Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Πλούσιο το «μενού» από επιχειρηματικά deals. Η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή διαμορφώνει εκ νέου το κλίμα στις αγορές. Οι τίτλοι που έχουν έρθει στο επίκεντρο.

Τα κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Μετά τα εκατέρωθεν χτυπήματα ΗΠΑ και Ιράν προχωρούν σε συνομιλίες τεχνικού χαρακτήρα. Το short είχε «προλάβει» να γυρίσει σε long στη Wall Street, με επάνοδο αγοραστών και τον S&P 500 στις 7.543 (0,81%) και «άλμα» για τον Nasdaq στις 26.206 (1,30%) με το εβδομαδιαίο «ταμείο» στο πράσινο.

Οριακό discount για τα futures του S&P 500, σημαντική υποχώρηση για τον VIX/CBOE κατά 6,27% στις 15,84 μονάδες και στα $76,36 το brent, στα $71,94 το WTI. Υποχώρηση της απόδοσης και για τις δύο σημαντικές σειρές ομολόγων των ΗΠΑ, με το 10ετές στο 4,525% και στο 5.046% για το 30ετές.

Περιβάλλον ευνοϊκό για τους long, στην περίπτωση που φυσιολογικά θα επιδιώξουν να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό «ταμείο». Στο συν 0,81% για τον S&P 500, με οριακό μείον για τον DJIA, που θα μπορούσε σήμερα (με άνοδο 0,25%) να διαμορφωθεί οριακά έστω στο συν.

Αντιθέτως στα ευρωπαϊκά το έδαφος που χάθηκε από Δευτέρα μέχρι και εχθές, για να αναπληρωθεί θα απαιτηθεί ενεργότερη δράση των long, ενδεικτικά για τον DAX στις 25.118,27 μονάδες το discount είναι περίπου στο 0,52%.

Στο Euronext Athens, με τον ΓΔ στις 2.492,20 μονάδες, η απόκλιση είναι σχεδόν 1,8%, μικρότερη για τον ΔΤΡ στις 2.842,58 και μεγαλύτερη για τον FTSE 25 στις 6.330,75 μονάδες.

Με αυξημένο τζίρο, ανάλογες συναλλαγές και πάλι με ενισχυμένες προσυμφωνημένες εντολές η χθεσινή συνεδρίαση. Στα 259,3 εκατ. ευρώ, συναλλαγές 24 εκατ. τμχ. στις τραπεζικές μετοχές, σε σύνολο 34,5 εκατ. τμχ. και με 45,9 εκατ. μέσω πακέτων, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Για... μπουρίνι στις διεθνείς αγορές κάναμε λόγο στα χθεσινά σχόλιά μας, εστιάζοντας και στο γεγονός πως ο VIX/CBOE δεν ξεπέρασε το όριο των 20 μονάδων, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους long να επιδιώξουν προεξόφληση θετικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση που οι τεχνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν συνεχιστούν το Σ/Κ τότε οι (δυνητικοί) αγοραστές σήμερα Παρασκευή μπορεί να προσβλέπουν σε ένα γρήγορο κέρδος την Δευτέρα.

Θα φανεί στην εξέλιξη της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και ανάλογα με την τάση του EuroStoxx Banks εάν στην Αθήνα θα επιχειρηθεί, η μέσω τραπεζών πειστική επαναφορά προς τις 2.510 μονάδες (για τον ΓΔ).

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει η «τιμολόγηση» των τελευταίων επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ ισχυρών ομίλων. Γιατί Motor Oil-AKTOR κινούνται τώρα για νέο FSRU στην Ελλάδα, μας εξηγεί ο Γιώργος Φιντικάκης.

Στο επίκεντρο, κυρίως η ΜΟΗ καθώς για τη μετοχή «τρέχει» εντυπωσιακό 7,73% σε διάστημα εβδομάδας και 12,06% σε μηνιαίο. Σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά η μετοχή, έως τα 44,60 ευρώ οι εντολές (υψηλό ημέρας), στα όρια των 5 δισ. πλέον η αποτίμηση του ομίλου.

Το Ellinikon Sports Park, ανοίγει και περιμένει ένα εκατομμύριο επισκέπτες, σημειώνει ο Στέλιος Μπούρας, στα 6,465 ευρώ η μετοχή της Lamda Development συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι της αγοράς. Discount που ωστόσο έχει αρχίσει να μειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Στη συμφωνία Μυτιληναίου-Τσάκου, για τα μεγάλης κλίμακας υβριδικά έργα, που συνδυάζουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με αποθήκευση, αναφέρεται ο ΧΑΜαιλέων. Συνεργασίες ονομάτων μεγέθους Metlen Energy & Metals- και Tsakos Energy Navigation μόνο υπεραξία παράγουν σε εύλογο χρονικό ορίζοντα.

Συν τω χρόνω, συνεχίζεται η... ροή κεφαλαίων κυρίως στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, δευτερευόντως της ΕΥΑΘ πλέον με προεξοφλητική λογική. Τάση για τα «νερά» που απ' ότι φάνηκε εχθές φθάνει μέχρι την Unibios. Τα νέα υψηλά για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης, δείχνουν πως όταν θέλουν ο βασικός μέτοχος και η χρηματιστηριακή όλα γίνονται, με τους αναλυτές της Piraeus Securities να έχουν δώσει τιμή-στόχο τα 7,1 ευρώ.

Έχοντας και τύποις την έγκριση των μετόχων, η διοίκηση της ElvalHalcor προχωρά σε ΑΜΚ έως 300 εκατ. Δεδομένης της ισχυρής ζήτησης (κυρίως από αμερικανικά funds) το ανώτατο ζητούμενο ποσό θα πρέπει να θεωρείται «κλεισμένο».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο