ΟΠΑΠ, Alpha, Eurobank τα “σωσίβια”

Στην επιστροφή των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών σε θετικό πρόσημο, το Χ.Α. απάντησε με επιφυλακτικότητα και συνεχείς αλλαγές προσήμου. Σημαντικότερα κέρδη για Alpha (5,77%), Eurobank (3,14%), ΟΠΑΠ (2,49%).

Στην επιστροφή των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε θετικό πρόσημο, το Χ.Α. απάντησε με επίδειξη επιφυλακτικότητας και συνεχείς αλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη.

Τα κίνητρα για να κινηθούν ψηλότερα οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρκετά και να αξιολογηθούν ως σημαντικά.

Σε αυτά αναφέρονται η εντυπωσιακή πορεία που ακολούθησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες. Ο δείκτης έφτασε στο επίπεδο των 53 μονάδων από 44,5 τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων ότι δεν θα ξεπεράσει τις 45,1 μονάδες.

Διπλάσια κέρδη για το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι ανακοίνωσε η Goldman Sachs, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, ενώ ανοδική ώθηση έδωσαν και οι ανακοινώσεις της Daimler, καθώς η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε το outlook για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε εταιρικά μεγέθη τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εντός των τειχών σαν σημαντικότερη είδηση θεωρήθηκε το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ που άντλησε το Ελληνικό δημόσιο από την πώληση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων με απόδοση 3,65%.

Η απόδοση που διαμορφώθηκε στο 3,65% από πολλούς αναλυτές θεωρήθηκε χαμηλή ή έστω προσιτή, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με το 1,67% της προηγούμενης δημοπρασίας αντίστοιχων τίτλων τον Ιανουάριο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στην αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να αναλάβει την θέση του οδηγού και να ηγηθεί ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι μόνο πρωτοβουλίες ωρών μπορούν και παίρνουν και έτσι η επικίνδυνη παραμονή χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων συνεχίστηκε με χαρακτηριστική ευκολία.

Έτσι οι όποιες αγοραστικές κινήσεις είναι κατά κύριο λόγο μεμονωμένες και μικρής διάρκειας.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση ανέλαβαν να τραβήξουν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και το αρνητικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ενώ σημαντικές βοήθειες σημειώθηκαν και από τις δημοπρασίες με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (!).

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα προβληματισμό και αρνητικούς συνειρμούς δημιουργεί η τεχνική εικόνα της Εθνικής που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ και αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 12,37 ευρώ.

Εκτός 20αρη, η εικόνα παραπέμπει σε λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων με τις αποτιμήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να παραμένουν σταθερές (για όσους τίτλους έχουν την “τύχη” να περνούν την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές), ή να “αποψιλώνονται” με συναλλαγές που προκαλούν την κοινή λογική.

Αλίμονο μάλιστα, αν τίτλοι μικρής κεφαλαιοποίησης βρεθούν σε χαρτοφυλάκια που παρουσιάζουν προβλήματα “βραχυπρόθεσμης πίστωσης”, καθώς σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται σκηνικό αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης χωρίς οι όγκοι συναλλαγών να συνηγορούν για τόσο καταστροφική εικόνα.

Αναλυτικά, στο ταμπλό του FTSE τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+5,77%), Eurobank (+3,14%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Κύπρου, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot 9-3,3%) και Ελ. Πετρέλαια (-2,1%).

Απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας για Ελλάκτωρα, Εθνική και Motor Oil και αρνητική ημερήσια μεταβολή, μικρότερων απωλειών, για ΔΕΗ, Αγροτική, Coca-Cola, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε εννέα φορές πρόσημο κινούμενος σε ένα εύρος περίπου 47 μονάδων με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1916,78 (12.09) και υψηλό τις 1963,77 μονάδες (15.14) για να κλείσει τελικά στις 1961,86 μονάδες με κέρδη 0,91%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 170 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,8%.

Η Αγορά και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια περιμένουν τους νέους καταλύτες και κυρίως τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του δανεισμού της Χώρας για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, εκτιμούν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς.

Μάλιστα αρκετοί επισημαίνουν σαν επόμενη σημαντική ημερομηνία την 22/4, καθώς τότε θα δοθούν στην δημοσιότητα, από την Eurostat, τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.

Ασφαλώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μέχρι να λάβει τέλος η σεναριολογία και να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με Ε.Ε. και ΔΝΤ για την δανειοδότηση της Χώρας, η νευρικότητα και η ευμετάβλητη ψυχολογία θα δίνουν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως το παρόν στην Σοφοκλέους, καθώς το μήνυμα των Αγορών “αναδύει” σημαντική δυσπιστία ως προς την ετοιμότητα του “μηχανισμού διάσωσης”, αλλά και ως προς την συγκατάθεση στα μέτρα του ΠΣΑ από τις κοινωνμικές ομάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Περισσότερη μεταβλητότητα και ανοδική ευκαιρία προς τις 1955 - 1965 μονάδες έδωσε η σημερινή συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε σε ένα πολύ επιβαρημένο κλίμα λόγω της ιστορικά υψηλής τιμής των spread, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η Αγορά δεν μπορεί να κινηθεί υπό καμία συνθήκη ενάντια στην απαισιοδοξία που απορρέει από την Αγορά ομολόγων και παρά τις υποτιμήσεις που παρατηρούνται εκ νέου στους Τραπεζικούς τίτλους οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμένο ρόλο αναζητώντας σημεία εισόδου με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ανοδική κίνηση των ξένων Αγορών μπορεί να μετριάσει μερικώς την εικόνα πίεσης ωστόσο το σημείο αναφοράς θα παραμείνει το spread.

Πιθανό επίπεδο αντίδρασης οι 1.900 μονάδες ενώ σε ότι αφορά τον σχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη η αλληλουχία των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων παραπέμπει στην σχηματισμό της 6ης με 8ης Απριλίου.

Είμαστε πωλητές σε ικανοποιητικό βαθμό σε οποιαδήποτε ανοδική απόπειρα πάνω από τις 1950 - 1970 μονάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα spreads επιστρέψουν σε επίπεδα που αντιστοιχούν στην διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας μας (ΒΒΒ+/ ΒΒΒ-), τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Η Αγορά παραμένει σε πτωτική τάση και περιμένει τις εξελίξεις στην χρηματοδότηση της Χώρας, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η πίεση που συνεχώς εξασκείται από τις Αγορές προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. συνεχίζονται. Οι πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup της 14ης Απριλίου επηρέασαν θετικά τις Αγορές μόνον για μία ημέρα (Δευτέρα 15/4), ενώ από την επόμενη άρχισε το ξεπούλημα Ελληνικών μετοχών και ομολόγων σε σημείο που ο Υπ. Οικονομικών την Πέμπτη να αιτηθεί εγγράφως διαβουλεύσεις με κλιμάκια στελεχών της Κομισιόν, του Δ.Ν.Τ. της Ε.Κ.Τ. και ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στο Newsweek δήλωσε “η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των επομένων εβδομάδων αν θα ενεργοποιήσει ή όχι το μηχανισμό στήριξης”.

Ένας μήνας πλέον απομένει για να βρει το Κράτος τα απαιτούμενα χρήματα (11,2 δισ. ευρώ), ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το Ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 19/5/2010 -με δεδομένο ότι τα χρήματα για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει σήμερα 20/4/2010 έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Άρα ο χρόνος είναι λίγος και οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες. ΄Η θα προσφύγουμε εκ νέου στις Αγορές με επιτόκιο πλέον άνω του 7% ή στον μηχανισμό της Ε.Ε. Αν γίνει το δεύτερο αναμένεται οι Αγορές να το εκλάβουν ως θετικό και να βιώσουμε μία σημαντική βραχυχρόνια άνοδο των τιμών μετοχών και ομολόγων.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τον Μάιο επόμενη λήξη Ελληνικού ομολόγου είναι τον Μάιο του 2011, αρκετό χρονικό διάστημα για προγραμματισμό και λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Η σύνδεση των τιμών των μετοχών με το spread των ομολόγων έχει γίνει πλέον καθημερινό και αντιστρόφως ανάλογο φαινόμενο.

Μακροχρόνια ανοδική τάση τιμών μετοχών θα αρχίσει να φαίνεται στα πρώτα σημάδια εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του Χ.Α. για να βγει αυτό από το πτωτικό κανάλι θα πρέπει ο Δείκτης να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 2050 μονάδων και για να εισέλθει σε μεσοχρόνιο ανοδικό κανάλι θα πρέπει να υπάρξουν επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 2225 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας που όμως δεν βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών οι οποίες παρέμειναν σε υποτονικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με υποδεέστερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και έτσι με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις αυξήθηκαν στο 1%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8769, τιμή εκκαθάρισης 947,82) κινήθηκαν μεταξύ 928 και 957 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (60000 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4452), Alpha Bank (1182), Πειραιώς (779), Eurobank (527), ΟΤΕ (101), ΔΕΗ (118), Κύπρου (243), MIG (1768), ΟΠΑΠ (219), Μυτιληναίος (111), Ταχ. Ταμιευτήριο (574), Coca-Cola (105), Motor Oil (324), Ιντρακόμ (121), Αγροτική (849), Μέτκα (155), Σιδενόρ (100).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Ελ. Πετρέλαια 16500 τεμ., Τιτάνα 18503 τεμ., Alapis 20000 τεμ., Alpha Bank 5837 τεμ., Eurobank 53491 τεμ., Εθνική 11981 τεμ., Coca-Cola 5324 τεμ., ΟΤΕ 40000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Coca-Cola 15250 τεμ., Alapis 418000 τεμ., Αγροτική 46227 τεμ., Κύπρου 500000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10457967 τεμ.), Eurobank (10596527 τεμ.), Alpha Bank (8459107 τεμ.), Πειραιώς (8256785 τεμ.), Κύπρου (5265927 τεμ.), MIG (7098323 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 19η Απριλίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Αριθμός μετοχών (19/04/2010): -343.254. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (19/04/2010): -0,102%.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v