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.700 συμβόλαια).

Στα 6.631 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.600 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.089 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.089 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 636, 607 για τον Σεπτέμβριο και 29 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.336), κινήθηκε μεταξύ 5.305 και 5.370,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.330), κινήθηκε μεταξύ 2.320 και 2.330 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 8.490,25).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΑΛΦΑ, 109.200 MTLN, 10.000 ΔΑΑ, 50.400 ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 7.000 ΚΡΙ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (7.710), ΕΤΕ (762), ΕΥΡΩΒ (2.233), ΑΛΦΑ (20.653), AKTR (1.276), ΙΝΛΟΤ (1.527), ΑΒΑΞ (323), ΑΔΜΗΕ (455), CREDIA (245), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (167), ΕΛΧΑ (211), ΑΡΑΙΓ (875), ΜΟΗ (117), ΒΙΟ (629), BOCHGR (101), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (251), ΛΑΜΔΑ (1.366), ΔΕΗ (450), ΙΝΤΚΑ (741), MTLN (231).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΠΕΙΡ 48.076, ΕΥΡΩΒ 41.917, ΙΝΛΟΤ 303.569, ΔΕΗ 25.327, ΑΔΜΗΕ 16.058, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11.466, AKTR 62.198, ΙΝΤΚΑ 15.337, ΕΤΕ 12.990, ΑΛΦΑ 62.676, ΛΑΜΔΑ (10.246).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 141.652.564 τεμ., (από 143.429.963 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.516.120 τεμ. (4.516.120), ΕΥΡΩΒ 90.210.149 τεμ. (90.239.413), ΟΠΑΠ 1.897.032 τεμ. (1.892.987), ΕΤΕ 18.118.926 τεμ. (18.064.804), ΟΤΕ 1.608.297 τεμ. (1.636.889), ΠΕΙΡ 10.081.978 τεμ. (10.220.805), ΕΛΠΕ 1.372.278 τεμ. (1.358.579), AKTR 1.462.377 τεμ. (1.477.203) ΑΔΜΗΕ 5.237.121 τεμ. (5.237.121), ΙΝΛΟΤ 1.352.948 τεμ. (1.341.948).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο