Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "καναβάτσο" η Σοφοκλέους

Ασταμάτητοι δείχνουν οι πωλητές, αφού η απόφαση για μείωση και μηδενισμό θέσεων στο Χ.Α. δείχνει ειλημμένη. Η Σοφοκλέους μπορεί να ελπίζει μόνο σε εντυπωσιακή αντιστροφή του κλίματος. Νέες "βουτιές" για Τιτάν, Alpha, ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι πωλητές είναι ακούραστοι και αποφασισμένοι, η απόφαση «πουλήστε Ελλάδα» είναι ειλημμένη, πολλοί ρευστοποιούν ή υποχρεώνονται να ρευστοποιήσουν, όμως και σε αυτές τις αποτιμήσεις είναι ελάχιστοι αυτοί που δείχνουν πρόθυμοι να αγοράσουν.

Έτσι, την ώρα που συνεχίζεται η μαζική αποχώρηση ξένων χαρτοφυλακίων ανεξαρτήτως τιμών, θεμελιωδών και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος κτήσης, δυστυχώς η ρηχότητα της Σοφοκλέους δυσκολεύει το έργο των εν δυνάμει πωλητών και από ότι φαίνεται θα επιτείνει την ταλαιπωρία μέχρι να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να μηδενιστούν κάποιες θέσεις.

Αυτό το τελευταίο φάνηκε όταν ανακοινώθηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ (συγκεκριμένα καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης τιμών καταναλωτή, υψηλότερες των εκτιμήσεων οι μειώσεις στα νέα επιδόματα ανεργίας που όμως παραμένουν υψηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 400.000, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974 παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή) η Σοφοκλέους έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι τις 2.290,16 μονάδες (15:55), όμως όχι μόνο δεν την κράτησε αλλά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (16:36).

Με τους θεσμικούς να ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων, το retail να απέχει επιδεικτικά και όλοι να πιστεύουν ότι η επόμενη συνεδρίαση θα φέρει τιμές χαμηλότερες της προηγούμενης, η Σοφοκλέους στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι σε εντυπωσιακή αντιστροφή του διεθνούς κλίματος.

Σίγουρα, κάποια στιγμή οι αποτιμήσεις θα δημιουργήσουν αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επόμενη ανοδική κίνηση θα πρέπει να βρει άλλους «πυλώνες» να στηριχθεί, καθώς private equities, hedge funds και ξένες επενδυτικές τράπεζες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μάλλον απομακρύνονται από την Σοφοκλέους.

Οι επενδυτές όσο θα συνεχίσουν να ζουν σε ψυχολογική πίεση και σε κατάσταση πανικού θα εκποιούν οτιδήποτε έχει ρίσκο, και αυτό το τελευταίο φαίνεται και σήμερα στις αγορές εμπορευμάτων. Είναι πλέον πασιφανές ότι ρευστοποιούνται θέσεις και πιέζονται τα πάντα διεθνώς.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup οι καθαρές long θέσεις στα εμπορεύματα μειώθηκαν κατά περίπου 50 δισ. δολάρια στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και η απομόχλευση θέσεων συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς καθώς η πιστωτική κρίση απομακρύνει τους traders από κάθε πρόσβαση σε πίστωση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα στις διεθνείς αγορές υπήρξε και σημαντική φημολογία για πιθανή νέα έκτακτη μείωση των επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, για μία ακόμα συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος και περισσότερο οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι υπέστησαν μία μίνι πανωλεθρία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -7,24% του τραπεζικού δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τραπεζικό ταμπλώ διασώθηκε με θετικό πρόσημο μόνον η MIG, ενώ από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους έστω και προς το τέλος με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-12,94%), ενώ ακολούθησαν Alpha Bank (-9.47%) και Εθνική Τράπεζα (-9,17%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για την Πειραιώς και του 6% για Βιοχάλκο, Intralot και Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Κύπρου. Με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΤΕ, Αγροτική, MPB και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης για μία ακόμα συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2.230,38 μονάδες και έκλεισε στις 2.255,25 μονάδες, με απώλειες 5,3%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 278 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,4 αφορούσαν πακέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά 58 μηνών και συγκεκριμένα σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2003.

Ούτε λόγος όσον αφορά στην τελική εικόνα, με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 216 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες από 9% έως 17,65%.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, αν αύριο κιόλας δεν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1.265 μονάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση που θα στείλει τον εν λόγω δείκτη σαφώς χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v