Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσυμπίεση με την ΕΤΕ στο επίκεντρο

Iσχυρότατες απώλειες στο ΧΑ με την ΕTE να υποχωρεί έως 11% μετά την απόφαση για ΑΜΚ και να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες τράπεζες. Απώλειες για EFG (7%), Αlpha (5,73%). Στο 1/ 9 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τη μετοχή της Εθνικής μέχρι και 9,3% χαμηλότερα η βραχυπρόθεσμη τάση…κρεμάει επικίνδυνα.

Μέχρι 2,9% χαμηλότερα στις 2.320 ο Γενικός Δείκτης και προς τις 1.180 μονάδες ο FTSE 20 κάτω από την πίεση υπερβάλλουσας προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής.

Με 750 χιλιάδες τεμάχια (πριν από λίγο) και αξία πάνω από τα 13,5 εκατ. ευρώ φαίνεται πως κατ΄αρχήν βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποχωρούν από τη μετοχή, προκειμένου να μην βρεθούν μέσα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο εκφράζονταν πριν από λίγο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τους όρους της αύξησης και την επιλογή της συγκυρίας.

Σύμφωνα με την Proton Bank, η απόφαση της ΕΤΕ για την ΑΜΚ θα ασκήσει βραχυπρόθεσμα πίεση στην μετοχή της τράπεζας, δεδομένου του μεγάλου discount έναντι των τρεχόντων επιπέδων διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Εκτίμηση μας είναι πως η διοίκηση της Εθνικής θα πρέπει να βγει μπροστά και να παίξει με "ανοιχτά χαρτιά" εξηγώντας ενδελεχώς (και πείθοντας) ειδικά τους βραχυμεσοπρόθεσμους για την επιλογή των όρων και των συνηθκών αυτής της ενέργειας.

Αναμφίβολα η αφόρητη πίεση, που προκαλεί η άτακτη αποχώρηση βραχυπρόθεσμων παικτών επιτείνει ανάλογες κινήσεις και σε άλλες τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του FTSE 20.

Εάν κάποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει πιο ψύχραιμα τη σημερινή διόρθωση θα δει πως βρέθηκε αφορμή για άμεση ύποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την πρώτη κύρια περιοχή στήριξης των 2.260 μονάδων.

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως προσβλέπαμε σε πλαγιοκαθοδική (και ελεγχόμενη) διόρθωση προς την ζώνη των 2.260 μονάδων με την έκταση, την ένταση της κίνησης να ξαφνιάζει τους παίκτες.

Σχεδόν αυτόματες, αντανακλαστικές οι πωλήσεις και στις υπόλοιπες του κλάδου με την Alpha Bank στα 8,78 ευρώ (-5,2%), την Πειραιώς στα 7,65 ευρώ (-4,7%), Eurobank στα 8,37 ευρώ (-3,8%).

Συνακόλουθη η υποχώρηση μετοχών όπως Μυτιληναίος (στα 6,18 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5,74 ευρώ), Intralot (4,71 ευρώ) κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Αρνητική και ση σχέση ανοδικών προς καθοδικές με την αναλογία στο περίπου 1 προς 9 με μόλις 10-12 μετοχές να κινούνται κόντρα στην διόρθωση. Αριθμός, που για αρχή τα λέει όλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v