Τραπεζικό ξέσπασμα 8% στη Σοφοκλέους

Μέχρι 5,6% υψηλότερα «ξεσπά» το ΧΑ. Με τις τράπεζες στο 8%, την Αγροτική «κλειδωμένη» και το ΤΤ να ακολουθεί το…ταμπλώ, η αντίδραση φέρνει τον ΓΔ στο εύρος αντίστασης των 2.350-2.370 μονάδων. Στο +10% MPB, Eurobank.

Μέσα στο «κουτί» μεταβολής του χαρακτήρα της τάσης και ενδεχόμενης αναθεώρησης της βραχυπρόθεσμης τακτικής μας ο Γενικός Δείκτης «πιάνει» τις 2.375 μονάδες.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, καθότι δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ που ωστόσο δεν…εμποδίζουν την υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη, του FTSE 20 στις 1.243 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και θετική έκπληξη- για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- την Αγροτική Τράπεζα.

Ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατεί σε ένα ικανό μέρος του…ταμπλώ είναι η συνολικότερα ανοδική τάση για 180-190 μετοχές, έναντι 28 που υποχωρούν. Η μετοχή της Αγροτικής συνεχίζει ανοδικά με 12,3% στα 1,82 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο…έτερος πυλώνας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 9,2% στα 4,42 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές και βέβαια με την αμέριστη συνδρομή των Εθνικής και λοιπών τραπεζικών δυνάμεων.

Τόσο η Εθνική στα 20,9-21 ευρώ όσο ο Δείκτης Τραπεζών (6,9%) και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές ευνοούνται από το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές (μετά την άμβλυνση των ανησυχιών λόγω Ντουμπάι) κυρίως όμως από την υποαπόδοση του εγχώριου κλάδου, λόγω της «βουτιάς» του Νοεμβρίου.

Πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη ο DAX αντιδρούσε κατά 2% υψηλότερα στις 5.785 μονάδες, ενώ σε ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης παρέπεμπαν τα Συμβόλαια για Dow Jones (0,8% στις 10.415 μονάδες) και S&P 500 (στις 1.104 μονάδες).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θεωρείται επιβεβλημένη η…αγελαία (που θα έλεγε και ο φίλτατος Θανάσης Σαταυρόπουλος) συμπεριφορά της αγοράς. Περισσότερες από 30 μετοχές έχουν απόδοση 5% και πάνω, ενώ μετά από καιρό και έντονη απαξίωση… εμφανίζονται αρκετά 10άρια (και άνω) στο ταμπλώ, κυρίως από τα μεσαία και μικρά της αγοράς.

Από τη στιγμή που η Εθνική αντιδρά κατά 7% στα 21 ευρώ και η Alpha Bank ενισχύεται 8% ενώ δεν υπολείπονται Eurobank, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και πολλές ακόμη σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η συνεδρίαση εξελίσσεται καλύτερα απ΄ότι περιμέναμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v