Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσφυγή δίνει ανάσα στη Σοφοκλέους

Στα επίπεδα των 1936 μονάδων η αγορά υποδέχθηκε την προσφυγή στο πακέτο βοήθειας. Ισχυρά κέρδη για ΕΤΕ -Alpha και λοιπών τραπεζικών μετοχών προμηνύουν έντονη μεταβλητότητα.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά των 1.838 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 893 μονάδων για τον FTSE 20 εξελίσσεται μετά τα πρώτα 30-40 λεπτά της συνεδρίασης.

Με αιχμή τις τράπεζες, όπου εκδηλώνεται συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο των δυνάμεων και ενδεικτική την "στροφή" του κλαδικού δείκτη από τις 1.845 προς τις 1.941 μονάδες.

Ενδεικτικά στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι, μετά την καταγραφή νέας χαμηλής τιμής στα 11,17 ευρώ (στα 11,20 ευρώ έχει διαμορφωθεί μία αρκετά αξιόλογη στήριξη) ωθώντας τον τίτλο προς τα 11,85 ευρώ.

Ανάλογο "γύρισμα" επιχειρήθηκε στις υπόλοιπες του κλάδου φέρνοντας την Eurobank στα 5,85 ευρώ, την Alpha Bank στα 6,04 ευρώ, την Πειραιώς στα 5,67 ευρώ, την Κύπρου στα 4,55 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,86 ευρώ.

Για το "γύρισμα" απαιτήθηκαν συναλλαγές 33 εκατ. ευρώ (στις 11.00) από τις οποίες 15 εκατ. ευρώ στην Εθνική και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Από την αρχική εικόνα της συνεδρίασης φαίνεται, πως η προσπάθεια επιχειρείται κυρίως μέσω Εθνικής (στη μετοχή της οποίας έχουν ανοιχθεί υψηλές θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ) αλλά και της Alpha Bank και ακόμη 2-4 τίτλους που έχουν υψηλό αριθμό δανεισμένων θέσεων.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν την προσώρας ανοδική κίνηση είτε σε ακόμη ένα παιχνίδι προεξόφλησης είτε στην καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών μετά το γενικευμένο ξεπούλημα των προηγούμενων ημερών.

Πράγματι οι…Παρασκευές μας έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια προεξόφλησης, συνεπικουρούμενα και μέσω εκθέσεων, εκτιμήσεων ξένων οίκων τη στιγμή που όλο και περισσότεροι προεξοφλούν πλέον ανοιχτά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.

Όμως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η παράμετρος της τεχνικής εκτόνωσης μετά το…ξυλοκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Το ό,τι η μετοχή της Εθνικής που σε διάστημα επτά ημερών είχε υποχωρήσει μέχρι και εχθές 13,5% αντιδρά σήμερα έως και 2,5% δεν είναι κάτι παράδοξο. Ακόμη και σε μία τόσο καταπονημένη αγορά, όπως το ΧΑ.

Η μέχρι τώρα αξία των συναλλαγών παραπέμπει περισσότερο στο ενδεχόμενο της καθαρά τεχνικής αντίδρασης, μίας λογικής προσπάθειας να κρατηθεί το σύστημα παρά σε εκτιμήσεις για προσφυγή στον μηχανισμό…αύριο.

Ο χρονικός ορίζοντας και το περιθώριο χειρισμών της ελληνικής πλευράς σχετίζεται άμεσα με τις γερμανικές εκλογές, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν τα ίδια τα ΜΜΕ της χώρας που πρακτικά μάλλον δίνει λιγοστές πιθανότητες μίας έκπληξης του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο το μάζεμα, που επιχειρείται φέρνει την ΔΕΗ στα 13,20 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 16,35 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 4,91 ευρώ. Και την αποτίμηση της Εθνικής ίγο υψηλότερα προς τα 7,144 δισ. ευρώ που όμως υπολείπονται των 7,383 δισ. ευρώ της CCH.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v