ΧΑ: Τράπεζες και κρατικόχαρτα στο προσκήνιο

Κοντά στις 2.500 το ΧΑ, με τις τράπεζες να αντιδρούν και… αιρετικά μετεκλογικά σενάρια να εξετάζονται από παράγοντες της αγοράς και ξένους παίκτες. Στα 23 ευρώ η Εθνική και στις 1.323 μονάδες ο 20άρης.

Η χθεσινή… αυτοδύναμη επικράτηση των αγοραστών (όπως εύγλωττα σημειώνει στην αναφορά του ο Θανάσης Σταυρόπουλος) συντηρεί την διάθεση και τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Φορά βραχυπρόθεσμα ανοδική, που υποβοηθείται τόσο από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων όσο από τις προσεκτικές κινήσεις του Συστήματος, που εμφανώς επιδιώκει να προασπίσει τα κεκτημένα σχεδόν έξη μηνών.

Το ενδιαφέρον είναι, πως για ακόμη μία φορά η τεχνική προσέγγιση της αγοράς πέφτει σχεδόν… διάνα, με σχεδόν συνολική επιβεβαίωση της τεχνικότητας βασικών δεικτών και μετοχών.

Από τον Γενικό μέχρι τον Ftse 20 και Δείκτη Τραπεζών μέχρι την Εθνική και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις. Με τον ΓΔ στην περιοχή των 2.497 και τις 2.364 μονάδες στήριξη κοινής αποδοχής η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα και τον 20άρη στις 1.323 μονάδες οι επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να κρύβουν εκπλήξεις.

Ο λόγος οι πιθανές εξελίξεις, που κατά την εκτίμηση μας κυοφορούνται στο παρασκήνιο, εν όψει των μετεκλογικών ισορροπιών, που θα προκύψουν. Γινόμαστε συγκεκριμένοι και αναπαράγουμε ένα απίθανο (μετεκλογικό ) σενάριο που επαναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και αφορά στον ΟΤΕ.

Η Merrill Lynch εστιάζει σε ένα ενδεχόμενο θετικό για τον Οργανισμό που δεν αποκλείει και περιπτώσεις, όπως τη… δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών. Πρακτικά η μετοχή του Οργανισμού αντιδρά από τα χαμηλά των 10,33 μέχρι τα 11,44 ευρώ χθες με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές με ανοιχτό το ενδεχόμενο βασικός αγοραστής να είναι η Deutsche Telekom και πιθανός "τρίτος πάικτης" , ο οποίος θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς τους μέσους επενδυτές.

Αφήνουμε κατά μέρος αυτή την εικοτολογία, καθώς οι αγοραστές επανήλθαν στις τράπεζες, μετά την τεχνικής μορφής διόρθωση του κλάδου και της Εθνικής, με φορά επαναπροσέγγισης προς τα 23 ευρώ. Η μετοχή κλείνει στα 22,80 ευρώ, τα 23,94 ευρώ (κομβική τιμή κατά την εκτίμηση αναλυτών) απέχουν προσώρας αλλά…

Όμως κυρίαρχος… τζόκερ των ημερών είναι "οι εκλογές" και θα παραμείνουν μέχρι νεοτέρας.

Ηδη στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται η επανεργοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών και λοιπών κύκλων με εντυπωσιακά ομολογουμένως αποτελέσματα. Οι μετοχές, που υπεραποδίδουν αυτές τις συνεδριάσεις παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά την εκτίμηση μας θα συνεχίσουν να απασχολούν την αγορά.

Εάν μάλιστα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια παραμείνει ευνοικό δεν αποκλείεται οι 2.364 μονάδες να παραμείνουν σημείο αναφοράς και ισχυρή στήριξη για τη συνέχεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v