Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σπρώχνουν με κάθε τρόπο προς τον μηχανισμό

Στα ύψη spreads, πανικός και…απογοήτευση, στα…τάρταρα δείκτες και αποτιμήσεις. Σε νέα χαμηλά η Εθνική, ένα βήμα πριν την υποχώρηση ο ΟΤΕ, με τους πωλητές να ενισχύουν τις θέσεις τους και στην αγορά Παραγώγων.

Ο πανικός επιταχύνει την ανάγκη στήριξης, αναφέρεται στο "πρώτο θέμα" του euro2day, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα ενδέχεται να αιτηθεί "προκαταβολής" δανείου.

Σε ασφυκτική πίεση οι αγορές ομολόγων, μετοχών σε πρωτοφανή μέγγενη ο κόσμος ολοκληρωτικά παραδομένος στην φοβική υστερία λίγο θέλουν για να…εκλιπαρούν για να μας δανείσουν τα "ξένα σπίτια".

Πρωτοφανής κατάσταση, με ό τι αυτό συνεπάγεται και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες εύκολη λεία εδώ και καιρό υποτιμητών και πωλητών από κάθε κατεύθυνση.

Στις 1.860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 907 ο FTSE 20 με την Εθνική Τράπεζα να μετρά επτά αρνητικές συνεδριάσεις τις τελευταίες οκτώ ημέρες με την τιμή της μετοχής "φύλλο και πτερό" από τα 14,40 στα νέα χθεσινά χαμηλά των 11,47 ευρώ.

Μόνο στο συγκεκριμένο διάστημα το "άδειασμα" θέσεων στη μετοχή ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια μετοχές (που βεβαίως από κάποιους αγοράζονται…) ενώ με ανάλογη φορά ακολουθούν οι υπόλοιποι του κλάδου.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση, "μονόδρομος ο μηχανισμός" παραδέχεται πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την χώρα να περνά ίσως το κρισιμότερο (μέχρι το επόμενο βέβαια…) 15νθήμερο με τους πάντες να δείχνουν προς τον μηχανισμό δανεισμού.

Περί τα 236 δισ. ευρώ χρωστά η χώρα στις ξένες τράπεζες, κάτι που εξηγεί αρκετά απ΄όσα βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες και δικαιολογούν τη νευρικότητα στο οικονομικό επιτελείο, την ΤτΕ, τους τραπεζίτες .

Είναι λογικό σε μία τόσο παραδομένη χώρα, αγορά η πλειονότητα των παικτών να συνεχίζει να αντισταθμίζει την έκθεση κινδύνου στο ΧΑ μέσω συνεχόμενων Συμβολαίων πώλησης σε ΣΜΕ του FTSE 20 και τραπεζικών μετοχών.

Η εκτίμηση, πως μέχρι τις αρχές, το πολύ μέσα Μαΐου οπότε και θα… πέσει η υπογραφή της ελληνικής πλευράς οι πωλητές έχουν εύκολο έργο ενισχύεται σταθερά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πρόκειται για μία συγκυρία, όπου η λήψη πωλητικών θέσεων δείχνει να κρύβει τόσο λίγο κίνδυνο συγκριτικά με το μέγεθος της διόρθωσης που έχει συντελεσθεί.

Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών να "γυρίσουν", η διαφαινόμενη καθοδική διάσπαση του σχηματισμού για τη μετοχή του ΟΤΕ φαίνεται να ενισχύουν τους πωλητές.

Με 6 αρνητικές στις 8 τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΤΕ φαίνεται να αποτελεί εργαλείο πίεσης στα χέρια των πωλητών, με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 8,30 ευρώ.

Πλέον η μετοχή απέχει ελάχιστα από το σημείο καμπής, ενδεχόμενη διάσπαση του οποίου θα άνοιγε τον…Καιάδα για νέα χαμηλά.

Από αυτή την άποψη η σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να αποβεί "πονηρή" στην περίπτωση, που ορισμένοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν μία αντίδραση δεικτοβαρών τίτλων και του FTSE20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v