Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και σαφή υπεροπλία των αγοραστών στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να κινούνται με 4Χ4 και να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους σε μη Τραπεζικά blue chips και τους πωλητές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας δουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση και για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 34 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/8 (2116,10 μονάδες). Σε νέα υψηλά 119 μηνών ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2015 (2713,4 μονάδες).
Σχετικά αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους αναλυτές, σημειώνοντας ότι “οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών απορροφούνται με σχετική ευκολία, κάτι που αφήνει ‘παράθυρο’ για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, όμως παραμένει ανησυχητικό το γεγονός ότι το όποιο ενδιαφέρον συνεχίζει να εκτονώνεται σε μονοψήφιο αριθμό τίτλων, με την υπόλοιπη Αγορά να παραμένει, πεισματικά, εκτός κλίματος”.
Τα Ξένα Funds που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. και τα περισσότερα των οποίων κλείνουν βιβλία από τις αρχές Νοεμβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για ανεύρεση περισσότερων επενδυτικών “στόχων”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την συντριπτική πλειοψηφία των “εισαγόμενων” εκθέσεων που αναφέρονται στους ίδιους και στους ίδιους τίτλους, ενώ οι “Εγχώριες δυνάμεις” έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόσφατη εκτίμηση παλαιού παράγοντα της Αγοράς προς τον γράφοντα την στήλη, σύμφωνα με την οποία, “το ‘story’ της αναβάθμισης θα συνεχίσει να παίζεται μέσω των, γνωστών, λίγων τίτλων υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς αυτό αποτελεί κανόνα σε ‘ρηχές’ Αγορές, αλλά η σύγκριση με Ομοειδείς Εταιρείες του εξωτερικού θα είναι απαιτητικότερη. Δυστυχώς, σε καθεστώς Αναπτυγμένης Αγοράς, οι μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων κινδυνεύουν με απαξίωση, αν δεν υπάρξουν ‘εγχώριες δυνάμεις’ να ασχοληθούν μαζί τους, ή αν δεν υπάρξει κάποιο deal που θα δώσει νεύρο και ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ”.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν μία τελευταία αφύπνιση των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων προς το τέλος του χρόνου, καθώς συνηθίζεται μία κινητικότητα σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, λίγο πριν την λήξη της χρονιάς, όμως μέχρι τότε ο χρηματιστηριακός χρόνος θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος και ουδείς γνωρίζει τι κλίμα θα επικρατεί εκείνη την περίοδο και στις Διεθνείς Αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες μέσα στο 2025, όσον αφορά τις αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, είναι προγραμματισμένες κατά σειρά: Standard & Poor’s 17 Οκτωβρίου, Scope Ratings 7 Νοεμβρίου, Fitch Ratings 14 Νοεμβρίου.
Επίσης, στις 21/11 αναμένεται η ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του FTSE Russel, ενώ στις 26/11/2025 αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Χ.Α., όσον αφορά τις αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών FTSE και οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της τρίτης Παρασκευής του Δεκεμβρίου 19/12, ήτοι στις 22/12/2025.
Με αρνητικά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς traders να περιμένουν την ανακοίνωση του νέου Πρωθυπουργού στην Γαλλία, αλλά και το αν θα παραταθεί η διακοπή της λειτουργίας της Κυβέρνησης στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι “οι επενδυτές της Wall Street σταθμίζουν αν το ‘shutdown’ θα πλήξει την Αμερικανική Οικονομία, καθώς κάποιες πρώτες επιπτώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές”.
Εν τω μεταξύ, νέες μειώσεις των Αμερικανικών επιτοκίων περιμένει ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, John Williams, επικαλούμενος τον κίνδυνο να επιβραδύνει περαιτέρω η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στους New York Times.
Ήπια αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,57% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,368% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. υποβάθμισαν τη σύστασή τους για ομολογίες υψηλής ποιότητας Τραπεζών σε Ευρώ σε “underweight”, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου είχαν αναθεωρήσει τη σύσταση “overweight”. Οι κύριες ανησυχίες των αναλυτών είναι οι υψηλές αποτιμήσεις και ο δημοσιονομικός κίνδυνος των Κρατών, ιδιαίτερα στη Γαλλία, που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των Τραπεζικών ομολογιών περισσότερο από την υπόλοιπη Αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2089,04 (-0,49%) και 2109,33 μονάδων (+0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε 2109,13 (+0,53%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 2110,32 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2110,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.
Ο τζίρος στα 239,2 εκατ., από τα οποία τα 31,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, BOCHGR, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΡΦ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΑΛΦΑ, ΛΑΒΙ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΕΕΕ), με τους ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 239,2 εκατ., τα 210,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, πιστώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 1,61%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,8%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 43,58% και ο ΔΤΡ κέρδη 91,62%.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (-1,46%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (+0,50%), ΕΥΡΩΒ (+1,67%), ΠΕΙΡ (+0,40%), BOCHGR (+0,50%), OPTIMA (-0,69%).
Μεταξύ 2431,63 (-1,02%) και 2460,9 μονάδων (+0,17%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2459,55 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 2464,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2244 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 2500 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2338, 2234, 2164, 2100, 2075, 1951, 1912, 1886 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1809 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΛΑΜΔΑ (-1,82%) και ΜΟΗ (-0,61%)
Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι CENER (+1,04% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΑΡΑΙΓ (+2,71%), ΒΙΟ (+1,12%), ΔΕΗ (+1,72%, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία ετοιμάζεται για έκδοση Eurobond της τάξης των 700 εκατ. ευρώ), ΕΕΕ (+1,04%), ΕΛΠΕ (+2,16%), ΕΛΧΑ (+1,14%), ΕΥΔΑΠ (+1,25%), ΜΠΕΛΑ (+1,44%), ΟΤΕ (+1,84%), ΣΑΡ (+2,33%).
Από τον μη Τραπεζικό FTSE25, ο τίτλος της ΜΟΗ (-0,61%) ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Για να ανοίξει τα περιθώρια για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 26,44 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 25,36 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο κλάδος της Πληροφορικής φαίνεται να ξεκινάει νέα κίνηση. Ας δούμε ακόμα μία φορά το ημερήσιο του ΓΔΧΑ. Το 2085 και 2103 είναι τα δύο βασικά μας κοντινά επίπεδα. Δεν βιαζόμαστε να διασπαστούν μιας και έχουμε διάχυση της κίνησης και σε μη Δεικτοβαρείς τίτλους, που πιθανότατα μπορούν να κλείσουν μέρος του ‘χάσματος’ με τον Τραπεζικό. Οι ταλαντωτές μας καθαρά ανοδικοί ακόμα, χωρίς φόβο. Κάνει καλό ‘comeback’ η ΔΕΗ που ψάχνει τιμές πάνω από τα 15 σε πρώτη φάση. O τζίρος χαμηλότερος στην σημερινή συνεδρίαση. Δύο μέρες δοκιμάζει το 3,13 επίπεδο η ΕΛΧΑ. Όσο κινείται πάνω από το 3,03 έχει επιθετική τάση. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας στο 3,50, όπως εδώ και καιρό έχουμε στοχεύσει. Το ‘stop’ σε ημερήσιο στο 2,89”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ενδέχεται να προκαλέσουν ρευστοποιήσεις, ωστόσο η Αγορά φαίνεται ανθεκτική, με την αύξηση του όγκου συναλλαγών να συμβάλλει στην απορρόφηση της πίεσης πώλησης. Από τεχνική άποψη, η Εγχώρια Αγορά φαίνεται πιθανό να δοκιμάσει εκ νέου τα υψηλά επίπεδα του έτους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, εκτιμά η Beta Sec.
“Στις ΗΠΑ τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία καθυστερούν, εν μέσω απαιτητικών αποτιμήσεων κυρίως στον κλάδο της Τεχνολογίας και ειδικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ριψοκίνδυνο ‘στοίχημα’ μοιάζει το ‘yearend rally’ τιμών στις μετοχές, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο ΓΔΧΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμη αντίσταση για την βραχυπρόθεσμη τάση, και αναφερόμαστε στην περιοχή των 2100 μονάδων”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η αναρρίχηση πάνω από τις 2100 μονάδες του ΓΔ, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αντίσταση του καθοδικού ‘χάσματος’ των 2106 - 2109 μονάδων κατά την τεχνική ανάλυση. Από την υπέρβασή του ή μη, θα κριθεί η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το Χ.Α. θα μπορούσε να κάνει μία στάση για συσσώρευση, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities.
“Σημαντική άνοδο σημείωσε στο σύνολο της εβδομάδας ο ΓΔ, ο οποίος μετά από 2,5 μήνες πατάει πάλι τις 2100 μονάδες. Εξελίξεις όπως η αναβάθμιση που λάβαμε από τον FTSE RUSSELL, ή Δημόσια Πρόταση της Euronext προς του μετόχους της ΕΧΑΕ, αναθερμαίνουν τον ενδιαφέρον για την Αγορά μας. Επίσης και σε επίπεδο Εισηγμένων δρομολογούνται σοβαρές κινήσεις που βελτιώνουν τις προοπτικές τους για την συνέχεια. Τέλος θετική επίδραση υπάρχει και από το τέλος των εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας. Την επόμενη Παρασκευή (17/10) θα δημοσιευτεί η έκθεση του Οίκου Standard & Poor’s για την Ελληνική Οικονομία. Τεχνικά οι επόμενες αντιστάσεις για τον ΓΔ είναι στις 2126 και 2200 μονάδες”, όπως εκτιμά η Merit Sec.
“Η αναβάθμιση του Χ.Α. από τον Οίκο FTSE Russel, η διαφαινόμενη λήξη των εχθροπραξιών στην Μ. Ανατολή, τα ιστορικά υψηλά σε δείκτες αναφοράς σε Ευρώπη και Αμερική και οι προσδοκίες για την επίτευξη βελτιωμένων μεγεθών στο γ’ τρίμηνο από μερίδα Δεικτοβαρών Εταιρειών, μεταξύ αυτών και των Τραπεζών, επανέφεραν την Αγορά σε απόσταση αναπνοής από τα φετινά υψηλά (14 Αυγούστου 2135,29 μονάδες), όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Παρά την ανοδική διαδρομή που έχει διανυθεί επί εντεκάμιση συνεχόμενους μήνες, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ακμαίο και παρά τις όποιες υπερβολές που παρατηρούνται πλέον σε επιμέρους αποτιμήσεις, ο βαθμός εμπιστοσύνης της Ελληνικής Αγοράς δεν δείχνει να κάμπτεται, παρά την ένταση των δημόσιων προσφορών σε ομόλογα και μετοχές, που σε άλλες περιόδους λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανοδική δυναμική.
Αυτή την φορά η επιλεκτική δραστηριότητα δεν περιορίστηκε σε Τράπεζες και Ενεργειακούς Ομίλους, υπήρξαν κινήσεις στην Πληροφορική και σε Βιομηχανικές Εταιρείες που τόνωσαν εκ νέου το ενδιαφέρον σε ένα ευρύτερο μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών.
Την Τρίτη εκκινούν οι ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με τις κυριότερες να αναμένονται από Citigroup, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, JP Morgan, Wells Fargo, BlackRock (14/10), Abbott Laboratories, Bank of America, Morgan Stanley (15/10) και American Express (16/10).
Στην Τραπεζοκεντρική εβδομάδα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση στα κέρδη του Χρηματοοικονομικού κλάδου κατά 10,7%, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 6,1%.
Οι προσδοκίες βασίζονται στην επιτάχυνση της ζήτησης δανείων, μείωση των καθυστερήσεων και ισχυρές επιδόσεις στις Αγορές Κεφαλαίων.
Από τις 21 Εταιρείες του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο (με λήξη τον Αύγουστο), παρατηρείται αύξηση κερδών +10,5% και άνοδος εσόδων +6,8%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 76,2% αυτών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κερδών ανά μετοχή, ενώ το 81% υπερέβη τις προβλέψεις για τα έσοδα. Αυτές οι επιδόσεις δημιουργούν αισιοδοξία για τη συνέχεια της περιόδου ανακοινώσεων, αν και σημείο αναφοράς για ένα ακόμα τρίμηνο θα αποτελέσει ο Τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος ωστόσο θα μπει στην εικόνα μετά τις 20 Οκτωβρίου.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πορεία καταγραφής νέων φετινών υψηλών και αναμενόμενα η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα όρια της φετινής “βουνοκορυφής”.
Οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το σενάριο υπέρβασης του εν λόγω ορίου, με πιθανό βραχυπρόθεσμο πέρας τις 2180 μονάδες. Υποστηρικτικοί είναι και οι όγκοι συναλλαγών, οι οποίοι απορροφούν τους “κραδασμούς” των ρευστοποιήσεων των κερδισμένων θέσεων, καθώς οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές, για 4η συνεχόμενη εβδομάδα, έχουν διατηρηθεί πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.
Το σύστημα των κινητών μέσων έχει πλέον καθαρή ανοδική εικόνα, με το Γενικό Δείκτη να παίρνει αποστάσεις από τα σημεία καμπής τα οποία πλέον βρίσκονται πέριξ των 2050 μονάδων, ενώ ο MACD ξεκινάει από χαμηλά επίπεδα την άνοδό του, υποδηλώνοντας ανάλογο ανοδικό περιθώριο με τους ταλαντωτές.
Συμπερασματικά, η διαγραμματική εικόνα εμπνέει αισιοδοξία για την συνέχεια, χωρίς η Αγορά να έχει μπει σε απότομες εξάρσεις, ή κινήσεις της τελευταίας στιγμής που θα έδιναν την εντύπωση μιας πιο εύθραυστης τάσης. Ως εκ τούτου οι αγοραστές θα συνεχίσουν να κινούν τα νήματα της Αγοράς και την ερχόμενη εβδομάδα.
Το κλείσιμο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τις δημοσιεύσεις οικονομικών δεδομένων την ερχόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό καταναλωτή και παραγωγού, καθώς και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.
Οι Αγορές αναμένουν (Τετάρτη 15/10) ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 0,3%, μετά από άνοδο 0,4% τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερός στο 0,3%. Οι τιμές παραγωγού (Πέμπτη 16/10) αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,3%, μετά από μια απρόσμενη πτώση 0,1% τον Αύγουστο.
Η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα ενισχύσει τις πιθανότητες για νέα μείωση επιτοκίων, αλλά η απόφαση για μείωση θα εξαρτηθεί επίσης από τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, που καταρτίζονται από την Fed, ενδέχεται επομένως να αποτελέσουν το σημαντικότερο οικονομικό νέο της εβδομάδας, μαζί με τις έρευνες των παραρτημάτων της Fed στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια (Πέμπτη 16/10).
Σε άλλα σημαντικά γεγονότα την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζουν οι επενδυτικές ημερίδες από την Ideal Συμμετοχών (Δευτέρα, 13/10) και Παπουτσάνης (Τρίτη 14/10).
Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται από την Τρίτη οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα.
Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Οίκος S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το Ελληνικό αξιόχρεο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (14,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (13,5), ΕΤΕ (12,7), ΠΕΙΡ (9,5), ΑΛΦΑ (8,7), ΟΠΑΠ (7,4), MTLN (6,8), ΟΤΕ (6,5), ΔΕΗ (5,5), ΜΠΕΛΑ (3,8), BOCHGR (3,5), ΔΑΑ (3,1), ΜΟΗ (2,9), TITC (2,9), CENER (2,9), CREDIA (2,6), ΕΛΠΕ (2,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,4), ΙΝΛΟΤ (2,2), BIO (2,1), OPTIMA (1,9), AKTR (1,8), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΡΑΙΓ (1,2), ΕΛΧΑ (1,2), ΟΛΠ (1,1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+266,76%), ΑΤΕΚ (+250,65%), ΑΛΦΑ (+136,86%), ΦΡΙΓΟ (+135,85%), CREDIA (+130,72%), ΔΑΙΟΣ (121,59%), ΜΕΒΑ (+113,2%), ΟΝΥΧ (+112,93%), ΠΕΙΡ (+107,67%), ΒΙΝΤΑ (+104,65%), ΚΥΡΙΟ (+101,96%), OPTIMA (+101,33%), ΦΟΥΝΤΛ (84,09%), ΕΤΕ (+81,01%), AKTR (+79,47%), ΠΡΔ (+77,86%), ΚΕΚΡ (+77,5%), ΒΙΟΣΚ (+73,67%), BOCHGR (+72,61%).
“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΑΘΙΟ (+0,54%), ΦΛΕΞΟ (+2,99%), ΛΑΝΑΚ (+1,38%), ΜΙΝ (+1%), ΓΕΒΚΑ (+0,51%), ΜΕΝΤΙ (+1,19%), ΙΑΤΡ (+0,52%), ΚΟΡΔΕ (+1,02%), ΔΡΟΜΕ (+1,72%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,85%), ΠΑΙΡ (+1,40%), ΙΝΤΕΤ (+2,66%), ΑΤΕΚ (+5,56%).
Η ΙΝΛΟΤ (+0,34%) ανακοίνωσε ότι “η Intralot Inc., κατά 100% Θυγατρική της στις ΗΠΑ, προέβη στην ολοσχερή εξόφληση, κατά κεφάλαιο, έξοδα και τόκους, του από 28/7/2022 Τραπεζικού δανείου αρχικού ύψους $230 εκατ. από Κοινοπραξία Αμερικανικών Τραπεζών, λήξεως 27 Ιουλίου, 2026 με Διαχειριστή την Τράπεζα Keybank National Association των ΗΠΑ και τον τερματισμό της σχετικής σύμβασης και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Επίσης την ολοκλήρωση της προγενέστερα ανακοινωθείσας συναλλαγής, δυνάμει της οποίας εξαγόρασε τη Bally’s International Interactive, από την Bally’s Corporation. Η συναλλαγή, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά τον Ιούλιο 2025, αποτιμά τη Bally’s International Interactive σε επιχειρηματική αξία €2,7 δισ. και συνδυάζει τη δραστηριότητά της Bally’s International Interactive, με την Παγκόσμια δραστηριότητα της Intralot στους κλάδους των λοταριών και του iGaming”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “στην τακτοποίηση ενός εκ των πολλών οικονομικοτεχνικών εκκρεμοτήτων γύρω από το καλώδιο, της μεταβίβασης στον ΑΔΜΗΕ (+6,21%) των αδειών ιδιοκτησίας και Διαχειριστή του GSI, προχώρησε σήμερα η Κυπριακή Πλευρά. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο Μέρη παραμένει χαοτική, που σημαίνει ότι ακόμη και χρόνος να υπήρχε για κάτι το πιο ουσιαστικό, απουσιάζει η διάθεση να βρεθεί η περίφημη ‘τεχνική λύση’ που θα ξεμπλοκάρει το έργο, παρά τις εκ νέου πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι Αθήνα και Λευκωσία στηρίζουν το έργο”.
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΙΓ (-3,33%) και τέσσερις για ΚΥΡΙΟ (-0,97%).
Σε ιστορικά υψηλά ΠΕΡΦ (+5,26%) και ONYX (+1,21%), σε υψηλά 25 ετών η ΕΚΤΕΡ (+6,11%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΙΝΤΕΚ (+2,22%), τρεις ανοδικές για ΚΟΥΑΛ (+0,68%).
Σε υψηλά 254 μηνών η ΝΑΥΠ (+9,37%), με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.
Επιστροφή αγοραστών σε ΔΟΜΙΚ (+1,94%) και ΑΤΤΙΚΑ (+3,13%).
Εμφάνιση μικρού “bid” σε ΣΠΙ (+1,94%).
Μετά από πτωτικό τρίο, προσπάθησε να αντιδράσει η ΝΤΟΠΛΕΡ (+4%) και από τα χαμηλά τριμήνου η ΕΥΑΠΣ (+1,42%).
Αύξησαν συναλλαγές οι REALCONS (+1,15%), SOFTWEB (+1,99%).
Η στήλη είχε ειδοποιήσει τις θα συμβεί αν διασπάσει καθοδικά τα 0,50 ευρώ το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,11% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έστω και με χαμηλότερες συναλλαγές).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2019 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2106 – 2109 (gap), 2126, 2133, 2164 και 2178 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2085, 2039, 1990, 1973 - 1970, 1938, 1900, 1880, 1855, 1840, 1835 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1796 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5097 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5360 - 5390 και 5458 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 4886, 4732, 4578 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4469 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο δείκτης Kospi. Αργία σε Ταϊβάν.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, βαραίνει το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, η ίδια αρνητική εικόνα και στην Wall Street.
Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, στο 1,161 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Τα $4020 επαναπροσεγγίζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2025), στα $48 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2025).
Στα $119200 υποχωρεί το Bitcoin, στα $4100 το Ethereum.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι “η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις πολιτικές διαμάχες και να συνεχίσει να στοχεύει σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το επόμενο έτος. Μπορώ να σας πω ότι όλη η Ευρώπη μας παρακολουθεί τώρα, καθώς και οι επενδυτές που μπορούν να μας τιμωρήσουν στις Αγορές”.
Οι επισκέψεις των Βρετανών σε καταστήματα λιανικής μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μείωση μεγαλύτερη από την πτώση 0,4% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με το British Retail Consortium (BRC).
Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 55 μονάδες, από 55,1 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 54,2 μονάδες.
Από τις 14 Οκτωβρίου η Κίνα θα αρχίσει να χρεώνει τα Αμερικανικά πλοία για τον ελλιμενισμό τους σε Κινεζικά Λιμάνια, σε μια άμεση απάντηση στην Ουάσιγκτον για την επιβολή τελών σε Κινεζικά πλοία που φτάνουν σε Αμερικανικά Λιμάνια, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την ίδια ημέρα.
Την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού Πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν τα Κινεζικά αντίμετρα στα Αμερικανικά πλοία και οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. “Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στην Κίνα να κρατάει όλο τον Κόσμο όμηρο. Δεν έχω μιλήσει στον Πρόεδρο Σι, γιατί δεν υπάρχει λόγος να το κάνω. Ήταν να συναντήσω τον Πρόεδρο Σι σε δύο εβδομάδες, στη Νότια Κορέα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να το κάνω. Ανάλογα με το τι θα πει η Κίνα για το ‘επιθετικό διάταγμα’ που μόλις δημοσίευσε, θα απαντήσω οικονομικά. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η Αμερικανική Κυβέρνηση, είναι μια τεράστια αύξηση των δασμών στα Κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο “Truth Social”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 142,8 δισ.
Η Jefferies βλέπει “μια Ελλάδα με σταθερά πλεονάσματα, ψηφιακή διακυβέρνηση, επενδυτική αυτοπεποίθηση και Τράπεζες που ξαναπαίρνουν μπροστά. Η Χώρα περνά πλέον στη ‘φάση επιτάχυνσης’, με την Οικονομία να καταγράφει διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εικόνα να ενισχύεται και την Αγορά κεφαλαίων να προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον”. Σε μια συμβολική κίνηση, η Jefferies αφαιρεί την Nvidia από το Παγκόσμιο “long-only” χαρτοφυλάκιο και την αντικαθιστά με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αναγνωρίζοντας ότι τα Ελληνικά Assets στις Υποδομές συνδυάζουν υψηλή ποιότητα, ορατότητα κερδών και στήριξη από τον κύκλο των επενδύσεων του RRF.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, BOCHGR, TITC.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 86 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
-----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.556 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 7.154 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 7.154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 2.345 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.345 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 346, 260 για τον Οκτώβριο και 86 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.345), κινήθηκε μεταξύ 5.288,25 και 5.364 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.449,25).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 8.708,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 BOCHGR, 17.805 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (2.058), ΕΤΕ (531), ΕΥΡΩΒ (2.574), ΑΛΦΑ (5.966), ΙΝΛΟΤ (17.365), ΒΙΟ (115), ΛΑΜΔΑ (422), ΙΝΤΚΑ (292), MTLN (177), ΑΔΜΗΕ (436), CREDIA (426), ΔΕΗ (697), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (274), ΕΛΧΑ (165), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (180), ΑΡΑΙΓ (188), ΕΛΠΕ (227).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΠΕΙΡ 39.467, ΕΥΡΩΒ 33.692, ΙΝΛΟΤ 596.933, ΔΕΗ 23.603, ΑΛΦΑ 59.393, ΙΝΤΚΑ 13.764, ΛΑΜΔΑ 11.890, ΑΔΜΗΕ 12.532, AKTR 86.702, ΕΤΕ 14.325.
Ας σημειωθούν τα 330 δικαιώματα πώλησης για την ΠΕΙΡ, Λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 227.001.478 τεμ., (από 226.726.392 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 9.893.459 τεμ. (3.943.561), ΕΥΡΩΒ 118.738.208 τεμ. (98.552.665), ΟΠΑΠ 2.368.171 τεμ. (2.355.311), ΕΤΕ 25.772.712 τεμ. (27.116.081), ΟΤΕ 1.605.881 τεμ. (1.629.905), ΠΕΙΡ 10.433.079 τεμ. (10.560.987), AKTR 1.668.956 τεμ. (1.659.232) ΑΔΜΗΕ 5.237.121 τεμ. (5.237.121), MTLN 1.441.388 τεμ. (1.408.618), ΙΝΛΟΤ 21.216.655 τεμ. (20.966.655), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1.271.206. τεμ. (161.664)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
| | | | |
| | | | |
| | | | |
Millennium Capital Management (DIFC) Limited | MTLN | 0,72175% | 2025/10/6 |
Marshall Wace LLP | MTLN | 0,63701% | 2025/10/7 |
NSP: Net Short Position