ΧΑ: Εκβιάζουν χαμηλότερες αποτιμήσεις

Λίγο πριν την διαφαινόμενη υποβολή της αίτησης ένταξης στον μηχανισμό βοήθειας, οι πωλητές «εκβιάζουν» χαμηλότερες αποτιμήσεις.  Στις 515 μ.β. το spread, στο -1,5% ο Γενικός Δείκτης.

Με χαμηλότατο τζίρο (μόλις 70 εκατ. ευρώ στις 14.20) οι βασικοί δείκτες, μετοχές υποχωρούν έως 1,5% χαμηλότερα.

Την στιγμή, που πυκνώνουν οι φήμες, οι διαρροές και οι πληροφορίες για το ύψος συμμετοχής διαφόρων πλευρών στον μηχανισμό βοήθειας ο Γενικός Δείκτης διορθώνει προς τις 1.940, ο FTSE 20 στις 950 μονάδες με τις τράπεζες να παραμένουν εγκλωβισμένες σε ένα πτωτικό σπιράλ.

Εως 2,2% χαμηλότερα ο κλαδικός δείκτης , στις 2.020 μονάδες καθώς μετά τις Apha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς «υποκύπτει» στην διάθεση των πωλητών και η Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι 3,8% χαμηλότερα οι πρώτες τρεις τραπεζικές μετοχές, κατά 1,4% πιο κάτω στα 12,52 ευρώ η Εθνική ενώ αμφίβολη είναι η πορεία και των υπόλοιπων του κλάδου.

Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμήσουμε, πως η νέα σημαντική διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές συντελείται με μέτριες- έως μετριότατες συναλλαγές ενώ στα ξένα μέσα ενημέρωσης "τρέχουν" δηλώσεις και πληροφορίες για τον "μηχανισμό βοήθειας".

Κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε, πως λίγο πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης οι "αγορές" αφ΄ενός τηρούν στάση αναμονής αφ΄ετέρου διευκολύνονται από την υποχώρηση των αποτιμήσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής έχει υποχωρήσει στα 7,4 δισ. ευρώ, στα 3,2 δισ. ευρώ της Eurobank, στα 3,3 δισ. ευρώ της Alpha Bank. Ανάλογη απομείωση παρατηρείται για τις υπόλοιπες του κλάδου αλλά και για εταιρείες, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τη…λεία των ξένων.

Πριν από λίγο στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσαν μάλλον σταθεροποιητικές τάσεις με τον DAX να υποχωρεί οριακά στις 6.246 μονάδες, ενώ τα Συμβόλαια της Wall παρέπεμπαν σε μικρή υποχώρηση του DJIA προς τις 11.051 και του S& P 500 προς τις 1.204 μονάδες.

Σε αυτή την συγκυρία ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 1.930 μονάδες με χαμηλότερη περιοχή στήριξης τις 1.884 μονάδες, δηλαδή προς την ευρύτερη ζώνη των τελευταίων χαμηλών της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v