Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ-ΤΤ οδηγούν με… σενάρια και…πονταρίσματα

Ακραίες αποδόσεις για ΑΤΕ-ΤΤ , δύο τραπεζικές μετοχές του FTSE 20, που περνά τις 1.500 μονάδες. Υπεραπόδοση για 3 στις 4 μετοχές του Small Cap 80, που συνεχίζει πειστικά πάνω από τις 500 μονάδες.

Με τις Αγροτική Τράπεζα (στο 16,08%), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στο 8,78%), την Γενική Τράπεζα (στο 16,%) σε ρόλο…παλιάς περιφέρειας δεν είναι να απορεί κάποιος, πως έστω και ετεροχρονισμένα τα «μικρομεσαία» διεκδικούν μερίδιο από την…πίττα των υπεραξιών.

Με τους βασικούς δείκτες σταθερά πάνω από τις 2.800 ο Γενικός, των 1.500 0 FTSE 20 και προς τις 3.800 μονάδες ο τραπεζικός όλα δείχνουν…ομαλά στο ταμπλώ του ΧΑ. Με ένα ξεκάθαρο παιχνίδι-ποντάρισμα προεξόφλησης εξελίξεων στα «κρατικά χαρτιά» από τους παίκτες και ζεστό σενάριο αυτό που εξυφαίνεται με επίκεντρο τις ΑΤΕ-ΤΤ.

Μέχρι τώρα η Αγροτική ακολουθεί μία φρενήρη πορεία- κυρίως τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις- άνευ πραγματικού ή άλλου λόγου (εκτός εάν οι νέοι κυβερνώντες βρήκαν…κρυμμένες ράβδους χρυσού στα υπόγεια του ομίλου) με απλή και μόνο την λογική της προεξόφλησης.

Εντάξει η τράπεζα είχε μείνει πίσω σε απόδοση, σε αποτίμηση και θα έπρεπε να συγκλίνει προς τη μέση απόδοση του κλάδου.

Ομως το σενάριο της δημιουργίας ενός ενιαίου τραπεζικού σχήματος, μίας «κακής τράπεζας» ή τι άλλο έχει στο μυαλό του το νέο οικονομικό επιτελείο προεξοφλείται με αρκετή…κερδοσκοπική λογική.

Εμείς αυτό, που μέχρι τώρα βλέπουμε είναι πως πέρα από τα κάθε λογής σενάρια (στα οποία το euro2day αρκετά νωρίς αναφέρθηκε) κερδισμένοι βγαίνουν όσοι ποντάρουν σε ενίσχυση της αποτίμησης της Αγροτικής (διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,073 ) και αυτό είναι που έχει τη σημασία του.

Οσο το δυνατόν καλύτερη αποτίμηση για Αγροτική και δευτερευόντως για ΤΤ. Το γιατί-κατά πάσα βεβαιότητα- θα το βρούμε μπροστά μας.

Πάμε, όμως παρακάτω καθώς η Εθνική Τράπεζα έφθασε ελάχιστα χαμηλότερα και των 26 ευρώ (στα 25,93 ευρώ) ισορροπεί προσώρας στα 25,8-25,9 ευρώ προς μεγάλη ικανοποίηση όλων εκείνων των ξένων, που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ισχύει για την Alpha Bank στα 13,20 ευρώ, που με αποτίμηση κοντά στα 5,5 δις. ευρώ μπορεί να προγραμματίζει μία μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η μόνη.

Υπεραποδοση όμως σημειώνεται για σταθερές επιλογές των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων με πρώτους και καλύτερους Μυτιληναίο-Ελλάκτωρ (πολύ κοντά στα 6,7 ευρώ αμφότεροι) καθώς η τρίτη των «υποδομών» ΓΕΚ Τέρνα έχει ξεφύγει στα 7,2 ευρώ. Από κοντά Motor Oil στα 12,21 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 8,6 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 9,72 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 6,5 ευρώ, οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ακόμη αρκετές δυνάμεις του Συστήματος.

Όμως η διαφορά, που κατά την εκτίμηση μας, μπορεί να δώσει χρώμα και τάση στα μικρομεσαία είναι η προσπάθεια αναζωπύρωσης του κλίματος σε μετοχές του 80άρη και χαμηλότερα. Πλέον ο δείκτης, έχοντας περάσει από την αρχή πειστικά τις 500 μονάδες, υπεραποδίδει (3,6%) στις 517 μονάδες με 3 στις 4 (μετοχές του δείκτη) να αντιδρά ανοδικά.

Σε σχετική «σελίδα» του euro2day μπορούμε να έχουμε εκτενέστερη και αναλυτικότερη εικόνα της απόδοσης και του τζίρου που πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες μετοχές του Small Cap 80.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v