Πρώτη η 3Ε στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ

Η 3Ε ξεπερνά για πρώτη φορά στα χρηματιστηριακά χρονικά την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας (-5%). Εικόνα… αποσύνθεσης στις τράπεζες, που υποχωρούν προς τις 1.900 μονάδες. Κέρδη για ΔΕΗ, Τιτάνα.

Ακόμη μία πράξη δράματος διεκτραγωδείται στο ΧΑ, με τις τράπεζες να υποχωρούν άτακτα προς τις 1.900 μονάδες. Στις 920 μονάδες ο Ftse20, που φαίνεται να "επιστρέφει" προς τις 885 μονάδες (αναφέρονταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day) καθώς υποχωρεί μέχρι 2,9% πριν από λίγο.

Με την αξία των συναλλαγών στα 115 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν 60 στην Εθνική.

Είναι ενδεικτικό, πως για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία της , ο όμιλος με τρέχουσα αποτίμηση 7,325 δισ. ευρώ προσπερνά την Εθνική που υποχωρεί στα 7,114 δισ. ευρώ.

Επιστροφή προς τα χαμηλά έτους για βασικούς δείκτες και μετοχές με την Πειραιώς να χάνει έως 6,8% στα 5,22 ευρώ με την αποτίμηση της στα 1,866 δισ. ευρώ.

Η τελευταία αρνητική ανάλυση για τη μετοχή της τράπεζας (από την Eurobank Sec αυτή τη φορά) εξηγεί εν μέρει τον εκνευρισμό και την διάθεση αποχώρησης από τον τραπεζικό τίτλο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, πως η κατάσταση είναι θεαματικά καλύτερη στις υπόλοιπες του κλάδου, καθώς η Εθνική υποχωρεί στα 11,61 ευρώ (!), η Alpha Bank στα 6,06 ευρώ, η Eurobank στα 5,74 ευρώ συνθέτοντας μία εικόνα άκρως αποκαρδιωτική για τη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς η λύση του σχηματισμού για τη μετοχή της Εθνικής, που όλη αυτή την περίοδο παρέμενε με τη συγκριτικά πιο αδύναμη τάση, οδηγεί σε έναν ξεκάθαρα καθοδικό κύκλο.

Συνεκτιμώντας την επίμονα απαξιωτική θέση των ξένων (τελευταία η περίπτωση της Unicredito) φαίνεται πως η ταλαιπωρία του κλάδου έχει συνέχεια. Πλέον επενδυτικά χαρτοφυλάκια μακρύτερου σε διάρκεια ορίζοντα έχουν αρχίσει και αυτά να ρευστοποιούν θέσεις τους σε μετοχές ελληνικών τραπεζών, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί για τα μέσα Μαίου το αναπόφευκτο.

Σε αυτή την συγκυρία το τελευταίο που… χρειαζόταν η ελληνική αγορά ήταν η σύμφωνη γνώμη των JP Morgan-Goldman Sachs πως επίκειται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Η αναδιάρθρωση χρέους, ακόμα και αν τελικά υπάρξει, δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει την Ελλάδα πολύ μακρύτερα, αφού όσο η χώρα εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα προϋπολογισμού, το χρέος της μένει σε ναρκοπέδιο" , αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Απριλίου η JP Morgan.

Απόλυτα δικαιολογημένη η στάση ξένων διαχειριστών από τη στιγμή που αυτοί οι δύο… ευαγείς οίκοι συντηρούν στην επικαιρότητα ένα τόσο φλέγον θέμα. Αλλωστε για την δραματικότητα της όλης κατάστασης σαφής ήταν η προειδοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει πως "η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν μονόδρομος γιατί ο… άλλος θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών".

Εύγλωττα κάτω από μία τόσο απειλητική ομοβροντία αρνητικότατων δηλώσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων να επιχειρείται μία από τις τελευταίες πράξεις του εκβιασμού. Στην κατάρρευση των αποτιμήσεων, στην εξαύλωση αξιών και προοπτικών αποτυπώνεται έντονα η λυσσαλέα προσπάθεια των "γνωστών-αγνώστων" να συρθεί με όσο το δυνατόν επαχθέστερους όρους η ελληνική οικονομία στις αγκάλες της τρόιικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Αλλωστε όσο περισσότερο απαξιωθούν και τα απομείναντα υγιή κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των τραπεζών τόσο πιο εύκολα θα υλοποιηθούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους οι συμφωνημένες λύσεις της "επόμενης ημέρας".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v