Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει δύσπιστο το ΧΑ

Οι «αγορές» δεν έχουν πεισθεί, το ΧΑ συνεχίζει επιφυλακτικό να ταλαιπωρείται στις 1.857 μονάδες και ΕΤΕ-τράπεζες να… αιμορραγούν έως 50% σε 6 μήνες. Η τακτική της κυβέρνησης επιτείνει την αμφισβήτηση των «αγορών».

Ξανά από το σημείο μηδέν το ΧΑ, εν μέσω έντονης επιφυλακτικότητας, αμφισβήτησης και ελλιπούς ενημέρωσης για το τι πραγματικά μας περιμένει μέχρις ότου εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλαια- δάνεια από τον μηχανισμό ΕΕ—ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Καλώς ή κακώς φτάσαμε έως εδώ, κακώς κατά την εκτίμηση πολλών (που συνυπογράφουμε) απόρροια βεβαίως και λαθεμένων χειρισμών, λαθεμένων εκτιμήσεων, ελλιπούς γνώσης των μεθοδεύσεων του παιχνιδιού και πολλών ακόμη παραμέτρων.

Όμως θα εμμείνουμε στα χρηματιστηριακά, καθώς το ΧΑ συνεχίζει να λειτουργεί.. σαν προεξοφλητικός μηχανισμός. Και σαν τέτοιος αντιδρά εδώ και εβδομάδες οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων, σαν τέτοιος λειτούργησε και την Παρασκευή.

Η υψηλή διακύμανση των βασικών δεικτών, που έφερε σε "κλείσιμο" τον Γενικό Δείκτη στις 1.857,9, τον FTSE 20 στις 906,8 μονάδες, τις τράπεζες οριακά στις 1.898,2 μονάδες με την αποτίμηση της Εθνικής να υστερεί πλέον της Coca Cola αποτυπώνει ακριβώς αυτό το κλίμα.

Επιφυλακτικότητα, αβεβαιότητα και έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής και γνώσης των όρων του παιχνιδιού, ακόμη και τώρα.

Το ΧΑ δεν έδειξε να ενθουσιάζεται για πολύ
, γιατί οι "αγορές" θα συνεχίσουν το επιθετικό παιχνίδι τους μέχρις ότου εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλαια-δάνεια. Οι "αγορές" δεν πείσθηκαν επαρκώς, οι "αγορές" ετοιμάζονται για το επόμενο χτύπημα τους, που μπορεί να είναι διπλό- παράλληλο σε Ελλάδα- Πορτογαλία.

Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να υποστηρίζει πως "ο μηχανισμός θα λειτουργήσει και ό τι οι κερδοσκόποι θα χάσουν και το…πουκάμισο τους…" ωστόσο κρίνοντας από τις μέχρι τώρα ενέργειες, παλινωδίες των κρατούντων, από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα …κάποιοι άλλοι έχουν χάσει "τα αυγά και τα πασχάλια…", που λέει και ο λαός.

Πρώτα νέα μέτρα και μετά το πακέτο σημειώνει ο Γ. Παπακωνστνατίνου, ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου μισθού προειδοποιεί ο Ανδρ. Λοβέρδος (στα ΝΕΑ) και οι τράπεζες παραμένουν το "κλειδί της υπόθεσης".

Προεξοφλητικός μηχανισμός το ΧΑ, έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των επιφυλάξεων των ξένων και αρκετών εγχώριων για την πραγματική κατάσταση των ομίλων. Αυτής, που κατά γενική εκτίμηση, οδήγησε τραπεζίτες και μεγαλομετόχους ιδιωτικών ομίλων σε πιεστικές ενέργειες προς την κυβερνητική πλευρά προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν ο "μηχανισμός".

Περίπου 30% υποχωρεί ο κλάδος από την αρχή του έτους (από τις 2.632 μονάδες) και…50(!) από τα προ 6μηνου επίπεδα των 3.797 μονάδων με την Εθνική να διορθώνει από τα 17,82 (αρχή του έτους) και 55% από τα 15,88 ευρώ προ έξη μηνών. Αυτοί, που ρευστοποιούν σταθερά- εδώ και 5-6 μήνες- τραπεζικές θέσεις τους γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους, που τους οδηγούν σε αυτή την εκποίηση θέσεων, έχουν πληρέστερη γνώση και πληροφόρηση.

Όμως η ουσία της ελληνικής πλευράς είναι πως "πέτυχε" ακόμη και αυτή την προσφυγή στον "μηχανισμό" να την ενεργοποιεί με μειωμένη ως ανύπαρκτη διαπραγματευτική δύναμη.

Ακολουθώντας τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, προκειμένου να αμβλύνει όσο μπορεί τις πιέσεις στο "εσωτερικό μέτωπο" επιχειρεί να αντισταθεί στις προσταγές του ΔΝΤ αλλά και τις δυσκολίες- ακόμη- του γερμανο-γαλλικού συνεταιρισμού.

Όλα αυτά δεν γίνεται να μην αποτυπώνονται καθημερινά στο…ταμπλώ, στις μετοχές των κλάδων-σηματωρών της ελληνικής οικονομίας, τις τράπεζες. Και από αυτή την άποψη η κυβερνητική πλευρά έχει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι τη μέρα που θα εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλαια- δάνεια των δανειστών.

Ανάλογο δρόμο και δυσκολίες έχει βεβαίως η αγορά, το ΧΑ που επιμένει να προεξοφλεί τα όσα οι κρατούντες επίμονα αρνούνται να παραδεχτούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v