Τραπεζική αντίδραση και ...άρωμα εκλογών

Αντιδρούν, κυρίως τεχνικά, οι τράπεζες παίρνει πόντους το ΧΑ, που φαίνεται να ισορροπεί. Εμφανή τα (δικαιολογημένα ή όχι;) πονταρίσματα της προεκλογικής περιόδου με τα…πλαφόν να επιστρέφουν δίνοντας το δικό τους χρώμα.

"Πατά" καλύτερα το ΧΑ. Με τους αγοραστές να παίρνουν τον έλεγχο του παιχνιδιού από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες αντιδρούν με τον μέχρι τώρα τζίρο (19 εκατ. ευρώ) να κυμαίνεται σε μάλλον μέτρια επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης στις 2.460-2.465 ο FTSE 20 στις 1.300 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα ξανά πάνω από τα 22 ευρώ η διακύμανση άλλων δεικτών, μετοχών δείχνει αρκετά… στρωτή.

Ούτως ή άλλως, λόγω "κλειστής" σήμερα Wall οι παίκτες γνώριζαν εκ των προτέρων και τη σύνθεση των αγοραστών-πωλητών και την έκταση των εντολών που θα δοθούν. Ετσι μπορούν να έχουν μία ελεγχόμενη συνεδρίαση τόσο σε επίπεδο 20άρη και μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και για επιλεγμένες εισηγμένες του ευρύτερου….χώρου.

Οι τράπεζες στην πλειονότητα τους αντιδρούν ανοδικά, κίνηση που δικαιολογείται κυρίως από τεχνικής πλευράς, με την Alpha Bank στα 11,80 ευρώ. Κινητικότητα όμως από πλευράς συναλλα γών-πράξεων παρατηρείται στις τρεις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20 δηλαδή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κατά την εκτίμηση μας και οι τρεις συγκεντρώνουν περισσότερους ουσιαστικούς (και μη) λόγους για να μοχλευθούν στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ η μετοχή του οποίου αντιδρά 1,8% υψηλότερα στα 17,10 ευρώ με χρήσιμη την αποσαφήνιση της πρόθεσης του ΠαΣοΚ στο μείζον θέμα της "φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια".

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πως θέσεις ξεκάθαρες, σαφής και οικονομικά τεκμηριωμένες από όπου και εάν υποβάλλονται θα τυγχάνουν ανάλογης υποδοχής από το επενδυτικό κοινό. Λογικό αυτό και πάντα κατά την εκτίμηση μας η αγορά θα το βιώνει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Βλέπουμε επίσης, πως συγκεκριμένες μετοχές ( Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Πήγασος κ.α. ) για τον ένα ή τον άλλο λόγο θα παραμείνουν στο προσκήνιο αυτής της περιόδου. Το γιατί για παράδειγμα η μετοχή του ΔΟΛ ακολουθεί αυτή την ξέφρενη πορεία τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις το ξέρουν φανταζόμεθα οι βασικοί μέτοχοι και αυτοί που υποστηρίζουν την κίνηση αντίδρασης από τα 1,77 στα… 2 ευρώ.

Εμείς το μόνο εμφανές στοιχείο, που βρίσκουμε είναι αυτό που αφορά στην ενίσχυση της θέσης του Β.Ρέστη, ο οποίος σχεδόν καθημερινά αγοράζει από το ταμπλώ μετοχές του Συγκροτήματος.

Ανάλογα ερωτήματα και απαντήσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν και για άλλες εισηγμένες ωστόσο κατά γενική εκτίμηση ο ΔΟΛ θεωρείται και είναι ένα βασικό... γρανάζι του Συστήματος. Αντίδραση και για τις μετοχές εταιρειών συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη (να υποθέσουμε μετά την φιλική…πεντάρα, που έφαγε ο Θρύλος από τους σύντεκνους), τον Πήγασο, τον Λιβάνη ή άλλους από αυτή την κατηγορία.

Όμως βλέπουμε πως μετοχές εταιρειών με κυρίαρχο ρόλο-παρουσία στους κλάδους τους παρουσιάζουν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα ίσως γιατί σε ένα μέρος της αγοράς υπάρχει η εκτίμηση πως μία αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει από τις… 5 Οκτωβρίου διαρθρωτικές αλλαγές.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις μετοχών, που κινούνται "εξωεκλογικά" με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Δομικής Κρήτης, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις διευκολύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της αποτίμησης της εταιρείας.

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Δομικής Κρήτης διαμορφώνεται στα 20,3 εκατ. ευρώ λογική σε σχέση με τα καθαρά έσοδα που θα βάλει στο ταμείο της η εταιρεία. Σιδενόρ, Lavipharm, Γενική Τράπεζα, Ελβάλ κ.α εκμεταλλεύονται την συγκυρία και υπεραποδίδουν σε μία καλή για το ΧΑ συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v