Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδουν τράπεζες και Mid 40 στο ΧΑ

Κράτησε το…ανάχωμα των 1.880 και η αντίδραση έφερε αγορά και μετοχές υψηλότερα. Παλεύει τα 14 ευρώ η Εθνική, κερδίζει χαμένο έδαφος η ΜΟΗ, υπεραποδίδουν Βωβός, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και θυγατρικές της. Κινητικότητα στα μεσαίο-μικρά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντεξαν στη πρώτη δοκιμασία οι 1.880 μονάδες με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά σιγά-σιγά δυνάμεις και μετά από 20΄συνεδρίασης να περνά και πάλι τις 1.900 μονάδες. Γεγονός από μόνο του θετικό για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, καθώς η αγορά ΄΄κράτησε΄΄ αυτά τα επίπεδα και στο διήμερο 21-22/4 (με χαμηλό τις 1.873 μονάδες).

Πρακτικά αυτό δίνει ευχέρεια κινήσεων-αναφερόμαστε κυρίως στους βραχυπρόθεσμους παίκτες- για κινήσεις τακτικής τόσο σε επιλεγμένους τίτλους του FΤ 20 όσο (κυρίως) σε μετοχές από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Χρήσιμη ένδειξη θεωρείται επίσης η διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 1.880 (1.873) - 1.915 (1.928) μονάδων μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρη η τάση για τις ξένες αγορές, κυρίως την αμερικανική.

Οι συναλλαγές των 15 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθούν αρκετές πλην όμως σε μία ΄΄κούφια΄΄ περίοδο μπορούν να ωθήσουν υψηλότερα βασικούς δείκτες-μετοχές. Ετσι η Εθνική δοκιμάζει και πάλι τα 14 ευρώ με συναλλαγές 2,9 εκατ. ευρώ. Με την Εθνική ο FΤ 20 ωθείται προς τις 965-970 μονάδες έχοντας-όπως φαίνεται διαγραμματικά- ένα μικρό περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης μέχρι τις 980-990 μονάδες.

Κάτι που κατά την εκτίμηση των αναλυτών θα σηματοδοτούσε και την αναστροφή της τάσης. Αυτό όμως θα το δούμε στη συνέχεια της συνεδρίασης και αύριο.

Προσώρας συνεχίζεται η προσπάθεια για την διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης για τον Βωβό με τη μετοχή να αντιδρά και σήμερα με 12,8% στα 5,80 ευρώ με συναλλαγές που υπολείπονται ελάχιστα της Εθνικής. Ακολουθεί με αυξημένο τζίρο η Motor Oil, που μετά τη χθεσινή δοκιμασία αρχίζει να βρίσκει σημεία ισορροπίας.

Η ακραία μεταβολή εκτιμάται πως προκλήθηκε από την ενεργοποίηση προγράμματος πώλησης-αποχώρησης ξένου διαχειριστή με την προσφορά να απορροφάται κυρίως από ξένους. Ο όμιλος όπως είχαμε αναφέρει και χθες παρουσιάζονταν σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι με τη μετοχή να αντιδρά κατά 4,4% στα 7,5 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και στην Alpha Bank την δεύτερη-κατά την εκτίμηση μας σηματωρό του κλάδου- για την οποία τα 7,2 ευρώ θεωρούνται ισχυρότατη περιοχή αντίστασης και τα 6,4 ευρώ ανθεκτική βάση για τους βραχυπρόθεσμους.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, κυρίως λόγω Βωβού, ο Mid 40 υπεραποδίδει έναντι των FΤ 20 και SC80. Βέβαια από την ίδια ομάδα του 40άρη πόντους παίρνει η μετοχή της Jumbo με 3,4% στα 6,38 ευρώ, ενώ συνεχίζουν Sprider στα 1,17 ευρώ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και θυγατρικές της δυνάμεις με τη ΣΙΔΕΝΟΡ στα 4,05 ευρώ(9,5%), Σαράντης στα 3,1 ευρώ, Alapis στα 0,61 ευρώ.

Πριν από λίγο ο ΓΔ κυμαίνονταν μέχρι 0,8% υψηλότερα κρατώντας τις 1.900 μονάδες. Αιχμή η Εθνική και Alpha Bank ενώ καλοδεχούμενη θεωρείται η συντήρηση της κίνησης σε μετοχές από το μεσαίο-μικρό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v