Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα spreads δείχνουν επιφυλακτικότητα των αγορών

Μεταβλητότητα και χαμηλά στις 897 μ. για τον FT 20 εν μέσω υψηλότατων επιτοκίων και πιέσεων. Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, «χάνει» τα 11,4 ευρώ η ETE που διορθώνει στα χαμηλά των αρχών Φεβρουαρίου.

Έντονη μεταβλητότητα και σήμερα, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να επιχειρείται να διαμορφωθούν σε εύλογα εύρη διακύμανσης. Μεταξύ 1.872-1.844 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, στο εύρος των 918-900 για τον FTSE 20, ενώ οι τράπεζες κινούνται πέριξ των 1.900-1.920 μονάδων κρατώντας κέρδη της τάξης του 0,9%-1,0% πριν από λίγο.

Οι συναλλαγές μάλλον μέτριες καθώς (στις 10.55) ξεπερνούσαν τα 18,5 εκατ. ευρώ από τα οποία 7,9 είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σχεδόν δύο στη μετοχή της Alpha Bank, και άλλα 1,3 εκατ. ευρώ στην Eurobank. Την 5άδα συμπλήρωναν ΟΠΑΠ με δύο εκατ. ευρώ και ΟΤΕ με 850 χιλιάδες ευρώ.

Από τις τράπεζες η μετοχή της Eurobank κυμαίνεται μεταξύ 5,76-5,63 ευρώ, η Alpha Bank στα 6,14-5,93 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,82-5,55 ευρώ, η Τραπεζα Κυπρου στα 4,65-4,54 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,89-1,84 ευρώ. Συνεχείς οι εναλλαγές πρόσημου για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20 με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη να κρατά-προσώρας- τουλάχιστον τις 1.890 μονάδες.

Στη μετοχή της Εθνικής δίνονται οι περισσότερες «μάχες» καθώς πωλητές-αγοραστές επιμένουν σε χαμηλές τιμές, τη στιγμή που διευρύνονταν οι απώλειες (στο 2,1%) για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Πίεση, που διαμορφώνει ανάλογο κλίμα όχι μόνο στον κλάδο αλλά εν γένει στην αγορά, που «κουμπωμένη» και επιφυλακτική περιμένει τις άμεσες κινήσεις-ενέργειες των εμπλεκόμενων μερών.

Δύσκολη η συνέχεια τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, μέχρι τη στιγμή που θα φανεί απτά και στην πράξη η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανεισμού της χώρας.

Ενδεικτική της γενικευμένης επιφυλακτικότητας, αβεβαιότητας και των «γκρίζων σημείων» που ακόμη και τώρα δημιουργούν προσκόμματα είναι η επίμονη άρνηση των «αγορών» να πεισθούν από όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως αρκετοί από τους παίκτες- αγοραστές των τελευταίων ελληνικών εκδόσεων «γράφουν» ήδη σημαντικές υποαξίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χαρτοφυλάκια αυτής της κατηγορίας. Κατά συνέπεια και η εκτίναξη του spread στο 6,01% και της απόδοσης του 2ετούς στο 11%(!) αποτυπώνουν τις μύχιες επιφυλάξεις αλλά και το παιχνίδι εκβιασμού, που συνεχίζεται κατά της ελληνικής πλευράς.

Χαμηλότερα των 1.840 ο Γενικός Δείκτης ξανά υποχωρεί σε σημείο κρίσιμο, καθώς και ο 20άρης χάνει τις 900 μονάδες. υποχωρώντας προς την ζώνη των 885-955 μονάδων της 9ης Φεβρουαρίου.

Σημειωτέον, πως εκείνες τις συνεδριάσεις η μετοχή της Εθνικής κυμαίνονταν στα 12,73-14,10 ευρώ.

Πρακτικά ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης «επιστρέφει» στις χαμηλές τιμές των αρχών του Φεβρουαρίου, με «βαρίδι» την Εθνική που έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τα επίπεδα εκείνης της περιόδου. Πτωτική κίνηση που ακόμη δεν ακολουθούν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές ούτε ο ΟΤΕ με τη μετοχή του Οργανισμού να παραμένει- κατά την εκτίμηση μας- τον επόμενο στόχο. Στα 8,1-8,2 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για την τάση της μετοχής και στην περίπτωση, που ακολουθήσει την Εθνική για την διαμόρφωση του 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v