Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στην κορυφή των 1.438 μονάδων ο FT 20

Σε δοκιμασία θέτουν η διάθεση και η βραχυπρόθεσμη τάση την "κορυφή" των 1.438 μονάδων για τον FT20. Κλειδί πάντα οι τράπεζες και το ενδεχόμενο υπέρβασης των 25,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Αναμονή για το ευρωπαικό ΑΕΠ.

Η κορυφή των 1.438,78 μονάδων παραμένει ο άμεσος στόχος της αγοράς. Η επανακατάκτηση των υψηλών της 30 ης Σεπτεμβρίου ήταν εξ άρχής ο κυριότερος στόχος των βραχυπρόθεσμων παικτών κυρίως όσων τοποθετούνταν στην διάρκεια της 4ήμερης διόρθωσης.

Τα χαμηλά αυτής της περιόδου των 1.359 μονάδων αποτελούν εκ των πραγμάτων την στήριξη για τον Ftse20, που σημειωτέον χθες διαμορφώθηκε σε κλείσιμο πάνω από τις 1.405 μονάδες (απαιτούμενο που είχαμε θέσει στην χθεσινή αναφορά μας). Κίνηση, που σε συνδυασμό με τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές (ιστορικά υψηλό για τον χρυσό, νέα άνοδος στην Wall κ.α. ) μπορεί να έχει συνέχεια.

Αιχμή παραμένουν οι τράπεζες και λόγω θέσης η Εθνική, που με το χθεσινό κλείσιμο της στα 24,5 ευρώ ισχυροποιεί την φορά επαναπροσέγγισης των 25,05 ευρώ. Από το ενδεχόμενο υπέρβασης αυτών των αντιστάσεων θα φανεί κατά πόσον τράπεζες και Εθνική μπορούν να "τρέξουν την αγορά" υψηλότερα των 2.700 μονάδων, στόχευση αρκετών διορατικών φίλων εδώ και… μήνες.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει σήμερα-αύριο να φανεί εάν η αντίδραση που ξεκίνησε από τις 1.350-1.360 μονάδες για τον 20άρη μπορεί να είναι πειστική, να προσελκύσει δηλαδή νέους παίκτες και "φρέσκο χρήμα".

Συνάμα η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει συσχετισμένη με τις διεθνείς εξελίξεις με εύλογο το ενδιαφέρον των ευρωπαίων για την ανακοίνωση του ύψους του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (γύρω στις 12.00) αλλά και των αμερικανών για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών της Wall.

Δύο παράμετροι, που ξαναμπαίνουν στο…παιχνίδι του ΧΑ, που μετά από μία περίοδο 3-4 εβδομάδων που το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλήθηκε από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις αρχίζει να συγκλίνει με τα ξένα χρηματιστήρια. Κατά συνέπεια η "εξωτερική παράμετρος" λαμβάνεται περισσότερο στα υπόψιν, κάτι που εκτιμάται ότι θα καθορίζει και πάλι τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Πρακτικά περιμένουμε την επιβεβαίωση ή όχι της τεχνικότητας των βασικών δεικτών, του ενδεχόμενου προσέγγισης των 1.438 μονάδων για τον 20άρη πόσω μάλλον της προοπτικής υπέρβασης αυτής της αντίστασης-υψηλού.

Σημειώναμε χθες στο σχόλιο για "μετεκλογικό ράλι στη Σοφοκλέους" πως "για συνέχεια καλοδεχούμενη είναι η συντήρηση του 20άρη πάνω από τις 1.395 μονάδες (τουλάχιστον) της Εθνικής Τράπεζας κοντά στα 23,9 ευρώ, ενώ στην περίπτωση «κλεισίματος» πάνω από τις 1.402 μονάδες τότε η βραχυπρόθεσμη τάση θα χρήζει επανεξέτασης".

Σε αυτήν ακριβώς την…επανεξέταση (επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης) προσμένουμε θεωρώντας-ακόμη- κάθε ανοδική αντίδραση περισσότερο ως ευκαιρία κατοχύρωσης θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές και λιγότερο ως αφορμές για περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας.

Τουλάχιστον μέχρις ότου σημειωθεί (ή όχι) πειστική υπέρβαση σε τουλάχιστον "δύο κλεισίματα" του 20άρη πάνω από τις 2.440 μονάδες. Κίνηση, που πρακτικά θα παραπέμπει σε επιθετική πορεία των τραπεζών και ενδεικτικότερα για την Εθνική η προσέγγιση των πρώτων στόχων, που εδώ και καιρό μεθοδικά θέτουν αρκετοί ξένοι. Δηλαδή την… περίφημη πλέον "κατάκτηση" των 26,5-27 ευρώ.

Αλλά προσώρας μένουμε και…βλέπουμε. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v