Σοφοκλέους: Δέκατη και… ανοδική;

"Σπάσιμο" του πτωτικού σερί των εννέα συνεδριάσεων ζητά η αγορά είτε μέσω της "τριπλής λήξης" είτε μέσω της αλλαγής στην τάση. Κλειδί η συμπεριφορά ΕΤΕ - τραπεζών, αλλά και η συντήρηση της μόχλευσης σε ΔΕΗ, 3Ε και μεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εννιά και σήμερα. 
Ή αφορμή για βραχυπρόθεσμο ανοδικό κύκλο; «Κλειδί» η αντίδραση της ΕTE, η τάση σε EFG, Alpha και η συντήρηση της μόχλευσης σε ΔΕΗ, 3E και χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Hμέρα της λήξης «τριπλής σειράς παράγωγων προϊόντων» στις αγορές, όπου γης.

Τη σκυτάλη της ανοδικής αντίδρασης πήρε πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη, με ανοδικό άνοιγμα κοντά στο 0,7%.

Τεχνική αντίδραση, μετά το πτωτικό σερί των 9 αρνητικών συνεδριάσεων, «βλέπουν» οι αναλυτές για το Χ.Α. Η βεβαιότητα για αυτήν την τεχνική αντίδραση είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός των βραχυπρόθεσμων παικτών σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Οι αγορές αντιδρούν γιατί λήγουν σήμερα τα παράγωγα προϊόντα ή μήπως διεθνώς «μοχλεύεται» ένας βραχυπρόθεσμα ανοδικός κύκλος με αφορμή ίσως το πετρέλαιο, ενδεχομένως κάποια οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να μας τραβήξουν υψηλότερα;

Ούτως ή άλλως, βασικοί δείκτες και μετοχές είναι κατά γενική εκτίμηση υπερπουλημένοι.

Κοντά στα όριά του ο 20άρης, ελάχιστα υψηλότερα των 30,10 ευρώ η Εθνική, μόνο 1,7% κράτησε τελικά η ΔΕΗ (στα 20,84 ευρώ), έπειτα από ένα δραματικό αρνητικό σερί.

Κατά την εκτίμησή μας, ένα μεγάλο μέρος του στοιχήματος της ανοδικής αντίδρασης παίζεται σήμερα.

Σύμφωνοι, με αφορμή την «τριπλή λήξη». Tο σπουδαιότερο, όμως, για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Θα φανεί, δηλαδή, εάν πρέπει να ποντάρουμε σε μία αντίδραση προς τις 3.680 - 3.700 μονάδες ή στο ενδεχόμενο ανοδικής εκτόνωσης προς το τετραχίλιαρο.

Πάντως σήμερα εκ των πραγμάτων προέχει η αναστροφή της τάσης για τη μετοχή της Εθνικής, όπου είναι εμφανές πως τις τελευταίες ημέρες δίνεται μάχη για να κρατηθούν τα 30 ευρώ (με συναλλαγές περισσότερες των 350 εκατ. ευρώ), η υπέρβαση των 16,66 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, των 19,60 για την Alpha Bank, ενώ «κλειδιά» θεωρούνται ΔΕΗ (κορυφή τα 21,36 ευρώ), ΟΤΕ (16,78 ευρώ).

Σε αυτήν την περίπτωση, μετοχές εταιριών από κάθε κατηγορία αποτίμησης ξεκινώντας από την Coca Cola Hellenic, την Αγροτική Ασφαλιστική, Motor Oil, Σιδενόρ, αλλά και Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΑΘ, Cyclon, Σφακιανάκης, Inform Λύκος, Αττικής, Ντρουκφάρμπεν και ακόμη ορισμένες, θα πρέπει να δοθεί πειστική ανοδική αντίδραση και συνέχεια της «μόχλευσης» που σημειώθηκε χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v