ΧΑ: Ανοιγμα με κέρδη άνω του 3%

Με άνοδο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και τις τράπεζες να καταγράφουν διψήφια ποσοστά κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση. Κλειδί η περιοχή των 320 - 350 μονάδων για τον FTSE-20. Επιχείρηση προσέγγισης σημαντικών αντιστάσεων. 

Σε παιχνίδι με το χρόνο και την επιτήρηση επιδίδεται η Ελλάδα και το Χ.Α. επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όλα τα κενά στο εσωτερικό μέτωπο, ελπίζοντας σε οριστική συμφωνία τη Δευτέρα, ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα το PSI. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τόσο την υιοθέτηση του ειδικού λογαριασμού που θέλουν οι Βορειοευρωπαίοι, όσο και την εγκατάσταση στην Αθήνα επιπλέον επιτηρητών οι οποίοι θα παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού».

Στο Χ.Α. η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει μετά μάλιστα το ενδιαφέρον γύρισμα στη χθεσινή συνεδρίαση, το κλείσιμο του FTSE 20 στις 325,17 μονάδες, την Εθνική στα 2,67 ευρώ και την υπεραπόδοση των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Με την αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων (εξίσου ενδιαφέρουσα η κίνηση του DJIA προς τις 13.000 μονάδες) η ελληνική αγορά εστιάζει στις τελευταίες… λεπτομέρειες που μένουν για να κλείσει το «ελληνικό πακέτο». Το άνοιγμα ήταν εντυπωσιακό με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του 3% με το... καλημέρα.

Από τεχνικής πλευράς, η διττή εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης άφησε θετικές και αρνητικές εντυπώσεις κι εκτιμήσεις. Η επιβεβαίωση των 300 μονάδων για τον 20άρη αποτιμήθηκε ως ενθαρρυντική ένδειξη για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Η συμπεριφορά της Εθνικής ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα της. Δηλαδή μία άμεση κίνηση-αντίδραση με σκοπό την πειστική ανοδική διάσπαση των 3,20 ευρώ.

Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε ένα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα της μετοχής- σηματωρού, που έστω με τα χίλια ζόρια κράτησε (σε κλείσιμο) τα 2,50 ευρώ. Με αυξημένες και πάλι συναλλαγές 7,5 εκατ. τεμαχίων, αν και περισσότερο ενθαρρυντική ήταν η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των άλλων τριών μετοχών του κλάδου.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση εξαρτάται από διεργασίες που αφορούν τον κλάδο, γι' αυτό χρήζει δεύτερης ανάγνωσης το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου. Σύμφωνα με αυτό: «Λιγότερους λόγους να φοβούνται την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν από το βράδυ της Κυριακής οι τράπεζες, καθώς είναι στο χέρι τους πια να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση, λαμβάνοντας κρατική βοήθεια μέσω μετατρέψιμων δανείων.
Η βουλή νομοθέτησε τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημίας από ομόλογα ως τη διάρκεια λήξης των νέων τίτλων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, ότι η λογιστική ζημία από την ανταλλαγή μειώνεται για τις τράπεζες κατά 20% και η φορολογική ζημία κατά 14%».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το τι θα γίνει τελικά με το ελληνικό πρόβλημα και βεβαίως με την τάση που παραμένει ανοδική στις ξένες αγορές, προοιωνίζονται ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Τεχνικά, η χθεσινή επιβεβαίωση των… δεύτερων στηρίξεων ενισχύει το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των αντιστάσεων, οι οποίες παραμένουν στις 350 μονάδες για τον 20άρη και στα 3 ευρώ (και 3,20) για την Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v