Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξύρισμα αποτιμήσεων με “μαγιά” την Εθνική

Τάραξε τα νερά του ΧΑ η κίνηση της Εθνικής να προχωρήσει σε ΑΜΚ στα 11,30 ευρώ, ωθώντας τους περισσότερους αναλυτές να βάζουν τίτλους τέλους στις θερινές ανοδικές προσδοκίες. Τα σενάρια, οι στηρίξεις της μετοχής της ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τίτλοι τέλους στα θερινά ανοδικά σενάρια, σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών της Αγοράς, τουλάχιστον μέχρι την 3η Αυγούστου που θα εισέλθουν οι νέοι τίτλοι από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
 
Υπό την προϋπόθεση - βεβαίως - ότι εν τω μεταξύ δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και άλλα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα, κάτι που προς το παρόν φαίνεται αντίθετο με την περιρρέουσα φημολογία.

Η Σοφοκλέους τις τελευταίες ημέρες αναζητούσε μια είδηση προκειμένου να πάρει τάση και η ΑΜΚ της Εθνικής έδωσε την αφορμή σε όσους ήταν έτοιμοι να ρευστοποιήσουν, βλέποντας την διαφαινόμενη “κόπωση” στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Το κλίμα στην Αγορά δείχνει να αντιστρέφεται και το πιθανότερο είναι να συνεχισθεί η διόρθωση, υποστηρίζουν οι περισσότεροι παράγοντες της Σοφοκλέους, καθώς οι ισχυροί ξένοι παίκτες αλλά και οι εγχώριοι διαχειριστές θέλουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Επίσης αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήταν αναμενόμενο, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ να έρθει και στην Ελλάδα, καθώς οι Αμερικάνικες Τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να ανταποκριθούν στο TARP. Tο ίδιο θα ισχύσει και εδώ για να “απαλλαγούν” οι Τράπεζες από τους “επιστάτες” του Δημοσίου.

Σε αυτή την περίπτωση για εύλογο χρονικό διάστημα η Σοφοκλέους θα μπει σε πλάγια - πλαγιοκαθοδική κίνηση που μπορεί να αλλάξει μόνο αν συμβεί κάτι θεαματικό στο εξωτερικό.

Επίσης πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι υπήρχαν σημαντικές εντολές πώλησης έτσι κι αλλιώς για σήμερα, καθώς τα διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται γεωγραφικά είχαν προγραμματίσει να μειώσουν θέσεις στο Χ.Α. Απλώς, η ΑΜΚ της Εθνικής έδωσε την αφορμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πληροφορίες που έρχονται από ΑΧΕ που απευθύνονται περισσότερο σε κωδικούς λιανικής και οι οποίες χαρακτηρίζουν την απόφαση της Εθνικής παράγοντα “αστάθειας” και αρνητικής αυτονόμησης, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις σε συνάρτηση με την ευάλωτη ψυχολογία, την φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία και την φημολογία ότι την κίνηση αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες Τράπεζες, θα τύχουν αρνητικής υποδοχής από την Αγορά, στέλνοντας το ανοδικό σενάριο σε θερινές διακοπές (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σημαντική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, το 36% του συνολικού τζίρου στον τίτλο της Εθνικής, η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση (για τον τρέχον έτος) στον Τραπεζικό δείκτη με - 7,63% (η μεγαλύτερη στην συνεδρίαση της 19/1 με απώλειες 7,8%).

Επίσης, λίγα λεπτά πριν τις 17.00 σημειωνόταν αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων με τον κυριότερο στην Εθνική (3566000 τεμ.), στην Alpha Bank (841000 τεμ.) και στην Eurobank (457000 τεμ.). Επίσης με την μέθοδο Ra σημειωνόταν δανεισμός 350000 τεμ. Εθνικής και 110000 τεμ. Eurobank.

Έτσι κατά γενική ομολογία η απόφαση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αιφνιδίασε την Αγορά, καθώς εκτιμήθηκε ότι το ποσό ήταν μεγάλο. Παράλληλα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στο Χ.Α. τις επόμενες ημέρες θα διαδραματίσει το παγκόσμιο κλείσιμο παραγώγων την Παρασκευή, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Επίσης αυτό που προβληματίζει είναι το timing και βέβαια το πού θα βρουν τα Ταμεία τα χρήματα προκειμένου να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στην Τράπεζα.

Το μεγάλο discount στο οποίο πραγματοποιείται η αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δισ. ευρώ είναι ο λόγος για τον οποίο πιέστηκε η μετοχή, εξηγούν οι αναλυτές της Proton Bank και προσθέτουν πως η κίνηση της ΕΤΕ επηρεάζει και τις υπόλοιπες Τράπεζες με κυριότερες εκείνες που έχουν εκδώσει μεγάλης αξίας προνομιούχες μετοχές.

Την διαγραμματική εικόνα της Εθνικής προσεγγίζει η Fortius Finance και επισημαίνει πως αν συνεχιστούν οι πιέσεις στην μετοχή πολλά θα “παιχτούν” στην επόμενη στήριξη που οριοθετείται στα 17,20 ευρώ. Καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης του τίτλου προς την επόμενη στήριξη των 15,00 ευρώ.

Στον 20αρη που δεν υπήρξε ούτε ένα “πράσινο σημάδι” (ο ΟΠΑΠ έδειξε να το “παλεύει” μαζί με τον ΟΤΕ αλλά τελικά έκλεισαν με απώλειες), με αγοραστές έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ (άλλη μεγάλη απογοήτευση), Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Intralot, MPB, MIG και με πωλητές οι Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-10,69%), ΔΕΗ (-6,06%), Πειραιώς (-6,25%), Eurobank (-8,62%), Intralot (-6,6%) και MPB (-5,06%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Αγροτική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, MIG, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2270,32 μονάδες (11.09) και έκλεισε στις 2279,96 με απώλειες 4,62%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 322 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 200 πτωτικών ενώ 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 19,61%.


**** Τι λέει η αγορά για την κίνηση της Εθνικής

Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι ουσιαστικά η διοίκηση πρόλαβε τις διοικήσεις των άλλων Τραπεζών εκμεταλλευόμενη το θετικό διεθνές κλίμα. Αυτό δίνει στην Εθνική ένα μεγάλο προβάδισμα από πλευράς ρευστότητας. Η επιτυχία της αύξησης εκτός από την αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων ενίσχυσης θα δώσει τη δυνατότητα πληρωμής μερισμάτων για την τρέχουσα χρήση.

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει την συμπεριφορά του τίτλου το 2006 που η διόρθωση στην προηγούμενη αύξηση ήταν της τάξεως του 34% από την στιγμή της ανακοίνωσης. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο στην ακραία του μορφή αλλά μια υποχώρηση 25% από την περιοχή των 21 ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα", αναφέρει η Πήγασος. Λόγω των αναγκών σε κεφάλαια συμμετοχής στην αύξηση η ΑΧΕ εκτιμά ότι κάθε ανοδική προσπάθεια αποτελεί βραχυπρόθεσμη ευκαιρία πώλησης.

Ως "έκπληξη" έρχεται η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εκτιμά η Goldman Sachs (τονίζοντας το σημαντικό discount), δεδομένης της ήδη "άνετης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας". Σε σχόλιό του ο οίκος επισημαίνει ότι με την ΑΜΚ η Εθνική θα ενισχύσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας (Tier 1) στο 9,5% από το 7,5% που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2009, και πλέον θα διαθέτει μια από τις πιο ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού κλάδου.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι εάν υποτεθεί πως δεν θα υπάρξουν αποδόσεις από το νέο κεφάλαιο, τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή (εκτιμήσεις της GS) για την περίοδο 2009-2011 θα επηρεαστούν κατά 11%, ενώ σε περίπτωσης απόδοσης 4,5% από τα νέα κεφάλαια, το deal θα επηρεάσει 5% τις εκτιμήσεις της GS για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2009-2010. Θέτει δε υπό αναθεώρηση τις εκτιμήσεις, την τιμή στόχο και τη σύσταση της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπόλοιπων επαγγελματιών του χώρου, δεν απέχουν πολύ από τις προαναφερθείσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v