Βάσιμες προσδοκίες αντίδρασης στο ΧΑ

Με στήριξη στις 2.200 μονάδες θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας αντίδρασης. Κλειδί η Εθνική και τα… 18 ευρώ της, η διόρθωση των υπόλοιπων τραπεζών. Ζητούνται αντοχές και στα μεσαιό-μικρά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κρατήθηκαν χθες τα…προσχήματα και οι προσδοκίες για μία ανοδική αντίδραση αναπτερώθηκαν.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε (σε κλείσιμο) τις 2.200 μονάδες και η Εθνική "έσωσε΄" τα 18 ευρώ αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις για όσους έχουν λάβει θέσεις "αγορών" τις τελευταίες συνεδριάσεις. Συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των AlphaBank και ΟΠΑΠ (που θεωρείται πως ξεπέρασαν την εκτίμηση των αναλυτών) αλλά και την χθεσινοβραδυνή αντίδραση στην Wall θεωρούν πολύ πιθανό το θετικό ενδεχόμενο. Δηλαδή της προσπάθειας επαναφοράς προς τις 2.300 μον. για τον ΓΔ και των 1.190-1.200 για τον FTSE20.

Θα υπενθυμίσουμε όμως βασικές-κατά την εκτίμηση μας-προυποθέσεις για την αποσαφήνιση της τάσης. Διαμόρφωση του 20άρη υψηλότερα των 1.220-1.230 μονάδων, που θα μπορούσε να έλθει μετά από μία συνολικότερη κίνηση των αγορών με σηματωρό την αντίδραση του DJIA πάνω από τις 8.550 μονάδες. Όπως επίσης από τη χθεσινή αναφορά (*) μας πως "εάν στη Wall δεν ακυρωθεί η προσπάθεια μίας τελευταίας (ίσως)ανοδικής κίνησης τότε στο ΧΑ είτε με ενδιάμεση διόρθωση είτε με συντήρηση στον Ftse20 και κινητικότητα στα υπόλοιπα της αγοράς θα είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη ενός γύρου υψηλότερα των 2.330-2.350 μονάδων".΄

Η στόχευση-και αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη (που εξαντλείται στις 29/5 βία 3-5/6) δεν αλλάζει καθώς οι τεχνικές ενδείξεις αλλά και οι κινήσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων παραμένουν αμφίσημες. Για τον Γενικό Δείκτη το χθεσινό χαμηλό στις 2.201 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται ένα ισχυρό σημείο αναφοράς, μένει να επιβεβαιωθεί και ως ζώνη στήριξης (με κάτω όριο τις 2.180 μον.)

Απαραίτητη προυπόθεση να κρατηθεί και σήμερα πάνω από τα 18 ευρώ η Εθνική και ει δυνατόν να επιχειρηθεί αντίδραση για τη μετοχή προς τα 18,6 ευρώ (έστω και ενδοσυνεδριακά).

Ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά της AlphaBank μετά την ανακοίνωση του τριμήνου (ανάλογα και για τον ΟΠΑΠ) αλλά και των Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular που πιέστηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ενδεχομένως το χθεσινό γύρισμα της Κύπρου (από τα 3,79 στα 4,33 ευρώ) στο υψηλό των 4,33 ευρώ με συναλλαγές 8 εκατ. μετοχών αξίας 32 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση ζητούμενη είναι το ενδεχόμενο αντίδρασης μετοχών όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργείων Κορίνθου, Νηρέας, Lavipharm, Κλουκίνας-Λάππας κ.α. που "εξαερώθηκαν"΄ υπέρ του δέοντος χθες.

Στην περίπτωση, που σήμερα αύριο δοθούν σαφέστερες ενδείξεις από την Wall, όσον αφορά στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 8.550 μονάδων για τον DJIA και υπάρξει ανάλογη αντίδραση στις ευρωπαικές αγορές τότε το παιχνίδι μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

(*) Από το προσυνεδριακό σχόλιο "Στο προσκήνιο περιφέρεια και αποτελέσματα"΄ .

ΣΗΜ. Η χθεσινή…άγαρμπη διόρθωση μετοχών του FTSE20 και στη συνέχεια του ΧΑ με αφορμή και το άδειασμα των χρηματιστηρίων της ΝΑ Ευρώπης, την υποχώρηση της Μόσχας (μετά τις εξελίξεις στην οικονομία της Ουκρανίας) επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της αγοράς μας. Από κοινού με Ν.Α Ευρώπη και άντε Αυστρία (όπως χθες) αντιμετωπίζεται το ΧΑ όταν ενεργοποιούνται προγράμματα εντολών (είτε αγορών είτε πωλήσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v