Η Coca Cola κάλυψε την κόπωση στο ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αν και με σημαντική μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων. Άλμα 7,3% για Coca Cola, κέρδη για MOH, Folli Follie, Alpha Bank. Πιέσεις λόγω MSCI σε ΟΤΕ, ΕΤΕ, Φουρλή.

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, αλλαγής προσήμων και σχετικά αυξημένων συναλλαγών, ήταν η σημερινή.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πέντε φορές πρόσημο, κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 511,56 (-1,34%) και 528,99 (+2,03%) και έκλεισε τελικά αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 528,14 μονάδες με κέρδη 1,86%.

Βέβαια το τελικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, ήλθε από τον γνωστό “μπαλαντέρ” της Αγοράς, που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της Coca-Cola, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο ο εν λόγω τίτλος να σηκώνει το “βάρος” Γενικού Δείκτη και FTSE επί καθημερινής βάσεως.

Το Χ.Α. ξεκίνησε με ανοδική ουρά και σημαντικές τοποθετήσεις στους περισσότερους τίτλους του 20αρη, όμως λίγο μετά τις 12.19 έγιναν εμφανή τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Ανησυχητικές ενδείξεις έδινε και ο τζίρος της πρώτης ώρας που ξεπερνούσε τα 8,5 εκατ. ευρώ, όταν χθες σε ολόκληρη την συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 28,7 εκατ. ευρώ.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη επεσήμανε ότι “οι τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, είναι ιδιαίτερα μακρύς, χρηματιστηριακά, δρόμος και μόνες τους οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να συντηρήσουν την ανοδική αντίδραση, παρά την εντυπωσιακή συμπίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί και βέβαια λόγω της κάκιστης ποιότητας των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό στην Σοφοκλέους.

Ασφαλώς η “ερώτηση του εκατομμυρίου” είναι αν και κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι επιθετικές πωλήσεις του Capital στον ΟΠΑΠ και βέβαια τι υπόλοιπα υποχρεωτικών πωλήσεων απομένουν σε Εθνική και ΟΤΕ, εν όψει Πέμπτης και διαγραφής από τον MSCI Standard Index”.

Μία ματιά στους τίτλους που υποβιβάζονται στους δείκτες MSCI, δηλαδή Εθνική (-2,33%) και ΟΤΕ (-3,38%) και χαμηλότερα ΕΥΔΑΠ (-2,76%), Σιδενόρ (-0,56%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,57%) και Fourlis (-6,17%), ίσως μας προϊδεάζει τις μέλλει γενέσθαι στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πεμπτης.

Αντίθετα, Motor Oil και Folli Follie Group, δικαίωσαν την στήλη σαν σχετικά “ασφαλέστερες” επιλογές, από τους Δεικτοβαρείς τίτλους που σημείωσαν συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, (αν δεν υποτροπιάσει δραματικά το γενικότερο κλίμα), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων και από τις Τραπεζικές μετοχές η Alpha Bank.

Αντίθετα, ο τίτλος της ΔΕΗ ισοφάρισε τα ιστορικά χαμηλά του, σε κλείσιμο στον απόηχο των δραματικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (υπευθ. Τμ. Ανάλυσης της Beta Sec.) με μία πρώτη ματιά στα αποτελέσματα, αναφέρει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης το α΄ τρίμηνο κλείνει με ζημιές και αυτό μόνο θετικές παρακαταθήκες δεν αφήνει για την συνέχεια, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι α΄ και β΄ τρίμηνο είναι παραδοσιακά τα αποδοτικότερα στην κάθε χρήση.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς τονίζουν ότι σύμφωνα με τα προεκλογικά γκάλοπ που θα βγαίνουν στο προσκήνιο ο βαθμός ευαισθησίας θα παραμείνει αυξημένος, η Αγορά θα παραμείνει νευρική, παρά τους σχετικά χαμηλούς τζίρους και οι έντονες διακυμάνσεις θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας τάσης.

Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ασκήσει πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση και άλλων Χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, τονίζει ο John Olert, γενικός διευθυντής και chief credit officer της Fitch Ratings σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Dow Jones.

Κύμα χρεοκοπιών ανάμεσα στις εταιρείες θα προκαλούσε η κατάρρευση της Ευρωζώνης και η επιστροφή στα Εθνικά νομίσματα, εκτιμά η Fitch.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής νομίσματος θα αποδειχθούν ανεπαρκείς για να προστατεύσουν τις Επιχειρήσεις, στην περίπτωση της διάσπασης της Ευρωζώνης.

“Στα περισσότερα σενάρια, ένα νόμισμα που θα διαδεχθεί το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει και εάν αυτό υιοθετηθεί για τις υποχρεώσεις της κάθε Επιχείρησης, η Fitch θα θεωρήσει με βάση τα κριτήριά της ότι υπάρχει distressed ανταλλαγή χρέους και κατ΄ επέκταση αξιολόγηση default”, αναφέρει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, η τύχη του ΟΤΕ, μαρτυρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Επιχειρήσεις που επιβαρύνονται από τα προβλήματα των Κρατών τους.

Ο OTE βρέθηκε από την επενδυτική κατηγορία στο “junk” μέσα σε λίγους μήνες και οι οίκοι προειδοποιούν ότι με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Σε 20% από 15% προγενέστερα αυξάνει η Credit Suisse την πιθανότητα εξόδου της Χώρας από το ευρώ στη διάρκεια του 2012 και εκτιμά ότι σε αυτό το σενάριο το Ελληνικό ΑΕΠ θα μειώνονταν 10% ενώ ο πληθωρισμός θα αυξάνονταν στο 30%. Για την Ευρώπη, το άμεσο κόστος θα ήταν 260 δισ. ευρώ και διοχέτευση της κρίσης στην λοιπή Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ να συρρικνώνονταν 2%.

Η πλήρης διάσπαση της Ευρωζώνης έχει πιθανότητα 10% στη διάρκεια του 2012 για την Credit Suisse ενώ το άμεσο κόστος αυτού του σεναρίου θα είναι 1 τρισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το κόστος της διάσωσης ενώ τα έμμεσα κόστη θα είναι πολλές φορές υψηλότερα ενώ η Γερμανία θα είναι ο μεγάλος χαμένος μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό το σενάριο το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειώνονταν 5%-10%. Σε ένα τέτοιο σενάριο εξόδου Χώρας από το ευρώ, ο δείκτης S&P 500 στις ΗΠΑ θα “προσγειωνόταν” στις 1200 μονάδες, ενώ στο σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης ο δείκτης θα πήγαινε στις 950 μονάδες. Ο λόγος που η Credit Suisse προσδοκά ότι το “Grexit” θα έχει μικρή επίδραση στον S&P 500 είναι ότι γιατί τόσο η ΕΚΤ όσο και η FED θα εφαρμόσουν πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης (όπως LTRO και QE3) που θα μείωναν περαιτέρω τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η Ελλάδα πιθανόν να βγει από την Ευρωζώνη το επόμενο δίμηνο, εκτιμά ο οικονομολόγος της Pimco, Α. Bosomworth, εφιστώντας την προσοχή για την επόμενη μέρα μίας τέτοιας εξέλιξης. Εάν τελικά επιβεβαιωθεί η έξοδος της Ελλάδας, τότε η Ιρλανδία θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Bosomworth, η ροή κεφαλαίων προς τα Γερμανικά ομόλογα και ιδιαίτερα προς το 10ετές, έχει θέσει τις βάσεις για να δημιουργηθεί μία επικίνδυνη φούσκα στην Αγορά. Θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί για στις μετακινήσεις των κεφαλαίων τους, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Bloomberg, καθώς οι τιμές πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της Αγοράς.

Επιπλέον, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι πλέον θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες η εξέλιξη η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μάλιστα, σύστησε στους επενδυτές να λάβουν αμυντικές θέσεις έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως άλλωστε κάνει και η ίδια η Pimco.

Θετικό πρόσημο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (ο Ισπανικός δείκτης έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 9ετίας) και στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά την χθεσινή αργία και τα μάλλον αρνητικά μηνύματα.

Υποχώρησαν το Μάρτιο οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών, κλείνοντας το πρώτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006 σύμφωνα με τους δείκτες Case-Shiller της Standard & Poor΄s. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι τιμές σημείωσαν νέα χαμηλά, υποχωρώντας 2% από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,9% σε ετήσια βάση. Οι τιμές υποχωρούν περίπου 35% από την κορυφή το β΄ τρίμηνο του 2006.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 64,9. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 69,5. Τον Απρίλιο ο εν λόγω δείκτης είχε κλείσει στο 68,7.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Κύπρου και CPB.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-7,69%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τον ΟΤΕ, του 2% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+7,35%), Folli Follie Group (+6,85%) και Alpha Bank (+5,84%).Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Απλά καλή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ για 31 τίτλους τα ημερήσια κέρδη κυμάνθηκαν από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αντίδραση από τα επίπεδα που είχαμε στοχεύσει ήρθε άσχετα αν βρήκε πάτημα σε δημοσκοπήσεις, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και το ημερήσιο γράφημα, δεν έχει συμβεί τίποτα περισσότερο, παρά μόνο μία αντίδραση που έχει στόχο την περιοχή του 200 σε πρώτη φάση.

Στήριξη κοντινή το 184 και κύρια το 180 ενώ αντίσταση έχει το 192 και σοβαρότερη το 199.

Η Alpha Bank είναι η μόνη που έχει ανοδικό διάγραμμα ενώ η Εθνική χρειάζεται κλείσιμο πάνω από 1,31 για να δώσει και αυτή σήμα.
 
Ο ΟΠΑΠ είναι και ο πιο πιεσμένος, με το μέρισμα σε αναμονή, κάτι που θα προσελκύσει κάποια κεφάλαια όσο πλησιάζει η αποκοπή του μερίσματος και αν έχουν ολοκληρωθεί οι “εισαγόμενες” ρευστοποιήσεις.

Οι σοβαρές αντιστάσεις του είναι στην ζώνη 4,40-4,70 ευρώ.Οι αναλυτές δίνουν τα ρέστα τους σε σχέση με την Ελλάδα, με τα πιο ευφάνταστα και ακραία σενάρια να παίζουν αυτές τις μέρες. Το πιο σημαντικό γεγονός, θα είναι ο Τραπεζικός κλάδος να παραμείνει στο αρχικό σκεπτικό και να μην προχωρήσει σε πλήρη Κρατικοποίηση.

Όσον αφορά τους διεθνείς δείκτες, ο Γερμανικός DAX έχει σαν πρώτη σημαντική στήριξη τις 6317 μονάδες, ενώ διάσπαση μπορεί και πάλι να δώσει το 6280. Ουσιαστικά τα δύο επίπεδα 6250 και 6450 είναι τα “make or break” μας για να δούμε μία καινούργια κίνηση.

Το πάνω σημείο σε ημερήσιο είναι και “stop” στα “short” των αρκετών τελευταίων εβδομάδων.Στον S&P 500, ο στόχος είναι στην ζώνη 1331-1340 και το “stop” παραμένει στο 1306. Κοντινή στήριξη και πάλι το 1316, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance.

--------ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που ελάχιστα τόνωσε τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όπου διακινήθηκαν συνολικά 35279 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με ελαφρώς υποδεέστερη απόδοση μειώνοντας το premium στο οριακό 0,08%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4766, τιμή εκκαθάρισης 190), κινήθηκαν μεταξύ 183 και 194,25 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2777400 CPB, 6000 Alpha Bank, 5000 Μέτκα, 50000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10477), Alpha Bank (16481), Πειραιώς (392), Κύπρου (1779), ΔΕΗ (445), ΟΤΕ (1213), ΟΠΑΠ (1233), MIG (336), Ελ. Πετρέλαια (189), Μυτιληναίο (109), Coca-Cola (363), Motor Oil (147), CPB (1764), Ταχ. Ταμιευτήριο (155).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10034245 τεμ.), Eurobank (8821138 τεμ.), Πειραιώς (7355187 τεμ.), CPB (8315726 τεμ.), MIG (4788184 τεμ.), Alpha Bank (8545850).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v