Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδικό… σταυροδρόμι το ΧΑ

Κρίσιμη εβδομάδα λόγω Εθνικής και υπεραπόδοσης των ξένων χρηματιστηρίων έναντι του ελληνικού. Σε επιφυλακή, οι μηχανισμοί άμυνας στην Εθνική. Ζητούμενη η διάχυση του ενδιαφέροντος-ρευστότητας στα μικρομεσαία.

Με όπλο την καλύτερη ψυχολογία και…χορηγό την Wall στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται η προσδοκία για περαιτέρω αντίδραση βασικών δεικτών-μετοχών. Με ή χωρίς ενδιάμεσο διορθωτικό διάλειμμα φαίνεται πως είναι το κυριότερο ερώτημα των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι ποντάρουν σε υψηλότερες τιμές για τις επόμενες δύο άντε τρεις εβδομάδες.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 2.331 και τον FTSE 20 στο όριο των 1.200 μονάδων πολλά θα εξαρτηθούν από την φάση υστέρησης της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων.

Εάν στα ξένα χρηματιστήρια, που υπεραπέδιδαν τις προηγούμενες 1-2 εβδομάδες έρθει μία ελεγχόμενη, επιθυμητή και φυσιολογική υποχώρηση το πιθανότερο είναι να επηρεαστεί και το ΧΑ.

Όμως λόγω της υστέρησης θα πρέπει η όποια υποχώρηση να μην ξεπερνά τις 2.250 σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και τις 1.157 μονάδες για τον 20άρη.

Αυτό στην περίπτωση που η Wall και οι κύριες ευρωπαικές αγορές κάνουν ένα ή δύο βήματα χαμηλότερα. Πρακτικά υπάρχει και το σενάριο της άμεσης- ή με το πολύ μίας ή δύο πτωτικών συνεδριάσεων- αντίδρασης του DJIA και του S&P500 από λίγο χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η υπέρβαση των 9.000 μονάδων ισχυροποίησε μία αρκετά παλιότερη εκτίμηση μας για κίνηση του δείκτη προς τις 10.800 και του S&P 500 προς τις 1.100 μονάδες.

Αρκετά νωρίς βέβαια αν και οι ενδείξεις για το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης μέχρι τις 10-15 Αυγούστου θα δοθούν αυτές τις ημέρες.

Στο ΧΑ μερίδα παικτών περιμένει αυτή την εβδομάδα και λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας α.μ.κ της Εθνικής Τράπεζας με την εισαγωγή στις 31/7 των νέων μετοχών του ομίλου, κυρίως την προεξόφληση ανάλογων κινήσεων από την πλευρά της Eurobank, Alpha Bank και βεβαίως τις κινήσεις των ξένων.

Οι εν λόγω παίκτες έχουν εδώ και 2-3 εβδομάδες και πάλι τον πρώτο λόγο, κυρίως μέσω της Εθνικής Τράπεζας, κάνουν εμφανή την παρουσία και την δράση τους (συχνά με συγκρουόμενες εκτιμήσεις, αναλύσεις ανάλογα με τα συμφέροντα τους) ωστόσο είναι κυρίως αυτοί, που κάνουν και πάλι παιχνίδι.

Από κοντά οι γνωστοί εγχώριοι ισχυρότατοι επενδυτικοί-επιχειρηματικοί πόλοι και κύκλοι, που ΄΄έβαλαν πλάτη΄΄ από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Οι θέσεις τους εμφανείς, οι προτιμήσεις τους το ίδιο, η ρευστότητα και η ισχύς τους αποτυπώνεται καθημερινά στο ταμπλώ σε εκείνες τις 12-15 μετοχές εταιρειών της απολύτου επιλογής τους.

Δεν είναι της παρούσης να επεκταθούμε για το συγκεκριμένο θέμα, το έχουμε άλλωστε πράξει πλειστάκις και φρονούμε αρκετά έγκυρα.

Το ζητούμενο, κατά την εκτίμηση μας, είναι η διάχυση ενός μικρού έστω μέρους αυτής της ρευστότητας-ενδιαφέροντος προς μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Η υπέρβαση των 444 μονάδων για τον FT SC80 μας έχει καταστήσει περισσότερο αισιόδοξους τελευταία, περισσότερο κινητικούς. Το ότι για παράδειγμα αντέδρασε τελευταία η μετοχή του Περσέα, προφανώς με αφορμή την επιστροφή της εισηγμένης στην κερδοφορία μετά από πολλά τέρμινα, είναι μία ένδειξη. Στα 0,35 ευρώ η μετοχή με αντίδραση 16,7% στις 24/7.

Αντιδρούν όμως και Τεχνική Ολυμπιακή - Μοχλός (με αιχμή τις δυνάμεις…μειοψηφίας, που ελέγχουν πλέον πάνω από το 5% του μ.κ ), σε Χαλκόρ και ΕΤΕΜ γίνονται και πάλι κομμάτια στα 1,6 και 0,92 ευρώ αντίστοιχα.

Το ότι η Alapis, σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη φορά ανακοίνωσε τα μεγέθη 6μηνου πολύ γρήγορα (πιο γρήγορα και από τις….ΕΕΧ) προφανώς έχει την σημασία του.

Το ότι αυτό έρχεται συνακόλουθα της αντίδρασης κατά 14% (σε εβδομαδιαία βάση) με τη μετοχή να περνά το 1 ευρώ επίσης πρέπει να έχει τη σημασία του.

Όπως επίσης οι κινήσεις σε ΑΤΤΙΚΑΤ αλλά και Singular Logic, Fintexport και αρκετές ακόμη αυτής της κατηγορίας, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο αφυπνίζονται τελευταία. Και αυτή η προσπάθεια αντίδρασης των μέχρι πρότινος…καταφρονεμένων είναι που αξίζει στο ΧΑ αυτή την περίοδο.

Η προοπτική, πως κάποιες μικρότερες εταιρείες, που αξίζουν όμως περισσότερο από την τρέχουσα αποτίμηση τους μπορεί να ευελπιστούν σε ορθολογικότερη αντιμετώπιση.

Πρακτικά ακολουθούμε τις τεχνικές ενδείξεις (και ο Μάνος Χατζηδάκης με την ομάδα του αναφέρονται σε αρκετά τεχνικά στοιχεία στο σχόλιο της 25/7) αλλά και άλλοι φίλοι όπως ο zelis677, ο Στέφανος από τους deiktes.com και επίμονοι γνώστες παίκτες ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 10-15 Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v