ΧΑ: Με ...δικαίωμα στην αγορά

Ξεκινά σήμερα με την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της α.μ.κ της ΕΤΕ η δεύτερη φάση της αγοράς. Με το κλειδί στην Εθνική αλλά και προσδοκίες για επιμέρους κλάδους από την επιχειρούμενη προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Στην Εθνική το…κλειδί της τάσης, με τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση να εισάγονται προς διαπραγμάτευση από σήμερα. Στις 1.514,2 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 737 ο Ftse20, στις 1.593 οι τράπεζες και στα 8 ευρώ (ακριβώς) η μετοχή της Εθνικής.

Παράλληλα με την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας θα "τρέχουν" όμως οι εργώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ισχυρών του κλάδου, επιχειρηματιών-μεγαλομετόχων καθώς σταδιακά αποσαφηνίζονται και οι προθέσεις της τρόικας και κατ΄επέκταση της κυβέρνησης.

Ο υπό διαμόρφωση "δημόσιος πυλώνας" από όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφόρηση θα έχει ως κύριο "γερό θεμέλιο" τον όμιλο της Εθνικής. Δεν θα είναι μεν τυπικά δημόσιου χαρακτήρα αλλά ουσιαστικά όσον θα αφορά τη συμμετοχή ταμείων που ελέγχονται άμεσα είτε έμμεσα από το Δημόσιο και φορείς του, σε βαθμό που θα μπορούν να συμμετέχουν συνολικά και ενιαία σε ποσοστό που υπολογίζεται στο 25%.

Αναφερόμαστε στη μέχρι και…εχθές τρέχουσα ενημέρωση, πληροφόρηση και μάλλον οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Αποφάσεις, που προφανώς θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας-δανειστών και το πράσινο φως του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Δεδομένης της κατάστασης, που διαμορφώνεται στις τράπεζες μετοχές ομίλων όπως ΑΤΕ (0,97 ευρώ) ΤΤ (4,43 ευρώ) αλλά και Eurobnk (4,45), Alpha Bank (4,72 ευρώ) σε αμέσως επόμενη φάση βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο…ίδιο τραπέζι.

Όμως πολύ εύγλωττα, όπως αναφέρει και ο Στέφανος Κοτζαμάνης οι…επιχειρήσεις "βλέπουν" οάσεις σε Κατάρ – φρουτάκια με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μεμονωμένες εισηγμένες και επιμέρους κλάδους. Η κατ' αρχήν αίσθηση είναι μεν θετική (με πολλές βέβαια ενστάσεις από πολλούς και διάφορους) μένει δε να φανεί σαν τέτοια και όχι σαν…αντικατοπτρισμός και μάλιστα σε βάρος της ίδιας της χώρας.

Πρόκειται ωστόσο για μεσοπρόθεσμη προσέγγιση, που για να αποδώσει χρειάζεται απτές ενέργειες- από εδώ και πέρα- και βεβαίως την έξωθεν συνδρομή. Οι αγορές μπορεί να κερδίζουν χρόνο και τα κύρια χρηματιστήρια πόντους ωστόσο η ιρλανδική οικονομία έχει πλέον στοχοποιηθεί σχεδόν όπως η ελληνική, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, τα αντασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν υψηλά παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που σημαίνει, πως για όλα χρειάζεται εξαιρετική προσοχή.

Κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους, τουλάχιστον όσο αντέχουν οι 1.475 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και σημειώνονται ακραίες αντιδράσεις (ειδικά σε μετοχές όπως ΓΕ/ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, J&P Αβαξ κ.α. ) με ό τι αυτό, μπορεί να προοιωνίζονται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v