Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέταξε λευκή πετσέτα η Σοφοκλέους

Το εκρηκτικό μίγμα "έλλειμμα - spreads" ώθησε σε μίνι “sell off” στις τράπεζες και δημιούργησε εικόνα “αποκάλυψης” στο ΧΑ. Απώλειες 52% για τράπεζες από τα υψηλά Οκτωβρίου. Αναλυτικά στοιχεία. Στηρίξεις.

Η εικόνα μίνι “sell off” στον Τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τις ανάλογες πιέσεις στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και την ανυπαρξία αγοραστών από την μέση και χαμηλότερα, δημιούργησαν μηδενική ορατότητα και εικόνα “αποκάλυψης” στο ταμπλό του Χ.Α.

Η συμπίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τους σημερινούς πωλητές που κινούνται με γνώμονα το “πουλήστε Ελλάδα” ανεξαρτήτως εταιρειών, θεμελιωδών και αποτιμήσεων.

Και ασφαλώς σε ένα τέτοιο “τρομολαγνικό” κλίμα τα σενάρια καταστροφής δεν θα μπορούσαν να λείψουν. Αντίθετα μάλιστα η εικόνα τόσο στην Αγορά ομολόγων όσο και στο Χ.Α. δείχνουν να τα επαληθεύουν.

Η στήλη εδώ και αρκετές συνεδριάσεις είχε προειδοποιήσει σαν κρίσιμη ημερομηνία την 22α Απριλίου, όπου και θα ανακοινωνόταν επίσημα από την Eurostat το έλλειμμα του 2009.
Έτσι τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 εκτινάχτηκε στο 13,6%, ενώ το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 115,1% (υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το είχε ανεβάσει στο 12,9%.

Παράλληλα, η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, εξαιτίας των ασαφειών στο πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης το 2009 και άλλων δημόσιων οργανισμών και την αποτύπωση market swaps, απειλώντας μάλιστα με ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος έως και το 14,1% και του δημοσίου χρέους μέχρι και το 122,1%), έδωσε το πρώτο “πιστόλι” στα χέρια των πωλητών.

Τον περαιτέρω “εξοπλισμό” των εν δυνάμει πωλητών ανέλαβαν οι φήμες και τα σενάρια (που φαίνεται μεταξύ άλλων να τα ασπάζονται και οι JP Morgan και Goldman Sachs) και που αναφέρονται έως και σε καθυστέρηση πληρωμών στους ομολογιούχους και προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μετά από όλα αυτά ήταν επόμενο το spread για το δεκαετές ομόλογο να εκτιναχθεί υψηλότερα από τις 571 μ.β και το spread στο διετές ομόλογο υψηλότερα από τις 915 μ.β.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι εν μέσω “θολού σκηνικού”, στην Αγορά θα συνεχίσει να επικρατεί “ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα”, δεδομένου ότι η ελλιπής πληροφόρηση σε σχέση με την πορεία των συζητήσεων με τους ξένους αξιωματούχους, εντείνει τη σύγχυση, ενώ και τα πλέον αρνητικά σενάρια θα φαίνονται εξαιρετικά πιθανά.

Σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών στις Αγορές ομολόγων και μετοχών “δικαιολογείται” από την αναποφασιστικότητα που παρατηρείται από τους Έλληνες αξιωματούχους στο να αποφασίσουν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, λύση που φαίνεται να προκρίνουν σαν μονόδρομο οι Αγορές, προκειμένου να αρθεί η χαμηλή ορατότητα σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Χώρας.

Τα επιτόκια όπως αυτά διαμορφώνονται επί καθημερινής βάσεως καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την σκέψη προσφυγής στις Αγορές, ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που επιθυμούν να σιγουρευτούν ότι το πακέτο διάσωσης δεν αποτελεί απλώς μια “μπλόφα” και ότι τα χρήματα είναι “πράγματι” διαθέσιμα. Θέλουν να ξέρουν ότι ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα.

Ευνόητο είναι ότι όλα αυτά απλά εντείνουν την αβεβαιότητα στην Αγορά και παρατείνουν το “sell off” στα Ελληνικά ομόλογα.

Ανησυχητική δείχνει και η κατάσταση στις διεθνείς Αγορές ομολόγων, καθώς φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς ανέφεραν ότι η αποστροφή του ρίσκου συνεχίζει αυξανόμενη προς τα ομόλογα Ευρωπαϊκών Χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες χθες η Γερμανία ζήτησε 3 δισ. ευρώ σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων και δεν την κάλυψε καθώς συγκέντρωσε 2,7 δισ (!)

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ασχολούνται με τα τμήματα ομολόγων στις εγχώριες ΑΧΕ και υποστηρίζουν ότι τα αστρονομικά επίπεδα στα οποία κινούνται τα spreads αφήνουν να εννοηθεί ότι έρχονται και νέες υποβαθμίσεις για την Ελληνική οικονομία (!), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εν μέσω τέτοιων αρνητικών ειδήσεων και φημών, δείχνει έως και περιττή η αναφορά πως η Αγορά συνεχίζει να επιβεβαιώνει το πτωτικό σήμα με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη να οριοθετούνται στην ζώνη 1800 – 1790 πριν έλθουν οι σκέψεις και τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 1690 μονάδες (!)

Άλλωστε με δεδομένο ότι η Σοφοκλέους παραμένει “ρηχή” σαν Αγορά, οι εν δυνάμει πωλητές δεν μπορούν εύκολα να “εκτονώσουν” τον αριθμό των μετοχών που θέλουν να ρευστοποιήσουν (και βέβαια δεν θέλουν να κινηθούν επιθετικότερα, καθώς έτσι θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των όποιων αγοραστών) και όλα αυτά κάνουν το πτωτικό κύμα να δείχνει τεράστιο και την πτωτική ταλαιπωρία ατελείωτη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου 2009, ο Γενικός Δείκτης από τις 14/10 καταγράφει απώλειες 35,77%, ο FTSE από τις 14/10 απώλειες 41,81%, ο FTSEM από τις 14/10 απώλειες 34,26%, ο FTSES από τις 22/10 απώλειες 37,38% και ο Τραπεζικός δείκτης από τις 14/10 απώλειες 52,29%.

Με σημείο αναφοράς τις 14/10 και το χθεσινό κλείσιμο και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. μόνο 24 κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα (τα μεγαλύτερα κέρδη για τους Ευρωσύμβουλους με 72,5%) και από τους τίτλους του 20αρη η Coca-Cola διασώζεται με θετική μεταβολή και κέρδη 23,1%.

Στην υπόλοιπη “χαώδη” εικόνα ο τίτλος με τις μεγαλύτερες απώλειες αυτός της Έδρασης με απώλειες 75,7% (41 τίτλοι ξεπερνούν σε απώλειες το 50%), ενώ από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, “όρεξη να υπάρχει”, οι απώλειες έχουν ως εξής: MIG (-59,2%), Εθνική (-55,6%), Πειραιώς (-54,8%), Alpha Bank (-50,5%), Eurobank (-49,4%), Ελλάκτωρ (-43,5%), MPB (-43%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-34,4%), Αγροτική (-32,7%), ΟΤΕ (-31%), Intralot (-30,3%), Τιτάν (-27,3%), Βιοχάλκο (-26,2%), Κύπρου (-24,1%), Μυτιληναίος (-23,9%), Motor Oil (-19,4%), ΔΕΗ (-15,1%), ΟΠΑΠ (-7,8%), Ελ. Πετρέλαια (-7,1%).

Και σαν να μην έφτανε το “σφυροκόπημα” των τιμών καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν υπήρξαν διαθέσεις “βοήθειας” ούτε από τις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει πλησιέστατα του χαμηλού ημέρας, ενώ στην χαμηλότερη ημερήσια διακύμανση έκλεισαν και οι Alpha Bank, MPB, MIG, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Μόνη “πράσινη” αντίθεση στο ταμπλό του 20αρη ο Τιτάνας (+1,47%), ενώ με αγοραστές έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, MPB.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Βιοχάκο (-7,35%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 6% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Eurobank, MIG, του 5% οι Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank και του 4% οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Ταχ. Ταμιευτήριο και Intralot.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Κύπρου, Coca-Cola, MPB.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1860,04 μονάδες (17.07) και έκλεισε τελικά στις 1860,76 με απώλειες 3,91%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 238 εκατ. από τα οποία τα 6 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα “παράδοσης” η τελική με 27 ανοδικές μετοχές έναντι 173 πτωτικών και 27 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 17,39%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι εδώ και έξι μήνες επισημαίνει ο Δημήτρης Μέξης, που δεν “βλέπει” “ορατό φως” για την άμεση αντιστροφή της τάσης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, η Χώρα πρέπει να βρει τρόπους μείωσης του χρέους προκειμένου να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση των Αγορών και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στην δανειοδότησή της.

Στην παρούσα φάση πιθανή προσφυγή σε “πακέτα” στήριξης οποιασδήποτε μορφής θα δώσει βραχυπρόθεσμη ανάσα στις δανειακές ανάγκες και κατ΄ επέκταση στο Χ.Α., αλλά ο βασικός παράγων που οδήγησε σε αυτήν την εικόνα θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν είναι άλλος από τον υπερβολικά μεγάλο και ανορθολογικά σπάταλο δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά το Χ.Α. και για όσους παραμένουν εντός Αγοράς ο αναλυτής της Περβανάς προτείνει σαν καλύτερη λύση την “ανάγνωση” της μεταβλητότητας και τις γρήγορες κινήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σε μία Χώρα που “εκτρέφει” σενάρια χρεοκοπίας, μπορεί το Χρηματιστήριό της να παραμείνει στις Αναπτυγμένες Αγορές, διερωτάται ανήσυχος ο Μάνος Χατζηδάκης, αφήνοντας υπόνοιες μήπως “ξέρουν” κάτι παραπάνω τα ξένα χαρτοφυλάκια που ακατάπαυστα πουλάνε Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το περιβάλλον της μεταβλητότητας πιθανότατα θα συνεχιστεί, καθώς η στάση αναμονής των αγοραστών έως ότου διευκρινιστούν οι προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης, δεν αφήνει περιθώρια αντιστροφής του κλίματος. Παράλληλα, δεν αποκλείονται επιμέρους διαφοροποιήσεις τίτλων, οι οποίοι είτε παρουσιάζουν αμυντικά χαρακτηριστικά είτε δεν επηρεάζονται από την διεύρυνση του spread. Στην περίπτωση διατήρησης των καθοδικών τάσεων, η στήριξη τοποθετείται στα πρόσφατα χαμηλά των 1910 μονάδων, σημείο το οποίο εφόσον δεν διακρατηθεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών πέριξ των 1880 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση (τουλάχιστον τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο) των 1880 μονάδων θα φέρει σημαντικές κινήσεις περικοπής ζημιών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς (καθίστανται πλέον “ορατές” οι 1790 μονάδες).

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Δεν φαίνεται να εκτονώνονται οι πιέσεις και η νέα πτωτική συνεδρίαση φάνηκε σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, ενώ η χθεσινή πτώση συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 0,33%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Σημαντικές πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16957, τιμή εκκαθάρισης 894,44) κινήθηκαν μεταξύ 887,5 και 939 μονάδων.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (20000 Coca-Cola, 124100 Eurobank, 64909 MIG, 34011 Αγροτική, 490765 Εθνική, 29431 Ελ. Πετρέλαια, 173423 Πειραιώς, 41500 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7742), Alpha Bank (1939), Πειραιώς (1145), Eurobank (1719), ΟΤΕ (669), Κύπρου (387), MIG (1768), Μυτιληναίος (217), Ταχ. Ταμιευτήριο (428), Μέτκα (107), MPB (254), Ελλάκτωρ (140), ΓΕΚ (734), Ιντρακόμ (348), Αγροτική (836), ΕΧΑΕ (111), ΔΕΗ (508), ΟΠΑΠ (185), Intralot (267).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Ελ. Πετρέλαια 29431 τεμ., Τιτάνα 41500 τεμ., Eurobank 124100 τεμ., Εθνική 490765 τεμ., Coca-Cola 20000 τεμ., Πειραιώς 173423 τεμ., MIG 64909 τεμ., Αγροτική 34011 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 10000 τεμ., Πειραιώς 25000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10325867 τεμ.), Eurobank (10457527 τεμ.), Alpha Bank (6569807 τεμ.), Πειραιώς (8056285 τεμ.), Κύπρου (5050327 τεμ.), MIG (7103323 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 5360 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2360 στα 6,80 ευρώ, τα 1500 στα 7,00 ευρώ και τα 1500 στα 6,00 ευρώ.

Επίσης τα 1275 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 750 στα 16,00 ευρώ, τα 300 στα 12,00 ευρώ και τα 225 στα 14,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 21η Απριλίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Αριθμός μετοχών (21/04/2010): -343.521. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (21/04/2010): -0,102%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v