Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά το ΧΑ με αιχμή Εθνική και τράπεζες

Αντιδρά η Σοφοκλέους με αιχμή τις τράπεζες και κυρίως την Εθνική που καταγράφει κέρδη άνω του 2%. Ανοδος για MPB, TT, Eurobank, MIG. Ταλαιπωρείται η μετοχή της Alpha, μικρές πιέσεις στον ΟΤΕ. Υψηλή μεταβλητότητα.

Ταλαιπωρημένη η αγορά, με την αρχική αντίδραση προς τις 2.180 μονάδες να μην διαρκεί περισσότερο από 15-20΄, καθώς οι πωλητές κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank πήραν το…πάνω χέρι πιέζοντας χαμηλότερα τον Ftse 20 και κύριες μετοχές-σηματωρούς του ΧΑ.

Ο ΓΔ έφτασε μέχρι τις 2.180, ο Ftse 20 έως τις 1.110 μονάδες και η Εθνική ΄΄πάτησε΄΄τα 18 ευρώ.

Όμως από ότι φάνηκε στην αρχή στης συνεδρίασης υπήρχε υπόλοιπο προς πώληση στη μετοχή της Alpha Bank, στη μετοχή της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί (πριν από λίγο) συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατομμυρίου τεμαχίων.

Η τραπεζική μετοχή κυμαίνεται μεταξύ 7,67-8,02 ευρώ και φαίνεται πως θα χρειαστεί προσπάθεια για τη συνέχεια. Τουλάχιστον η Εθνική διαμορφώνεται στα 17,8, η Eurobank στα 7,43, η Marfin Popular στα 2,11 και η Κύπρου στα 3,85 ευρώ.

Ο Ftse20 κρατά τις 1.100 (όσο παραμένει πάνω από τις 1.080 μονάδες αφήνει ελπίδες για συντήρηση του κλίματος) καθώς οι μετοχές του ΟΠΑΠ στα 20,1, της ΔΕΗ στα 13,57 απορροφούν μεγάλο μέρος της πίεσης που δέχεται η Alpha Bank.

Εάν στη συνέχεια απορροφηθεί η προσφορά-πίεση στην τραπεζική μετοχή θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε μία σταδιακή επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 2.180-2.200 μονάδες.

Με αυτή την προυπόθεση (πως θα αμβλυνθούν οι πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σταδιακά ένας ικανός αριθμός εν δυνάμει αγοραστών, κυρίως όσων ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης- τεχνικής μορφής και υψηλού ρίσκου, βέβαια- που θα διαμόρφωναν κλίμα καλύτερο από αυτό των προηγούμενων 2-3 συνεδριάσεων.

Μένει βέβαια να δοθούν και οι ανάλογες βοήθειες από τις ξένες αγορές κυρίως την Wall.

Πορευόμεθα λοιπόν ποντάροντας- υπό προυποθέσεις- στο σενάριο της αντίδρασης μπας και βρεθούν καλύτερες τιμές να κατοχυρωθούν θέσεις και απεγκλωβιστούν αρκετοί κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές σχετικά ικανοποιητική με περίπου 60-65 μετοχές σε φορά αντίδρασης αλλά με λιγοστές συναλλαγές οι περισσότερες. Η επαναφορά της Alapis στα 0,94 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες του 1,6 εκατ. τεμαχίων δίνει σε κάποιο βαθμό τόνο στα μικρομεσαία αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Σχετικά αυξημένες συναλλαγές αρχίζουν να πραγματοποιούνται σε μετοχές όπως τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,08, Χατζηιωάννου στα 0,56, Κλουκίνας Λάππας στα 2,43, AspisBank στα 1,22 και ακόμη ορισμένες.

Η  τάση θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν στη συνέχεια βοηθούσαν λίγο η Alpha Bank και εν μέρει ο ΟΤΕ που ΄΄ταλαιπωρείται΄΄ στα 11,6 ευρώ με 1,4% χαμηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί εάν μπορεί να κρατήσει το αρχικό χαμηλό των 2.144 (που καλύπτει και το…κενό με το χθεσινό κλείσιμο στις 2.162 μονάδες) προυπόθεση που θα μπορούσε να συντηρήσει σταδιακά μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v