ΧΑ: Επιχειρείται "συμμάζεμα" στις τράπεζες

Νέες πωλήσεις στις τράπεζες, ενώ η αποκοπή μερίσματος πιέζει τον ΟΠΑΠ. Σταθερή πηγή ανησυχίας ο ευρωπαϊκός Νότος. Απώλειες για Εθνική, Eurobank. Αντιδρούν Μυτιληναίος, Folli και δευτερευόντως ο ΟΤΕ. Πτώση 1% στο ΧΑ.

Νέο γύρο ρευστοποιήσεων και πιέσεων στις τράπεζες πυροδοτούν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Αγροτικής αλλά και της Ισπανίας, μετά το δημοσίευμα για πιθανή αίτηση βοήθειας το Σάββατο.

Σε συνδυασμό με την αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ οι πωλητές είχαν από την αρχή της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο. Συνέπεια η εξαρχής διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 480 μονάδες και του Ftse 20 έως τα επίπεδα των 172 μονάδων.

Με μάλλον μετριότατες συναλλαγές, καθώς τα 2 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα 15΄-20΄της συνεδρίασης.

Εάν σε αυτές τις εγγενείς αφορμές συνεκτιμήσουμε το πτωτικό κλίμα, τάση που επικρατεί στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, ζητούμενο είναι (πλέον) η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων ελάχιστων. Τουλάχιστον μέχρις ότου αποσαφηνιστεί κι επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Πρακτικά, το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters ανάβει φωτιές καθώς γίνεται λόγος για εξυγίανση ή ακόμη και για κλείσιμο τραπεζών, μεταξύ των οποίων η ΑΤΕ. Δημοσίευμα που διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, αν και η ευθύνη εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας είναι ευθύνη της ΤτΕ η Κομισιόν έχει επίσης λόγο με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς δύναται να απορρίψει αίτημα διάσωσης μιας τράπεζας εάν θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβή για να σωθεί.

Επί της ουσίας, ξανανοίγει το θέμα στον κλάδο. Εύλογη η πίεση στο σύνολο των μετοχών του κλάδου με χαμηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha Βank, Eurobank, Πειραιώς, στο 0,144 ευρώ η ΑΤΕ (-5,45%).

Παράλληλα, η αποκοπή μερίσματος 0,72 ευρώ (καθαρό ποσό 0,54 ευρώ) ανά μετοχή του ΟΠΑΠ πίεσε από την αρχή τον Οργανισμό έως τα 3,61 ευρώ (-12,56%). Σχετικά αναφέρεται πως την καταβολή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,54 ευρώ) για την εταιρική χρήση 2011 την αποφάσισε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, που πραγματοποιήθηκε την 1η/6/2012.

Αναλυτικά η Γ.Σ. ενέκρινε την προταθείσα από το διοικητικό συμβούλιο διανομή (διάθεση) κερδών και αποφάσισε την καταβολή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2011 (καθαρό ποσό 0,54 ευρώ μετά από παρακράτηση φόρου 25%). Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης 2011 θα γίνει σήμερα Παρασκευή 8/6/2012.

Σταδιακά, μετά τις 11.00-11.05 οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο και FFG, ενώ λίγο ψηλότερα τραβήχτηκαν οι πωλητές στην Εθνική αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές εκδηλώνονται επίσης πιέσεις, ενώ και το ευρώ παραμένει υπό πίεση, σταθερά χαμηλότερα του 1,24 δολ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v