Στην Εθνική το "κλειδί" της τάσης

Εγκλωβισμένο σε πτωτικό κανάλι παραμένει το ΧΑ, με κρίσιμο "στοίχημα" τη διατήρηση πάνω από τις 1.475 μονάδες. Η κίνηση της ΕΤΕ, με τα δικαιώματα να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, κρίνει βραχυπρόθεσμα το "παιχνίδι".

Όσο το ΧΑ μένει πάνω από τις 1.475 το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα χαμηλά 11ετίας (1.384 μον.) συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από αυτό της αντίδρασης προς τις 1.580 μονάδες.

Εκτίμηση μερίδας αναλυτών, παικτών και ανθρώπων της αγοράς οι οποίοι θεωρούν απαραίτητη την διατήρηση ενός σχετικά ήρεμου κλίματος κατά την διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Πρακτικά θα πρέπει η τρέχουσα τιμή της Εθνικής να παραμένει σε τόσο υψηλότερα επίπεδα όσο να καθίσταται συμφέρουσα η συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση της ΕΤΕ. Συντηρούνται όμως έτσι και οι προσδοκίες, πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσει ο επόμενος γύρος που θα αφορά στη σχηματοποίηση του «κρατικού πυλώνα» αλλά και τις πιθανές συνεργασίες μεταξύ των ιδιωτικών ομίλων.

Η προεξόφληση του πρώτου σεναρίου αποτυπώθηκε εύγλωττα στην ανοδική αντίδραση των μετοχών της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή των δύο ομίλων όπου το Δημόσιο έχει ισχυρή πλειοψηφική συμμετοχή.

Το δεύτερο στάθηκε αφορμή για βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Σε αυτή την φάση της αγοράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που παρατηρείται σταθερά από την αρχή του Σεπτεμβρίου στη μετοχή της Πειραιώς όπου ο αριθμός των μετοχών που έχουν συναλλαχθεί αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αναλυτές εκτιμούν, πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στα ξένα χρηματιστήρια το ΧΑ θα μπορούσε με «μαγνήτη» την αύξηση της Εθνικής να προσελκύσει ορισμένους ξένους διαχειριστές που πιθανόν να επεδίωκαν να ποντάρουν στις εξελίξεις στον κλάδο.

Μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί εάν οι τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την υπογραφή συμφωνιών και επενδύσεις από το Κατάρ μπορεί να έχουν αντίχτυπο στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη επιχειρείται μία πρώτη προσέγγιση των ενδεχόμενων συνεργειών-ωφελειών.

Μεσο-μακροπρόθεσμα εγκλωβισμένο το ΧΑ

Κατά τα άλλα το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στο καθοδικό κανάλι, που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και που με δύο ανοδικές φάσεις ενδιάμεσα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο καθοδικός κύκλος που διαρκεί ήδη έντεκα μήνες και έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κάτω από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009 (που ήταν και ελάχιστο επίπεδο 10ετίας).

Πρακτικά ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είναι ο μοναδικός από την ομάδα των «αναπτυγμένων χρηματιστηρίων» που παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά διευρύνοντας σταδιακά την απόκλιση του ακόμη και από τα χρηματιστήρια της καλούμενης «ευρωπαϊκής περιφέρειας».
 
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν, πως σε αυτόν τον παρατεταμένο καθοδικό κύκλο αποτυπώνεται η προσαρμογή των εταιρειών, της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλότερα αποτελέσματα και προσδοκίες.

Οι μέχρι τώρα δύο σημαντικοί γύροι αντίδρασης του ΧΑ σχετίστηκαν απόλυτα με ανοδικούς κύκλους των ευρωαγορών (κυρίως της Φραγκφούρτης) και της Wall όμως ακόμη και σε αυτούς τους γύρους το ελληνικό χρηματιστήριο υστέρησε σε συνολική απόδοση.

Τόσο στην αντίδραση, πέρυσι τον Δεκέμβριο όσο και στη δίμηνη του Μαρτίου-Απριλίου οι βασικοί δείκτες (κυρίως του FT 20) και μετοχές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προηγούμενες «κορυφές» τους. Γεγονός που συντηρεί το ΧΑ σε ένα καθοδικό σπηράλ με όλο και μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων να απαξιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Το, ότι τον τελευταίο μήνα η συναλλακτική πίττα περιορίζεται σε όλο και λιγότερες μετοχές είναι ενδεικτικό της περιθωριοποίησης του χρηματιστηρίου, των ίδιων των εταιρειών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και πάλι χαμηλότερα των 1.500 μονάδων- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 1.383 μονάδες (που είναι και ο «πυθμένας» 11εταίας) με τον FT 20 να πιέζεται επικίνδυνα στα όρια των 720 μονάδων. Αναλυτές υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη διόρθωση του Ftse20 χαμηλότερα των 690 μονάδων (και του ΓΔ κάτω και από τις 1.383 μον.) θα επέτεινε τις ρευστοποιήσεις διαχειριστών και μετόχων εταιρειών.


Κλειδί η Εθνική

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες πολλά ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές, χαρτοφυλάκια ρευστοποιούσαν μετοχικές θέσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Σε μία ρηχή αγορά, όπως η ελληνική αρκεί να αντλήσουν 2-3 ισχυροί παίκτες 10-15 εκατ. ευρώ για να…βουλιάξει το μισό χρηματιστήριο, σημείωνε έλληνας διαχειριστής που θα συμμετάσχει στην α.μ.κ της Εθνικής.

Την ίδια περίοδο όμως φαίνεται να λαβαίνουν θέσεις ορισμένα επιθετικά χαρτοφυλάκια (hedge funds) κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και σε λιγοστούς τίτλους εταιρειών του 20άρη ποντάροντας στο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των spread των ελληνικών ομολόγων. Πράγματι η υποχώρηση του χαμηλότερα του 9,0% φέρεται να ενεργοποίησε ορισμένα hedge funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 72% των προσφορών (για τα τρίμηνα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου) φέρεται να καλύφθηκε από ξένους (κυρίως από το Λονδίνο). Ενημερωμένοι επενδυτικοί κύκλοι σημείωναν πως συγκεκριμένοι (και καλά ενημερωμένοι ξένοι διαχειριστές ) έκλεισαν σημαντικές θέσεις σε ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Είναι γεγονός, πως τα πτωτικά στοιχήματα (για πτώχευση της χώρας κ.α.) υποχώρησαν χαμηλότερα των 7 δισ. $ κάτι που αν μη τι άλλο παραπέμπει σε μικρή βελτίωση του κλίματος. Το, ό τι ο Mark Mobius (Templeton) σχεδόν παράλληλα έδινε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις αναδυόμενες αγορές, την Ελλάδα και από το ΧΑ την Εθνική είναι άλλη μία ένδειξη. Ο γνωστός «γκουρού» εστιάζει στο προφανές στο ότι δηλαδή ο όμιλος της Εθνικής αποτιμάται (χρηματιστηριακά) όσο η θυγατρική του Finansbank.

Ωστόσο όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές αυτό απέχει πολύ από το να θεωρηθεί, ό τι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις αγορές ή αναστραφεί θεαματικά το κλίμα. Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως αυτό που προέχει σε αυτή την φάση για το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής- που θα αποτελέσει γεννήτρια εξελίξεων στον κλάδο- προκειμένου να «ξαναζεσταθούν» ορισμένοι ξένοι.

Εάν η Εθνική πείσει και μέσω αυτής η Ελλάδα ξαναμπεί σε κάποιες αγορές θα έχουν κερδηθεί μερικά…μέτρα στον «μαραθώνιο» που είναι μπροστά. Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως το ΧΑ θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά ούτε πως θα πρέπει να αναμένεται θεαματική βελτίωση των αποτιμήσεων για όσο τα τρίμηνα των εισηγμένων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Για τους βραχυ-μεσοπρόθεσμους παίκτες (προς τα τέλη Οκτωβρίου) χρήσιμο είναι το…χρονοδιάγραμμα και η πιθανή…χαρτογράφηση των διαδικασιών που εξελίσσονται στον τραπεζικό κλάδο, όπως εμπεριστατωμένα καταγράφεται στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη…στα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση των συμβούλων.


---------

Όπως τονίζει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Με τη μεταβλητότητα να λαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας τη Δευτέρα, η επενδυτική κοινότητα τήρησε μία ξεκάθαρη στάση αναμονής, προτιμώντας να διατηρήσει τη ρευστότητά της ανέπαφη ενόψει της ΑΜΚ.

Το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε σταθερά επικεντρωμένο στη μετοχή της Εθνικής, η οποία απέκτησε και απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα της αποκοπής του δικαιώματος (€ 7,51), γεγονός που αντικατοπτρίζει τη στήριξη που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι ανάδοχοι, τη διάθεση χαρτοφυλακίων να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους θεωρώντας τα τρέχοντα (αλλά και εκείνα της ΑΜΚ) επίπεδα ως αρκετά ελκυστικά, καθώς και τη σταδιακή υποχώρηση των μεικτών απόψεων που αρχικά συγκέντρωσε η πρόθεση της Τράπεζας να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Η έλλειψη ουσιώδους ειδησεογραφίας συνέχισε να «ταλαιπωρεί» τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, των οποίων η όποια κίνηση αναμένεται, πλέον, να πραγματοποιηθεί σε 2ο χρόνο, και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΕΤΕ.
 
Συνολικά, η αγορά δεν διολίσθησε περαιτέρω ελέω ήπιας ανοδικής αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, «αβανταδόρικων» δηλώσεων εκ μέρους αξιωματούχων διεθνών οργανισμών αναφορικά με τη θετική πορεία της δημοσιονομικής μας προσαρμογής, καθώς και της διαφαινόμενης σταδιακής προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων (υπογραφή συνεργασίας με το κρατικό fund του Κατάρ για την εκμετάλλευση του Ελληνικού ύψους 5 δισ. ευρώ).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλαγιοκαθοδική του πορεία, καθώς η σύντομη ανοδική αντίδραση δε φάνηκε ικανή να φέρει την αγορά προς τα επίπεδα των 1.580 μονάδων (κινητός μέσος 30 ημερών και 1ο σημείο Fibonacci), περιοχή στην οποία η συμπεριφορά της αγοράς θα καθόριζε το ενδεχόμενο μεταβολής της βραχυπρόθεσμης τάσης του Δείκτη. Μολονότι οι αναλογίες του ανοδικού ράλι Ιουνίου (χαμηλά 1.383 μονάδων) – Αυγούστου (υψηλά 1.793 μονάδων) βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την «ακύρωσή» του, οι θετικές αποκλίσεις του RSI και η διατήρηση του MACD σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών εκτιμούμε ότι συνολικά προκρίνουν το ανοδικό σενάριο, ενδεχόμενο το οποίο θεωρούμε ότι ευνοείται και από την ισχνή προσφορά που εκδηλώθηκε στα τρέχοντα επίπεδα.
 
Επισημαίνεται, πάντως, ότι προκειμένου να διατηρηθεί σε ισχύ το προαναφερθέν σενάριο, καίριο σημείο αποτελεί η διακράτηση των 1.450 μονάδων (χαμηλό ανοδικής κίνησης 5ης Ιουλίου – 4ης Αυγούστου). Στην προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς και η διόρθωση της υπερβολής που εμφανίζουν κατά το τελευταίο διάστημα οι βασικοί ταλαντωτές.

Συμπερασματικά, το ενδιαφέρον για την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση του «διπλού» δικαιώματος της Εθνικής Τράπεζας (δικαίωμα μετοχών: € 0,46 – δικαίωμα ομολογιών: € 0,87), με τις επιμέρους ευκαιρίες που προκύπτουν από το arbitrage να αυξάνουν τη μεταβλητότητα και να καθορίζουν τις επικρατούσες τάσεις.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουμε ότι η ερχόμενη Πέμπτη (30/09) συνεπάγεται τη λήξη του 9μήνου, γεγονός που ενδέχεται να συνοδευτεί από προσπάθειες βελτίωσης των αποτιμήσεων (window dressing) κάποιων εταιριών.


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.514,26 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,65%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 31,05%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 0,59%, ο Mid 40 χαμηλότερα 0,30% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,45%.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη σημείωσαν μόνο: ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχή (1,64%), οι Κατασκευές & Υλικά 0,87% και ο κλάδος της Υγείας 0,59%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος του Εμπορίου (-10,84%), των Ασφαλειών (-9,93%), των Χημικών (-5,19%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-4,06%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Crown Hellas Can (24,87%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (22,22%), Spider (21,43%), ΠΕΡΣΕΥΣ (20%), Βάρδας (14,49%), Ατλάντικ(11,76%), J&P Αβαξ (11,21%), Paperpack (10,34%), Μινωικές Γραμμές (ΚΟ) (10,29%), Elmec Sport (10%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Euroxx (27,79%), Ντρουκφάρμπεν (-25%), Medicon (-23,95%), Αθηνά (-23,08%), Μουζάκης (-21,21%), Μπουτάρης (20%) Spider (-22,22%), FG Europe (-18,18%), κρετα φαρμ (-16,25%) και Ιντρακάτ ( -15,79%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v