Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων και αισιοδοξία

Αντίδραση ανακούφισης στο ΧΑ ήταν η ανάσυρση από τα χαμηλά των 3.100 μέχρι τα χθεσινά υψηλά. Πιθανή αφορμή για κατοχύρωση θέσεων το "ξύλο" στα τρίμηνα εταιριών των ΗΠΑ που πίεσαν την Ασία και αγχώνουν τις ευρωαγορές.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίστηκε χθες βράδυ η αντίδραση βασικών δεικτών στη Wall εν μέσω μικτών οικονομικών αποτελεσμάτων και αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τη συνέχεια.

Λίγο πιο νωρίς στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε κατά 0,3% - 0,4% παραμένοντας πέριξ των 6.300 μονάδων, αν και χαμηλότερα του ως άνω επιπέδου.

Οριακά πάνω από τα 130 δολάρια το πετρέλαιο, με τους αναλυτές να περιμένουν μεταβλητότητα σήμερα στις τιμές των Συμβολαίων του "μαύρου χρυσού", καθώς κλείνουν θέσεις στα παράγωγα του προϊόντος.

Στο Χ.Α. μετά την αντίδραση από τα χαμηλά των 3.100 μονάδων ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει να ισορροπεί και μια σειρά τραπεζικών μετοχών να επανέρχεται σε επίπεδα που καλύπτουν κωδικούς οι οποίοι κινούνται με περιθώριο δανεισμού.

Είναι ενθαρρυντικό ότι καλύφτηκαν, σε αυτήν τη συγκυρία, προβληματικοί κωδικοί margin και πως ένα μέρος του Συστήματος ατενίζει σχετικά πιο αισιόδοξα τη συνέχεια.

Κατά την εκτίμησή μας, η πορεία του Χ.Α. και ειδικότερα του FTSE-20 θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της αμερικανικής αγοράς. 

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία του S&P 500 (αλλά και του 100), χρησιμοποιώντας ως γνώμονα για ακόμη μία φορά φέτος την εκτίμηση του κ. Carl Foutia.

Ο αιρετικός Αμερικανός αναλυτής, έχοντας πιάσει και την τελευταία βύθιση του δείκτη στις 1.200 μονάδες, κυρίως όμως την αντίδρασή του στη συνέχεια, εκτιμά πως αυτός ο βραχυπρόθεσμος κύκλος ολοκληρώνεται στις 1.270 μονάδες.

Δεδομένου ότι χθες ο S&P 500 "σκόνταψε" δύο φορές στην περιοχή των 1.265 μονάδων για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.260,32, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τον εν λόγω αναλυτή.

Προβλέπει πως μετά την περιοχή των 1.270 μονάδων, ο S&P 500 έχει περιθώριο μίας νέας, αλλά μικρότερης αυτή τη φορά υποχώρησης για 20 - 30 μονάδες χαμηλότερα, προτού οδηγηθεί εκ νέου σε υπεραντίδραση, αυτή τη φορά σε βάθος τριμήνου στις 1.500 μονάδες.

Κρατάμε στα υπόψη την εκτίμηση του Foutia, καθότι "ταιριάζει γάντι" με την αμερικανική αγορά από την αρχή του χρόνου έως και χθες το βράδυ.

Για το Χ.Α. έχουμε να παρατηρήσουμε πως οι ανάσες που δόθηκαν από τα μέσα της Τετάρτης έως και χθες ήταν σημαντικές όχι μόνο για τράπεζες αλλά και για μετοχές εταιριών όπως Τιτάν, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola Hellenic, Intralot.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε πως συνεχίζει να απογοητεύει η συμπεριφορά του ΟΤΕ, με την τρέχουσα τιμή να υπολείπεται μόλις 4,8% από τα χαμηλά, ενώ σε ακόμη πιο μικρή απόκλιση από τα 7,98 ευρώ βρίσκεται η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ και όσον αφορά στη σχέση τρέχουσας τιμής προς λογιστική αξία έχουμε να αναφέρουμε σχετική εκτίμηση (στις 2/7) του "Εκηβόλου", που εξηγεί εν μέρει τη χρηματιστηριακή στασιμότητα της μετοχής.

Στο καθαρά επιχειρηματικό κομμάτι, χρήζουν δεύτερης και τρίτης αναφοράς και προσοχής η εξέλιξη στον χώρο της ακτοπλοΐας αλλά και τα ευχάριστα νέα που έρχονται από ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Ειδικότερα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου αναφέρεται πως στις 23 τρέχοντος αναμένεται να αναδειχτεί ο πλειοδότης που θα αναλάβει τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v